"УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами. Особливої уваги заслуговує те, що дослідження було проведено на замовлення USAID, тобто Агенством США з міжнародного розвитку - це, погодьтеся, наабагато цікавіше ніж різні фірми "Роги і копита", що замовляють опитування оприлюднені раніше.

Можна сподіватися на об'єктивність результатів. Отже.

Загальний висновок з опитувань. Українці критично оцінюють сьогодення, але вкрай оптимістичні.

Перший гіркий дзвіночок для влади - більшість українців (47,4%) вважають, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямку. Проте, українці - оптимісти, вони вважають що Україна здатна подолати свої проблеми у віддаленій перспективі (45,9%). Певно - не з цією владою.

Більшість українців своїм життям не задоволені, 63,8% вважають економічну ситуацію в Україні поганою і дуже поганою (привіт дослідженням КМІС). Від найближчих трьох місяців українці покращень не чекають, 80,4% вважають що економіка України не зміниться або погіршиться.

Проте. Протягом 2-3 років українці сподіваються, що економічна ситуація в Україні таки зміниться на краще - 29,3% проти 24,9 "зміниться на гірше". Навіть цікаво стає, чого чекають вони у ці 2-3 роки? Тобто, я приблизно здогадуюся, але...

58,8% негативно ставляться до проведення президентських виборів у 2024 р., а 46,4% вважають що вибори роз'єднають українське суспільство. Я теж писав про такі настрої - це реальність із якою треба жити. Проте.

Цікаві результати довіри Українців до політиків.

Зеленський як завжди всенародний любимець. Але. Як кажуть в бізнесі, головне не результат, головне - тренд. А тренд для Зеленського вкрай тривожний. Рівень довіри/швидше довіри до нього прямує від 84,9% на березень 2023 р. до нинішніх рекордних 53,8%. Рівень недовіри/швидше недовіри виконує протилежний маневр - від 9,9% на березень 2023 до нинішніх 37,8%. Процес триває.

У Петра Порошенка до речі, ситуація з точністю до навпаки. Від 17,1% довіри/швидше довіри на травень 2023 р. наразі він доріс до 24,2%. Не буду обнадіювати, рівень недовіри/швидше недовіри до Петра Олексійовича доволі високий. Але тренд радує.

Я писав - не заважайте зеленим. ТЦКлізація, зростання тарифів, зростання цін на пальне та на харчі і сидіння по 10 годин без світла голови українцям промивають дивовижно. Попереду - зима.

І до речі. В переліку дуже багато цікавих осіб. Там і Єрмак (недовіра 63,9%), і Арахамія (недовіра 61,9%), і Безугла (68,1%) і навіть Арестович (79,8). Але когось там явно бракує. Когось дуже відомого.

Щодо результатів війни українці демонструють дива оптимізму. 79,9% вірять, або швидше вірять у перемогу України. Знову таки більшість (61,5%) вважають що перемога України настане до кінця цього року, або протягом 1-2 років. А що Українці вважають перемогою?

41,8% українців вваажають перемогою відновлення кордонів станом на січень 2014 р. (тобто з Кримом), а ще 17,5% вважають такою знищення російської армії та сприяння розпаду Росії.

Це дуже погані новини для влади. Очевидно, будь-які форми інших "перемог" українці не сприймуть. А динаміку довіри/недовіри до Зеленського - дивися вище.

А от тепер найцікавіше. Яким же інституціям довіряють Українці? Хренова новина для президента. Баланс довіри до нього (довіра мінус недовіра) наразі 6,9%. Ще в березні було 26,3%.

Паршиві новини для дедмократичних ЗМІ - баланс довіри до них стновить -9%. А колись!..

Взагалі у державних інституцій все гірко. Верховна Рада з монобільшістю (-56,9%), уряд (-51,2%) та чиновницький апарат (-62,8%) довіри з боку українців не мають. Натомість.

Рекордні показники довіри мають ЗСУ (+82,3%), Нацгвардія (+56,5%) та Держприкордонслужба (+47,7). Так-так. Після мобілізації і повного інтернету страшних ТЦКашників на бусиках. Після прикордонників на Тисі.

Згадується, що в переліку політиків когось бракує. І бачаться перспективи ЗЕвлади.