"ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ" - Олег Шарп

"ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ" - Олег Шарп

1️⃣ Чому Камала Харріс у своєму останньому інтерв’ю`ю говорила про необхідність допомоги Ізраїлю і зовсім не згадала Україну.

Тут все просто, і ніякої зради немає. Певна частина політикуму звинувачувала Камалу у тому, що вона занадто переймається палестинцями – на неї з цього приводу «наїхало» дуже впливове лобі у Конгресі. Ось вона і вимушена була прояснити свою позицію, відповідно до якої допомога Єрусалиму залишається у пріоритетах демократів.

Що стосується України, то тут спрацювали два запобіжника. Перший: Харріс намагатиметься до певного моменту менше говорити про Україну з тієї причини, що республіканці як на червону ганчірку кидаються на демократів при будь-якому згадуванні нашої країни – Трамп починає верещати, що політика Байдена-Харріс по Україні штовхає США до Третьої світової, а американці платники податків пускають свої гроші на вітер, допомагаючи Києву. Другий: на цей час між Харріс і Уолцем діє непублічний розподіл обов`язків – кандидат у президенти висвітлює внутрішню політику, кандидат у віце-президенти – зовнішню.

2️⃣ Питання дозволу з боку США бити вглиб території росії.

Вже писав, що Білим Домом прийняте рішення профінансувати та допомогти технологічно побудувати в Україні «повний цикл» з виробництва ракет з дальністю дії 500+. Це буде не «Паляниця», а принципово інша ракета. Інших подробиць не буде – скажу лише, що більшість робіт треба зробити до 20 січня – тобто, до можливого приходу в Овальний кабінет Трампа.

Що стосується дозволу бити вглиб росії… Читав у якогось фантаста, що такий дозвіл вже є. Ні, поки його немає. Питання щодо передачі Україні далекобійних ракет JASSM буде вирішуватись, за моєю інформацією, наступного тижня. Головними лобістами позитивного рішення виступають Уолц, Блінкен та Міллі. Головний опонент – Салліван.

У випадку згоди (впевнений, що сьогоднішні трагічні події у Полтаві її тільки підштовхнуть), потрібно буде ще місяць-два, щоб налагодити постачання. І останнє: відправка балістичних ракет з Ірану до Москви можуть стати виправданням і головним тригером для Білого Дому щодо дозволу Україні бити американською зброєю вглиб росії.

Ще один принциповий і не дуже гарний для нас момент: скоріш за все, Білий Дім не буде оголошувати про своє рішення до 5 листопада, а перші ракети полетять на Ростов чи Москву також не раніше цієї дати – вже пояснював, що це пов`язано з істериками Трампа щодо Третьої світової і побоюваннями демократів втратити виборців.

Нагадаю: ракети JASSM можуть бити на відстань 370 км, більш просунуті версії - на 800 кілометрів.

3️⃣ Чи допоможе нам Китай у приборканні московії, і чому провалився візит до Пекіну Саллівана?

Китай остаточно визначиться зі своєю позицію по Україні після приходу нової американської адміністрації. За моєю інформацією, Пекін має намір проштовхнути неформальну угоду, відповідно до якої Штати максимально зменшують військову допомогу Тайваню, а взамін Китай впливає на рф з метою певного відкату назад у цій війні. За великим же рахунком, Пекін не зацікавлений у жодному результаті українського конфлікту, окрім як у запобіганні використанню ядерної зброї та недопущенню краху режиму Путіна.

Що стосується Саллівана, то він провалив не тільки український напрямок, але й китайський. Цей персонаж – свого роду Татаров в адміністрації Байдена, і я досі не розумію, за якими критеріями йому довіряє нинішній президент (добре, що американці мене не читають)). Достеменно відомо, що Камала у першу чергу хоче позбавитись цього клерка, але намагатиметься зберегти Блінкена.

4️⃣ Чому більшість американців українського походження надають перевагу Трампу?

Ну, це я ще можу пояснити. Але для мене величезна загадка, чому у нас в Україні повно трампістів? Якщо вони думають, що Трамп швидко зупинить війну, то вони у чомусь мають рацію – він просто обріже все фінансування Києву, а суто на європейській допомозі ми навряд чи вивеземо.

