"Україна б'є по російській армії у Криму" - Кирило Данильченко

"Україна б'є по російській армії у Криму" - Кирило Данильченко

У ніч проти 15 травня обстріляли аеродром Бельбек (Обстріл одного з найбільших військових аеродромів підтвердила і британська розвідка).

До того надходили дані про те, що двічі "прилітало" по Джанкою.

А ще до того, в березні, російські джерела писали про удар по авіабазі в Гвардійському біля Сімферополя.

Так чи інакше вразили майже всі аеродроми російських окупаційних військ на півострові.

В результаті удару по Бельбеку, ймовірно, знищені два літаки-перехоплювачі Міг-31 (без літери К, це не носії "Кинджалів", а борти, які використовуються для ППО).

13 травня загинув командир 3-го радіотехнічного полку ВКС Росії Андрій Кулаков. Інформацію про його загибель поширили російські медіа з посиланням на "голову адміністрації" Алушти Галину Огнєву, а згодом – російські та українські Telegram-канали. За наявною інформацією, Кулаков загинув на командному пункті на горі Беденекір біля Ай-Петрі.

А його попередник полковник Ісмагілов помер 4 січня внаслідок прильоту "Скальпа" по іншому командному пункту в Юхариній балці - тандемна боєголовка ракети видавила незакриті протиатомні ворота й пожежа забрала життя 10 росіян з чергової зміни.

Інформацію про ту атаку поширили спочатку українські мілітарні пабліки, а згодом про неї написали Newsweek – за даними американського видання, тоді окрім Ісмагілова загинули ще чотири російських високопоставлених командири.

Чорноморський флот РФ та Крим - пріоритетна ціль з багатьох причин.

У війні на морі щодалі ти дієш від своїх баз - то краще. І це працює зараз саме для України.

У її випадку збереження "зернового коридору" і, таким чином, роботи для мільйонів людей в агросекторі і "перевалці" є важливішим за будь-які витрати на виробництво морських дронів та безпілотників-камікадзе.

Ефективна російська морська блокада України погіршить економічну ситуацію для Києва. Плюс вимагатиме тримати великі протидесантні сили, охорону аеродромів у регіоні, пускові протикорабельних ракет і маневрені групи у Причорномор'ї.

Тому ЗСУ так завзято "працювали" по острову Зміїний з трьома спробами висадки.

І тому ж зараз українська армія так серйозно "відпрацьовує" по цілях у Севастополі.

Крім того, для британців і французів, які багато інвестують у далекобійні можливості України (Британія постачає Україні крилаті ракети Storm Shadow, а Франція – їхній аналог SCALP. – Ред.), кримські цілі ЗСУ також є пріоритетними, адже ні Лондону, ні Парижу не імпонує бачити російські кораблі у Середземномор'ї та біля берегів Африки.

Плюс будь-які спроби переговорів краще починати з гарними картами на руках. І Приазов'я та Причорномор'я – це потенційно саме така карта для Києва.

Всі кримські аеродроми - Бельбек, Джанкой і Гвардійське – окрім того, що прикривають російський фронт біля Дніпра, працюють також і на протиповітряну оборону півострова.

Ці борти вилітають на перехоплення українських ракет, супроводжують носіїв КАБів і флотські гелікоптери, а також намагаються полювати на БЕК.

Своєю чергою, їх прикривають комплекси ППО далекого радіусу, які за заявленими технічними характеристиками повинні перехоплювати балістику США, принаймні виробництва 1990-х.

Але поки що це виходить не завжди – українські комбіновані удари або перевантажують протиповітряні канали, або ж ловлять росіян у момент технічного обслуговування чи зміни позицій, а також забивають РЛС перешкодами та хибними цілями.

Періодично проходять навіть парні пуски ракет.

Підтверджене супутниковими знімками знищення С-400 на Бельбеку, Джанкої та у Запорізькій області - це вибиті радари, пункти управління та пускові.

Тобто найновіше, що є у росіян, поки що не справляється успішно із західними технологіями кінця 1990-х.

Як результат, перекинуті подалі з Криму літаки А-50 та дії значної кількості російської авіації на півдні виключно "з глибини". Останні удари по Криму свідчать, що всі кримські аеродроми можуть опинитися під ударами західної балістики ЗСУ у "довгій версії".

Про це ж свідчить двічі уражений із зими командний полк згаданого 3-го радіотехнічного полку, що змушений "кочувати" півостровом, щоб продовжувати бойову роботу. Як і літаки ППО - під час ракетної загрози зі сторони континентальної України їх навіть не встигли перетягнути на інші місця стоянки.

Тож з боку ЗСУ триває "зачистка" території Криму для подальшого використання морських і повітряних дронів, а також появи F16.

Росіяни мають втрати, зокрема втрачають можливості для раннього сповіщення про атаки.

Результати цього можна спостерігати, коли українські дрони атакують Новоросійськ, а на головній базі Чорноморського флоту РФ у Севастополі втрачають черговий корабель.

Тому операції ЗСУ щодо Криму очевидно триватимуть.