"У суботу господині традиційно готують великодневі крашанки" - Павло Бондаренко

"У суботу господині традиційно готують великодневі крашанки" - Павло Бондаренко

Як правильно це зробити? Що означає символіка крашанки?

Чомусь вважають, що крашанки – в більшості слов`янська традиція, проте це не так: вони відомі в давній історії Персії, Азербайджану, Греції, Італії, Франції та інших країн. Щоправда в Західній Європі в останні століття ця традиція сильно змінилася, це свідчить, скоріше за все, що символіка крашанки поступово забувається.

Крашанка зараз постає як християнський символ. Церква навіть придумала красиву легенду, згідно з якою Марія Магдалина пішла з яйцем до римського імператора Тіберія із звісткою про те, що Ісус Христос воскрес. Імператор, звісно, не повірив і сказав, що скоріше яйце змінить колір, ніж це станеться. І в той момент яйце в руках Марії Магдалини почервоніло.

Насправді крашанка набагато древніша, ніж християнство. Судячи з того, що вона переважає в культурі індо-арійських народів, це – зороастрійський символ, символ першої достеменно відомої монотеїстичної релігії.

Символіку крашанки трактують так. Яйце – це символ народження життя, традиційний червоний колір її символізує сонце, здоров`я, родючість. Яйце – це ще й матеріальний Всесвіт, який запліднюється Вишнім, богом-Отцем, або в прадавній арійській вірі – Ором. Його втілення – сонце, тому і червоний колір крашанки – колір Сонця. До речі, у міфології багатьох народів світ постає саме з яйця.

У зороастризмі є цікава тема – сцена боротьби Ора (Ормузда) з духом Зла Аріманом за Світове яйце. Обидві антагоністичні сили виглядають на давніх малюнках як змії, що сперечаються за Яйце Землі. Якщо придивитися уважніше, то ми тут маємо яскраво виразний… Тризуб. Ось звідки походить український герб!

А пізніше давній символ боротьби Добра і Зла, Порядку і Хаосу, Світла та Пітьми за цей світ перейняло християнство. Бачимо Тризуб на інсингніях римо-католицьких та православних церковних ієрархів, зокрема і на посоху Вселенського патріарха.

Червоний колір крашанки у християнстві почав символізувати кров, пролиту Спасителем, хоча крашанки (так само як і писанки) в культурі юдеїв ми не бачимо, не присутня крашанка і на Таємні вечері Христа з апостолами.

Зараз для фарбування крашанок використовують багато різних барвників. Вважається, що найкращими є природні: сік буряку дає рожевий колір, квіти календули та сухі листя берези – жовтий, кропива та паростки жита – зелений.

Але найкращим, найближчий до традиції і до символізму справжньої крашанки є червоно-брунатний колір, що отримуємо від відвару лушпиння цибулі. Недаремно головним барвником в сакральній обрядовій символіці арійських народів була охра. Решта ж кольорів - вибачте, може це когось образить - з бажання виділитися, пооригінальничати, попонтуватися.

До слова: ані крашанки, ані особливо писанки не були у традиції московитів. Їх туди було принесено з Литви (сучасна білорусія) та України приблизно у XVI сторіччі.