"Трохи вранішніх новин" (31 травня) - Денис П'ятигорець

"Трохи вранішніх новин" (31 травня) - Денис П'ятигорець

1. Сенат Нідерландів підтримав ратифікацію Угоди про асоціацію Україна - Європейський Союз. Депутати голосували шляхом підняття зі своїх місць. Було видно, що "за" проголосувала значна більшість. Тому головуюча Анкі Брукерс-Кнол проголосила, що законодавчий акт ухвалений. Для тих, хто не в темі, або забув – варто нагадати. В Нідерландах є своя «вата» накшталт Мураєва чи Вілкула в Україні, яка за гроші Кремля замутила там референдум, на який прийшло кілька десятків завсідників місцевих кофішопів та проголосували проти підписання асоціації з Україною. Рішення референдуму – це не обязи, а типу дорадчий механізм. Тому Сенат Нідерландів міг або прислухатися до його результатів та бортанути Україну, або забути, що такий референдум в принципі був та угоду ратифікувати. Рашка при цьому вломила в місцеві ЗМІ кучу бабла, якого б хватило ще на пару ракет Протон-М, які в них ніхєра не літають, і в принципі, результат вийшов той самий, що й ракетами – бабло вломили, а нє срослось. Ну, хоч Нідерландська «вата» заробила трохи грошей і тепер вони буржуа.

2. #ВНасНемаГрошейНаПодорожі. #КомуЦейБезвізПотрібен. Державна міграційна служба встановила новий рекорд з видачі біометричних паспортів - 20,5 тисяч в день.

3. Росія знову звинуватила ЄС у "візовому геноциді" кримчан, які мають отримувати візи тільки в дипустановах в Україні. Про це заявив заступник глави МЗС РФ Олексій Мєшков. Тобто ще раз – спочатку вони кричали «Вам бєзвіз нє дадут», потім кричали «А нам бєзвіз нєнужє – шо там в Гєропє дєлать», а вже сьогодні «та падажітє, а шо – кримська вата нє люді?». #ТомуЩоПослідовні

4. Кронпринцеса Данії Мері сфотографувалася в українській вишиванці. Дане вишите плаття виготовив бренд March 11, який був створений двома українськими дизайнерами Світланою Головченко і Робертом Міщенко. І тут принцесі треба бути дуже обережною, бо там десь з-за парєбріка може вискочити кремлівська дрібнота, та заявити, що Мері насправді «російська принцеса», а вишиванка – то дрєвнє російськє рукодєльне мистецтво, яке передавалося від Батия до Собяніна.

5. Служба безпеки України у понеділок, 29 травня, оприлюднила відео спільних із Службою інформації і безпеки Молдови антитерористичних тактико-спеціальних навчань «Міцний кордон - 2017», які відбулися на території Одеської області та Молдови протягом 15-25 травня. Причому варто відмітити почуття гумору наших СБУшників. Суть в чому – спочатку Україна домовилася з Урядом Молдови та закрила кордон з Придністров’ям. Хочете щоб до вас пускали вантажі – поставте на кордоні молдавських митників і хай вони займаються оформленням документів. Придністровська вата в шоці, давай Росію на допомогу кликати. А хрен там – кордони перекриті. Потім Уряд Молдови вишвирнув з країни 5 російських дипломатів, чим викликав вибух мізків у ватноголового молдовського президента з промовистим прізвищем Додон. І поки Додон там щось пояснював Кремлю та махав кулачками в бік Уряду, СБУшники оприлюднили відео, як вони з молдовськими колегами тренуються знищувати «зелених чоловічків». Браво, СБУ! Дуже тонкий тролінг.

6. У І кварталі 2017 року обсяг українського експорту товарів і послуг склав $12,4 млрд, що на на $2,7 млрд (на 28%), більше, ніж у 2016 році.

7. Система Prozorro.Продажі відсвяткувала свій міні-ювілей – 6 місяців роботи. Не плутати з системою Держзакупівель. Через систему Prozorro.Продажі держструктури не закуповують, а навпаки – продають. Отже, за цей час провели понад 28 тисяч аукціонів, оголошена вартість яких склала 106 млрд грн, і отримали 992 млн доходу з продажів. Тобто ще раз – завдяки новій системі державні структури заробили майже мільярд грн. лише за 6 місяців!!! Браво, Макс Нефьодов!

8. У 2017 році Україна увійшла у п’ятірку найбільших світових експортерів вершкового масла. Україною за підсумками першого кварталу на зовнішні ринки було поставлено 3,47 тис. тонн масла. Це на 205,8% більше, ніж у 2016 та на 157,9%, ніж у 2015 році. Одразу чомусь згадався Олесь Подерв’янський зі своєю нєтлєнкою про масло.

9. У січні-березні 2017 року Україна експортувала 267,4 тис. тон цукру на суму $131,5 млн, що майже у 9 разів більше, ніж у цей період минулого року

10. В минулому році число угод, пов’язаних із інноваційними компаніями України, збільшилося порівняно з 2015 роком на 32% – до 87. Це найвищий показник за всю історію існування галузі. Загальна сума інвестицій в інноваційну галузь у 2016 році склала $88 млн. За даними аналітиків UVCA, середній чек майже в два рази перевищив показник 2015-го та склав $1 млн.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорець