"Україна не має іншого виходу, аніж продовжувати боротись" - Олена Кудренко

"Україна не має іншого виходу, аніж продовжувати боротись" - Олена Кудренко

В світлі останніх загальних песимістичних думок, та тієї статті в The Washington Post про невдалий український контрнаступ, хочеться висловити таку, звісно, суб'єктивну, думку:

Росія не перемагає. А Україна не програє. Бо ще немає того, абсолютно зрозумілого та невідворотнього процесу, який би точно сказав: Росія виграє цю війну.

Радянський Союз міг виграти Другу Світову тільки з допомогою коаліції. Міг виграти якісь битви з допомогою українців, казахів, білорусів, тощо. Якщо в Союзі щось було успішне - то це завдяки поневоленим народам, їх ресурсам, їх праці, їх мізкам. Якщо в Союзі було щось погане і невдале - то це через недолугі дії Москви. Ось так я бачу розподілення відповідальності за те, що тоді сталося.

Росія не стала сильнішою з тих часів. Багатшою на Росії стала лише окрема частина "суспільства", яку й суспільством не можна назвати. Через нафтодолари вона стала наглішою - так. Загартувала свої терористичні навички - так. Але це сталося не через її потенціал - а через те, що Захід розслабився.

Росія не має потенціалу стати сильнішою - а Захід має. Росія залежна від західних комплектуючих, ринків - а Захід лише має подолати залежність від нафти й газу, що він поступово й робить. Росія не є нацією - а на Заході є народи, які здатні не тільки виглядати, але й бути.

Тобто Росія рухається в один бік, а Захід може рухатися в інший. Росія може слабшати - а Захід ставати сильнішим. Йому лише треба більше зрозуміти, та прийняти рішення. Його треба підштовхнути. Дати стусана. Змусити прокинутися.

- Росія не має великих проривів на фронті;

- Росія виготовляє в 2,5 разів менше танків, ніж планувала. Так, це все-рівно більше, ніж надає Захід Україні. Але ж: за рік російські заводи випустили до 600 танків (посилання на джерело в коментарях). Але за майже два роки вона втратила в Україні мінімум 2500 танків (за даними Oryx). Це в середньому 1250 на рік. На російських базах ще є запаси у відносно робочому стані - 3500 танків, але ж хіба не можемо казати про тенденції, коли російська техніка виготовляється повільніше, ніж знищується за такий саме проміжок часу на війні?

- Росія так само не справляється з темпами виготовлення БМП, БМД, БТР, майже вдвічі зниженими від своїх планів;

- не дивлячись на те, що західні санкції наче не працюють так сильно, як очікувалося, але ж в Росії є контракти, які вже не можуть бути виконані через відсутність комплектуючих з Заходу. Зокрема мова про БПЛА "Гранат-4". При тому, що західні країни поступово отямлюються та починають перекривати шляхи контрабанди до Росії - росіяни не можуть безкінечно відкривати наступні двері, якщо якісь зачинилися. Колись можливості відчинити наступні - закінчаться;

- Росія втратила 34 млрд євро експортного виторгу після введення західними країнами максимальної фіксованої ціни на російську нафту, а також через заборону імпорту її морем в країни ЄС. Це співставно з російськими витратами бюджету на власну безпеку, на 2024 рік.

Так, вона досі заробляє мільярди. Але заробляє на чужих ринках. І у цих ринків є господарі. І тому в їх силах, при бажанні, якщо дуже постараються, ці ринки для Росії закрити. Отже Росія досі має змогу воювати не через свій потенціал - а через тимчасову (сподіваюсь) слабкість Заходу. Який цей потенціал мав і має. І буде мати.

А Україна не має іншого виходу, аніж продовжувати боротись. Бо все дуже чітко: "борітеся - поборете". Інша справа, що всередині у нас ще багато сміття, яке цьому заважає.

Ну і депресивна зима закінчиться. Як закінчується кожного разу. А програна битва - це не програна війна.