У «Нафтогазу» закінчились гроші для придбання газу на зимовий період

У «Нафтогазу» закінчились гроші для придбання газу на зимовий період

У зверненні до уряду керівництво компанії оцінило загальні надпланові витрати "Нафтогазу" у 123 млрд грн.

Перша причина надпланових витрат - закупівля для проходження поточного опалювального сезону додаткових 3 млрд куб. м газу вартістю 44,5 млрд грн.

На сьогодні "Нафтогаз" вже придбав 2,1 млрд куб. м і витратив на це 27 млрд грн, але ще потрібно докупити 0,9 млрд грн газу.

Станом на 1 травня на рахунках "Нафтогазу" було 57,7 млрд грн, але всі ці засоби вже витрачені на закупівлю газу в підземні сховища: власного видобутку - на 29 млрд грн, імпортного - на 27 млрд грн.

Друга причина надпланових витрат - додаткові витрати на сплату рентних платежів до бюджету при видобутку українського газу, які виникли внаслідок значного перевищення середньої митної вартості імпортного газу в порівнянні з тією ціною, по якій цей газ продається населенню і ТКЕ. Вони оцінюються "Нафтогазом" в 33,7 млрд грн.

Ще одне фінансове навантаження на "Нафтогаз" - 36,7 млрд грн у вигляді додаткових витрат компанії внаслідок того, що їй потрібно буде в трирічні контракти на поставку газу для ТКЕ внести зміни, які дозволять теплокомуненерго стабільно пройти опалювальний сезон.

Витрати на газ, з урахуванням зростання цін на світових хабах можуть істотно зрости, а видобуток газу в Україні падає. Де «Нафтогаз» буде знаходити кошти – поки невідомо.

В уряді, тим часом, заявляють, що у "Нафтогазу" цілком достатньо грошей для планової діяльності, а 18,5 млрд кубів в ПСГ - "це більше, ніж в попередні роки".

Тож, громадянам краще за все запасатись пічками та дровами, адже яким буде опалювальний сезон важко навіть уявити.

ЗеФакТи