"Українська корупція" - Карл Волох

"Українська корупція" - Карл Волох

З легкої руки Держсекретаря Блінкена в суспільній свідомості вкорінилася цифра 40 мільярдів доларів - втрати України від корупції щорічно. При цьому, як пересічні громадяни, так і «експерти» ставляться до цифри цілком серйозно, вважаючи її результатом аналітичних досліджень певних експертних центрів. Насправді ж, мова про дещо заокруглену цифру «втрат» імені Саакашвілі, котра має зв‘язок із реальністю не більший, ніж Зеленський із Реґаном. Його «табличка» втрат складається з даних маніпулятивних, переважно, висмоктаних із пальця, котрі, до того ж, нерідко дублюють одне одне і жодним чином не можуть плюсуватися в єдину цифру втрат.

Навіть за Януковича, коли весь державний механізм був пристосований для пограбування країни системним ОЗУ під назвою ПР, ми не мали й близько такої цифри збитків (самі подумайте, вона ж дорівнює всьому державному бюджету - К.В.). Після Майдану це не можливо тим паче. Так, за Зеленського суттєво зросли зловживання в дорожньому будівництві та енергетиці. Але в цілому ми не маємо наразі повернення до тотальної корупції, котра була однією з центральних причин Революції гідності. Я стверджую це не голослівно, а як ініціатор і співавтор єдиного серйозного дослідження економічного аспекту української корупції, котре було схвалене провідними профільними аналітичними центрами світу.

В чому небезпека прийняття таких неправдивих і роздутих даних суспільною свідомістю? Повірте, вона величезна.

1. Вона формує в нашого і без того досить анархічного народу просто-таки системну ненависть до влади, і це не обмежується конкретною політсилою, а переноситься на державу та її інституції, що стає проблемою екзистенційною.

2. Воно створює в населення вкрай небезпечну ілюзію, що ми, насправді, держава дуже багата (це не так - К.В.), а для гарного заможного життя потрібно лише, щоб чиновники перестали красти. В цих умовах проводити серйозні реформи (без яких зміни на краще неможливі за визначенням) нереально, бо наш патерналістський народ завжди буде ставити питання, чому злодії при владі перекладають тягар реформ на нього, замість менше красти. Тому, будь-який реформатор перетворюється на політичного самогубця (як це вже сталося з Яценюком і Порошенком), а отримати владу можуть лише популісти. Що й замикає коло нашого жебрацтва та відсутності перспективи.

Тому, не ведіться на цю популістичну ахінею про вкрадені десятки мільярдів. Так, корупція є, боротися з нею потрібно, але причини нашої бідності значно складніші.

І ще одне: люди з ОП, котрі мене читають, скажіть уже хто-небудь Зеленському, що давно прийшов час вигнати з роботи грузинського балабола. Поки він просто не дає жодної користі державі - лихо з ним. Але він же реально шкодить Україні