У Кременчуці виготовили унікальний катер, що працює на сонячній енергії

У Кременчуці виготовили унікальний катер, що працює на сонячній енергії

Із 1 липня Дніпром біля міста Кременчук на Полтавщині курсуватиме катер "Білий орел", що працюватиме на сонячній енергії.

Судно сконструювали троє друзів-підприємців з Кременчука – Дмитро Грінченко, Олександр Самофалов та Володимир Леонтьєв. Чоловіки понад рік трудилися над незвичайним проектом і цього літа втілили його у реальність. Про це пише "Кременчуцький телеграф".

"Наш понтон може йти на електриці три години у похмуру погоду (швидкість 4-6км/год), а в сонячну – ще більше. Основний двигун в катері – електричний, проте є додатковий – дизельний, Ruggerini, він має 12 кінських сил, важить 100 кг, використовує 1,5-2 літри пального на годину (швидкість 10 км/год). Ним користуватимемося вночі, коли закінчиться запас акумуляторів, або при проходженні великих відстаней", – говорить капітан "Білого орла" Дмитро Грінченко.

Першопочатково на катер витратили 15 тис. доларів США (на той час – це 320-350 тис. грн). Проте весь час щось допрацьовували, тож остаточну вартість проекту ще не порахували. Фінансово також допомогли представники Полтавського обласного осередку Спілки Поляків України, чому на катері й з'явився герб Польщі.

У перший офіційний рейс екологічний катер вирушить 1 липня. За одну мандрівку "Білий орел" може взяти на палубу 10-12 пасажирів. Судно планують використовувати з комерційною метою. Година оренди коштуватиме 300 грн.


Джерело: http://tsn.ua/