"ДУРІСТЬ ЧИ ДИВЕРСІЯ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ДУРІСТЬ ЧИ ДИВЕРСІЯ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Ще 19 липня я описав ситуацію з постачанням до ЗСУ всього - і зброї у першу чергу. Державна аудиторська служба під час проведення аудиту Міноборони несподівано визнала ВЕСЬ прибуток постачальників МО збитком держави. Ну ви ж розумієте, якщо ти постачаєш зброю армії, жити ти мусиш на хлібі і воді - ти ж не Велике Будівництво будуєш!

Хоча. Рівень прибутковості постачальників визначений постановою Кабінету Міністрів України №363 та Законом «Про оборонні закупівлі». Прибуток має становити 1% витрат вітчизняного суб’єкта господарювання на придбання комплектувальних виробів, спецобладнання, робіт в інших суб’єктів господарювання та 30% решти витрат у складі виробничої собівартості. У разі імпорту - 3%. Крапка. Але.

Питання виносили на обговорення в т ч під час зустрічі Зеленського з представниками бізнесу. Прем'єр Шмигаль тоді обіцяв все владнати. Міноборони подав до суду на висновки Держаудиту.

А у той самий час Держаудит почав розсилати по правоохоронних органах листи, що прибуток підприємств які забезпечують ЗСУ, то таки збитки держави. Держаудит почав вимагати відкриття кримінальних справ. Тобто Держаудит чітко повказав, що на обіцянки президента і розпорядження Кабміну він чхати хотів. І це не межа.

Бо на підприємства ОБОРОНОГО комплексу (тобто по виробниках зброї і бойової техніки) почали приходити листи від Держаудиту з вимого повернути державі здобуті прибутки. І Бог би з листами, але на підприємства почали приходити працівники ДБР і виписувати підозри за "нанесення державі збитків в особливо великих розмірах".

Іншими словами Держаудит і ДБР практично заблокували все постачання зброї до ЗСУ. Але.

Мінекономіки видало два роз'яснення щодо прибутків підприємств-постачальників Міноборони. Одне - для Міноборони. Одне - для Держаудитслужби. Мінекономіки чітко вказало що калькуляція об'єктів що постачаються до ЗСУ визначається згаданою 363-ю постановою. Тобто прибуток підприємства мати можуть, згідно закону.

Але (і про це написала Дана Ярова) це ще не перемога. Бо Держаудитслужба явно не вгамується.

І знаєте що найбільш цікаве? Не надто мудруючи, я задався питанням - а хто в нас очолює Держаудитслужбу? Відповідь, очолює її така собі Алла Басалаєва, колишня суддя Дарницького суду і колишня член ЦВК. А що відомо нам про пані Басалаєву?

Не надто мудруючи, я запустив пошук на Гугл... І отримав купу пліток про те що Алла Басалаєва - висуваниця народного депутата Валерія Писаренка, мовляв саме він посприяв аби пані Басалаєва була призначена членом ЦВК.

І отут починається найбільш цікаве. Бо народний депутат Валерій Писаренко відомий тим, що навіть у 2019 р. виступав за надання російській мові статусу, фактично, другої державної у сіхдних областях України. І це не дивно.

Бо Валерій Писаренко ще в часи Януковича був соратником і партнером одіозного Андрія Портнова. З усіма похідними.

Писаренко не член "Слуги народу". Але після приходу Зеленського до влади він розвинув бурну діяльність з метою розпуску попередньої Верховної ради і проведення виборів під Зеленського. Наприклад - саме Писаренко заходився збирати підписи за відставку спікера ВР Андрія Парубія, прибічника Петра Порошенка.

А у листопаді 2022 р. Кабмін чомусь звільнив тодішнього голову Держаудитслужби Геннадія Пліса і призначив на його місце Аллу Басалаєву. Ту саму, чиє відомство зараз блокує постачання до ЗСУ зброї!

Я звісно, розумію, що чутки з інтернету це лише чутки. Але чи на забагато чуток? Чому стається так, що під час війни Держаудитслужба блокує постачання техніки і зброї ЗСУ, і чи не пов'язано це з бурним минули пані Басалаєвої? Чому, чорт забирай, ДБР оперативно кинулося роздавати підозри керівникам оборонних заводів, і чи пов'язано це з тим що ДБР очолює висуванець Олега Татарова - одного з керівників МВС часів Януковича і противника Майдану?

СБУ, агов! У нас під час війни армії шкоди завдають! Може час занятися ще чимось крім липових звинувачень Роману Червінському?

Що відбувається? Дурість чи диверсія?