"Трохи вранішніх новин" (15 лютого) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (15 лютого) - Денис П'ятигорец

1. У Сирії російські найманці приватної військової компанії загинули через вибух на складі боєприпасів. Бойовики режиму намагалися потрапити на склад зброї, але запустили пастку (розтяжку або інший пристрій). Повідомляється, що загинуло 23 людини, включаючи 15 росіян.

2. Сполучені Штати Америки передали українській армії 2,5 тисячі приладів нічного бачення. Про це повідомила американський посол в Україні Марі Йованович

3. У проекті федерального бюджету США на 2019 рік передбачено надання Україні $200 млн на посилення безпеки і оборони.

4. Уряд установив доплату 20% педагогічним працівникам і помічникам вихователів за години роботи в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти. Відповідну постанову Кабмін прийняв на засіданні в середу для мотивації педагогів працювати в інклюзивних класах.

5. Україна увійшла до Ради Глобального екологічного фонду (ГЕФ) та цьогоріч вперше представлятиме в ній інтереси так званого Сусідства, до якого входять 13 країн (Албанія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Хорватія, Грузія, Македонія, Молдова, Чорногорія, Польща, Румунія, Сербія та Україна).

6. Японія надасть 4 млн доларів для відновлення зруйнованої інфраструктури Донецької області, як на окупованій, так і на контрольованій українським урядом її території.

7. Кількість українських компаній, які здійснюють експорт товарів до держав-членів Євросоюзу, постійно зростає. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, минулого року експорт до ЄС здійснили понад 14 тисяч компаній, що на 734 компанії більше, ніж у 2016 році

8. ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити українському журналісту Максиму Буткевичу компенсацію та відшкодування 9 тис. євро за його незаконний арешт під час протесту в Санкт-Петербурзі 16 липня 2006 року. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

9. Український інтернет-сервіс PatentBot вперше провів успішну реєстрацію торгової марки в Україні. Власники вже отримали документи, що підтверджують успішне завершення процесу регістрацііt. "Ми довели тим, хто не вірив, автоматизація дійсно можлива", - коментують подію автори проекту. Торгова марка була зареєстрована за прискореною процедурою - за 4,5 місяці.

10. Один з проектів української компанії Planexta – Planexta Care, обладнання для вимірювання артеріального тиску. Нещодавно стало відомо, що цей проект був обраний для випробувань в Космічному центр імені Ліндона Джонсона NASA – саме там готують пілотовані місії і навчають астронавтів.

11. Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського спільно з енергетичним Альянсом виготовлятимуть продукцію космічного призначення

12. Польська авіакомпанія LOT від 2 липня поточного року починає літати з Варшави в Запоріжжя.

13. Львівська фірма «Інвестмен енерджі компані» побудувала сонячну електростанцію у селі Лукавиця, Богородчанського району, потужністю 4500 кВт.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец