Трохи прогнозів чи то аналітики, щодо подальшого перебігу подій

Трохи прогнозів чи то аналітики, щодо подальшого перебігу подій

1. Чи доб’ється РФ значних успіхів найближчим (2-6 тижнів) часом - питання досі відкрите. В них є певне просування під Лиманом, вони перестали лізти колонами під залпи РЗСО, діють невеликими групами, і кидають силу туди. де є хоч якийсь успіх. Те, що великих успіхів у них зараз нема не значить, що вони неможливі. ЗСУ воюють як боги, але ворога тупо багато, його резерви (особливо в тимчасово живій силі) практично невичерпні. Ваньок, готових їхати на війну за 600 баксів на місяць в Росії тупо до біса. Там це величезні гроші для 2/3 країни. А можливість залутати унітаз - це соціальний ліфт. Поки що події складаються на нашу користь, але не варто недооцінювати ворога. До того ж у Кремля в арсеналі залишилася необмежена війна з тактичними ядерними ударами по містах та інфраструктурі. Якщо для нього все буде іти геть кепсько, можуть наважитись і на таке. І навіть заспівають пісеньку про "необхідність ядерного удару для мінімізації подальших жертв, як в Хіросімі та Нагасакі". Тому я був би дуже обережний, в оцінці можливостей Росії. Вони не така вже й суперсила, це правда, але вони дуже і дуже небезпечний супротивник. Про це варто пам'ятати.

2. Коли ЗСУ почнуть контрнаступ? Я сподіваюся, що не раніше, а ніж орки самі почнуть тікати. Наступ навіть на супротивника, що не окопався - це завжди значні втрати. А ворог мав час укріпитися. Ворог мав час створити запаси боєприпасів та налагодити взаємодію частин ітп. Тому як би того не хотілося, а бігти з шашкою на голо ще зарано. І я дуже радий, що наше військове керівництво це розуміє, і не допускає політиків до війни. Наразі просування вперед потрібно їм, а не нам, бо це в нас, а не в них буде рости технологічний рівень озброєння. І це їм, а не нам можуть вліпити ембарго всього на світі.

3. Як довго триватиме війна? Я думаю, щонайменше до осені. Весіння кампанія розпочалася кілька тижнів тому, і триватиме довше битви за Київ. Тут елементарна математика: тоді вони перли з 8-10 напрямків (дивлячись як рахувати), цього разу зусилля докладають виключно на південному сході, і, можливо, будуть пробиватися до Кривого Рогу, або до Миколаєва. В будь-якому випадку, мінус київський напрямок, мінус чернігівський, мінус сумський та харківський, та південь - під питанням. Отже, вдвічі менше напрямків удару, більш обережні дії, більше концентрація ресурсів, а тому "вистачить" цього на довше, ніж місяць боїв... Тому я думаю, що нас чекає дуже важке та спекотне літо, а можливо і ніфіга не холодна осінь. Точніше сказати важко, бо 4.

4. Можна приблизно уявити умови, за яких шальки терезів остаточно схиляться на наш бік, після чого завершення війни буде питанням невеликого часу (4-6 тижнів):

- Ми отримуємо та ремонтуємо більше техніки, ніж втрачаємо, в той час, як Росія втрачає більше, ніж здатна відновити

- Технологічна прірва стає вагомим фактором на фронті: ударні дрони, високоточна артилерія, ракетні системи з радіусом дії до 500 км не в терапевтичній, а в серйозній кількості

- Мобілізація в РФ та значні втрати (як результат попередніх двох пунктів).

Що точно не зупинить війну, так це стрімке падіння доходів росіян. Це, радше, консолідує їх довкола вождя. Але в купі зі значними втратами та ударами по території самої РФ без заходу (це важливо) ЗСУ на території країни, це може стати тригером до внутрішніх проблем в самій РФ, хоча я б на це не надто розраховував. Мені здається більш імовірним, що у разі продовження війни "у половину сили" та з величезними втратами, яструби з силовиків можуть тупо скинути путьку для того, щоб запустити сценарій тотальної війни, і показати, нарешті, "кузькіну мать".

На жаль, сценаріїв "з тиждень Росія з позором біжить з Донбасу/Криму", я наразі не бачу. Рівно як і ознак того, що в них що-небудь закінчується. Але я буду дуже радий помилитися.

New Йож Times