У Раді обговорюють можливість введення комендантської години на весь день

У Раді обговорюють можливість введення комендантської години на весь день

Про це заявила народний депутат від “Європейської Солідарності” Ірина Геращенко.

Політик заявила, що фракція “ЄС” не підтримує “маразматичні статті законів”, які дозволяють зловживання владою під виглядом боротьби з епідемією.

Вона вважає, що посилення повноважень МВС і поліції, штрафи і криміналізація порушень карантину, можуть призвести до узурпації влади в українських реаліях.

Геращенко наголосила на тому, що влада, що не зуміла забезпечити громадян засобами захисту та дезінфекції, переходить грань істерії і маразму.

“Найдешевша маска коштує 18 гривень. Міняти її треба щодві години. Очевидно, в місцях масового скупчення треба бути в масці. Але тепер за прохід вулицею без маски штраф. Метро і міський транспорт не працють. В супермаркет можна виїхати тільки на машині. Супермаркети працюють. Але влада заговорила про заборону користуватися і власним авто. З собакою вийти в брудний двір можна. З дитиною парком прийти в найближчу аптеку чи продуктовий – ні. Двом людям із симптомами короновірусу виходити в аптеку можна. Трьом здоровим – ні. В супермаркеті стояти в черзі можна. В сквері перетнутися з колегами в робочих справах – ні”, – зазначила Геращенко.

Вона нагадала, що за вивіз масок за кордон в умовах епідемії так ніхто і не покараний.

Геращенко зазначила, що деякі українці носять одноразові маски по три тижні.

Нардеп звернула увагу на те, що у Верховній Раді деякі фракції цілком серйозно обговорюють можливість ведення комендантської години.

“Не ввечері, а на цілий день. Так може тоді легше вже замурувати українців по хатам?”, – заявила вона.

Нардеп не виключає, що “ЄС” ініціюватиме зміни до статей законів, які сьогодні дозволяють зловживати владою під виглядом боротьби з епідемією.

Карантинні заходи в Україні

З 6 квітня почнуть діяти посилені заходи карантину у зв’язку зі спалахом коронавірусу COVID-19.

Серед нововведень, буде заборонено перебування в громадських місцях без надягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно.

Громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, що доступні або відкриті для населення (у вільному доступі), або на запрошення, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони. Згідно із законом, вулиця, пішохідна зона і т.п. не є громадським місцем. У той же час органи місцевої влади можуть доповнювати список громадських місць на свій розсуд.

У Кабінеті Міністрів, своєю чергою , “наполегливо рекомендували” перебувати на вулиці в масці, оскільки в будь-який момент можна “опинитися на території, що підпадає під визначення “громадське місце”.

Також заборонено ходити більш ніж по двоє.

Заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою і в разі службової необхідності.

Не допускається проведення всіх масових заходів.

Громадянам потрібно завжди мати при собі документи, що засвідчують особу.

Пенсіонерам, яким понад 60 років, рекомендують самоізолюватись і не залишати свої будинки без гострої необхідності.

Також заборонено самовільно залишати місця обсервації/ізоляції.

  • Мер Києва Віталій Кличко допускає, що в разі катастрофічного зростання заражень коронавірусом COVID-19 у столиці введуть заборону на пересування автомобілями.
  • Мер Києва Віталій Кличко висловив думку, що за два тижні спалах коронавірусу в місті можна подолати.