"Відбитки пальців Путіна є на всій атаці ХАМАСу" - ДЖОНАТАН СВИТ І МАРК ТОТ

"Відбитки пальців Путіна є на всій атаці ХАМАСу" - ДЖОНАТАН СВИТ І МАРК ТОТ

Коли минулої суботи почалася війна в Ізраїлі, був лише один справжній переможець - президент Росії Володимир Путін.

Залучення Путіним свого союзника по "Арсеналу зла", Ірану, призвело до відкриття нового фронту в Газі в його війні проти Заходу.  

Мітт Ромні мав рацію у 2012 році, коли сказав Вольфу Блітцеру з CNN, що "Росія, без сумніву, є нашим геополітичним ворогом номер один. ... Вони борються за кожну справу для найгірших світових акторів".

Пізніше, під час президентських дебатів, Барак Обама відповів Ромні: "Зараз 1980-ті закликають повернути свою зовнішню політику, тому що холодна війна закінчилася 20 років тому".

Але це не ваша Росія 1980-х - вона гірша. Під керівництвом Путіна вона войовничо прагне відновити свою значущість і встановити новий світовий порядок за своєю подобою.

Перезавантаження Росії ніколи не було. І наслідки невдалої політики щодо Росії були наочно продемонстровані протягом останніх 11 років - як за президентства республіканців, так і за президентства демократів.

Росія розпалювала розбрат, насильство і розкол у Сахелі, Чорному морі, на Близькому Сході, Балканах і в країнах Балтії. Вона робить це, сіючи дезінформацію через соціальні медіа-платформи, здійснюючи прямі інтервенції, а також фінансуючи і навчаючи повстанців для повалення урядів, використовуючи найманців, таких як ПВК "Вагнер".

Москва жорстоко придушила повстання в Чечні та Сирії, підтримала повстання в Нігері та Судані, незаконно анексувала "російськомовні" території в Грузії, Молдові, Україні та Криму, а в лютому 2022 року розпочала свою "спеціальну військову операцію" в Україні - поки що невдалу, яка загрожує прагненням Путіна.

Йому потрібно було відволіктися, і минулих вихідних він це зробив.

Прихована діяльність Кремля випливла на поверхню у несподіваній атаці на Ізраїль терористичного угруповання ХАМАС під кодовою назвою "Операція Аль-Акса". Посол Ізраїлю в Німеччині Рон Просор назвав цю атаку "єдиним найсмертоноснішим днем для євреїв з часів Голокосту".

Це була атака на декількох напрямках - повітря, суша, море і кіберпростір. Це значно перевищувало визнані можливості ХАМАСу, підживлюючи припущення, що терористична організація отримувала пряму підтримку з боку Ірану, а також, ймовірно, з боку Росії.

Газети "Вашингтон Пост" і "Уолл Стріт Джорнал" підтвердили припущення щодо Ірану. Обидва видання повідомили, що ХАМАС "почав планувати напад щонайменше рік тому, за ключової підтримки іранських союзників, які надали військову підготовку і логістичну допомогу, а також десятки мільйонів доларів на зброю" - і дали зелене світло операції минулого тижня в Бейруті. Вони також повідомили, що офіцери Корпусу вартових ісламської революції Ірану тренували бойовиків ХАМАСу.

Путін також, ймовірно, побачив можливість після того, як минулого тижня Конгрес ухвалив 45-денну резолюцію, яка не передбачає додаткового фінансування для України.

Зараз Ізраїль, історичний і стратегічний союзник на Близькому Сході, зазнає нападу, переживаючи своє власне 11 вересня, так само, як російські війська в Україні балансують на межі поразки на Донбасі і в Криму. Збіг? Чи Білий дім, публічно підтримуючи Україну, мимоволі поставив себе на бік Путіна?

Докази причетності Росії до цього звірства хоч і непрямі, але наявні. Путіну було вигідно використовувати ХАМАС для підбурювання терору і викликати реакцію Ізраїлю, щоб відволікти уряд США від підтримки України, і він використовував Іран, щоб досягти своєї мети.

Відносини Росії з Іраном - головним прихильником Хамасу - свідчать про ще більш мерзенні стосунки.

У березні 2023 року лідери ХАМАС їздили до Москви, де, за словами російського МЗС, під час зустрічі "йшлося про незмінну позицію Росії щодо підтримки справедливого вирішення палестинської проблеми". Зовсім недавно, 10 вересня, глава політбюро ХАМАСу Ісмаїл Ханія перебував у Москві. Тоді старший науковий співробітник Єрусалимського інституту стратегії і безпеки Гілель Фріш вважав, що метою зустрічі було "подати сигнал про невдоволення [Москви] Ізраїлем, можливо, у зв'язку з Україною".

З огляду на події 7 жовтня, більш вірогідним поясненням було б те, що він проінформував Кремль про останні приготування ХАМАСу до нападу, приуроченого до 71-го дня народження Путіна - послуга за послугу.

Інші заходи свідчать про російську підтримку та організацію.

За даними Українського центру національного спротиву, члени ПВК "Вагнера", які виїхали з Білорусі до Африки, нібито брали участь у навчанні бойовиків ХАМАС "тактиці штурму і використанню малих безпілотних літальних апаратів для скидання вибухових пристроїв на транспортні засоби та інші цілі".

Ізраїльські урядові веб-сайти і веб-сайти ЗМІ неодноразово ставали об'єктами розподілених атак типу "відмова в обслуговуванні" - "тип кібератаки, який переповнює веб-сайти трафіком і змушує їх працювати в автономному режимі" - з боку хакерських груп, пов'язаних з Росією і союзних ХАМАСу. Killnet і "Анонімний Судан" заявили, що вони вивели з ладу кілька ізраїльських сайтів, в тому числі сайти ізраїльської служби безпеки "Шин-Бет" і газети "Єрусалим Пост".

Негайно розпочалася російська дезінформаційна кампанія, яка намагалася пов'язати знайдену в Газі зброю, що використовується Хамасом для вбивства невинних цивільних осіб в Ізраїлі, зі "зброєю, наданою Заходом" Україні, маючи на увазі, що вона була продана на чорному ринку Хамасу з метою "підірвати підтримку України".

Нарешті, незабаром після першого нападу пролунав заклик речниці Міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової до Палестини та Ізраїлю "негайно припинити вогонь, відмовитися від насильства, проявити необхідну стриманість і розпочати, за сприяння міжнародного співтовариства, переговорний процес, спрямований на встановлення всеосяжного, тривалого і довгоочікуваного миру на Близькому Сході".

Після 20 місяців, протягом яких адміністрація Байдена надавала Україні військову допомогу, достатню для виживання, Кремль, ймовірно, створив умови в Ізраїлі, щоб розколоти США, дозволивши дезінформації просочитися в американську політичну тканину, покликану створити розкол і параліч, а також посіяти сумніви в умах американських союзників.

Зараз адміністрація повинна підтримувати дві кризи - в Україні та Ізраїлі - і водночас боротися з китайською загрозою Тайваню та північнокорейською загрозою Південній Кореї і Японії. Вона не зможе викрутитися з цієї ситуації.

Команда національної безпеки, яка привела США до цього скрутного становища, - це не та команда, яка потрібна Вашингтону, щоб вивести нас з нього. Потрібні сміливі і рішучі рішення. Адміністрація може продовжувати боротися з гідрою, а може відрубати їй безсмертну голову.

Для цього потрібна стратегія "Росія понад усе" - рішення, яке допоможе Україні реально виграти, водночас створюючи умови для безпеки Ізраїлю.

Захист Ізраїлю є головним пріоритетом. Білий дім повинен знайти баланс, який відповідатиме потребам Ізраїлю та України. Білий дім намагається пов'язати військову допомогу обом країнам, і це крок у правильному напрямку.

Але він повинен надати Україні те, що їй потрібно для перемоги, а саме: високоточну зброю і боєприпаси глибокого ураження, винищувачі, касетні боєприпаси, що доставляються системою HIMARS, та інженерне обладнання для подолання мінних полів і загороджень.

Оскільки ХАМАС продовжує безперервні ракетні обстріли Ізраїлю, США повинні підтримувати систему протиракетної оборони "Залізний купол", використовуючи американські військові активи, в тому числі авіаносець США "Джеральд Р. Форд", для стримування Хезболли та інших потенційних регіональних супротивників.

У березні Байден мав рацію у Варшаві, коли вигукнув: "Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі". Поразка Росії в Україні, швидше за все, покладе край режиму Путіна і раковій пухлині, яку він поширює по всьому світу, включно з ХАМАСом.

Джонатан Свит, полковник армії у відставці, офіцер військової розвідки з 30-річним стажем, очолював Відділ розвідувальних операцій Європейського командування Збройних сил США з 2012 по 2014 рік. Марк Тот - економіст, підприємець і колишній член правління Центру світової торгівлі в Сент-Луїсі.