Одне уточнення – це буде не зупинка війни, а капітуляція України з повною втратою чотирьох областей, роззброєнням, відсутністю перспектив вступу до НАТО, російською мовою та відсутністю гарантій щодо нового вторгнення з боку москви.

Що стосується частини американців українського походження, які є прихильниками Трампа, то скажу відверту річ – вони давно вже більше американці, аніж українці. І їх трампопоклонство вже вище національної ідентичності та інтересів України. Якщо така людина, яка тільки но 2 роки, як отримала американське громадянство, пише мені: «Ми (тобто, американці) що, мало даємо вам (тобто, українцям) грошей? Ви хочете втягнути Америку у вашу війну?», я впадаю у ступор. Все, не хочу більше на цю тему, бо дуже злюсь.

5️⃣ Низка питань по Монголії.

Друзі, тут все зрозуміло – в Улан-Батора просто не було іншого виходу. Маленька Монголія, затиснута між двома ядерними державами, імпортує 95% своїх нафтопродуктів та понад 20% електроенергії з росії.

Москва просто викрутила руки: погоджуєтесь – отримуєте дешевий газ за внутрішньоросійськими цінами та реконструкцію ТЕЦ-3 в Улан-Баторі (ціна питання – 1 млрд. на рік), не погоджуєтесь – питимите холодний кумис у холодних юртах. Звісно, монголи вибрали перше.

6️⃣ О, ну як же без цього! Пане Олеже, ви до цих пір вважаєте, що Єрмак – не агент Кремля?

Справа у термінології, до якої я підхожу професійно. І хоч мене трохи задовбали подібні питання (нібито, від того, визнає Шарп його агентом Кремля чи не визнає, залежить доля України), відповім у черговий раз. За великим рахунком не має значення, Єрмак - "Козир" чи проста шістка на погонах.

Наразі його належність до агентурної мережі не доведена - є тільки оціночні судження далеких від розвідки людей та фейкові заяви, начебто, когось з МІ-6. А має значення те, що у будь-якому випадку він мерзотник, який антиконституційно узурпував владу в Україні і чинить антидержавні дії з повним карт-бланшем на це діючого президента. Отже, його належність чи неналежність до с/с нічого у цьому кейсі не міняє. Це моя принципова позиція.

7️⃣ Місцеві вибори в деяких землях Німеччини. Для нас результати дуже погані? На військову допомогу може вплинути?

Так, результати територіальних виборів у Німеччині для нас погані. По-перше, Німеччина стала останньою великою європейською країною, де центристські партії уже не визначають політику, як раніше. Натомість популісти – ліві, праві й просто ті, що на зарплаті московії – здатні вигравати вибори й пропонувати свої прості рішення. Такі політики, як Трамп та Зеленський повністю лягають у цю канву.

Так що складність утримання німецької мілітарної допомоги в умовах реакції на зміни у внутрішньополітичних розкладах та зростання ваги проросійських популістів, стане перед нами у повний зріст. А якщо на це накладеться ще й перемога Трампа, стане зовсім сумно. Вибачайте за відвертість.

8️⃣ Марʼяна виклала на загал аудіозапис частини засідання (УВАГА!) Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Що за таке було б у США?

Арешт і судова справа за дуже серйозною статтею, яка передбачає від 8 до 20 років ув`язненя. Цю подію тут згадали декілька ЗМІ. Основний посил: як Україна може зберігати секретність військових дій, якщо у найвищому законодавчому органі та в ОПУ працюють люди, що свідомо чи несвідомо ллють воду на млин основного ворога країни.

8️⃣ Ставлення чеченської діаспори до Зеленського після того, як він огульно образив УСІХ представників цього народу.

Як і очікувалось, негативне. Американська діаспора чеченців не дочекалась вибачень президента Україна, а тому у співпраці з європейською діаспорою, нібито, планує розпочати юридичну процедуру проти нього. Наразі визначається суд, до якого буде подано позов. Звісно, якщо Володимир Олександрович публічно не вибачиться за те, що поставив на одну дошку кадирівців і тих чеченців, які всіма силами підтримують Україну.

9️⃣ ООН не працює, Будапештський меморандум не працює, Римський статут не працює, з'являється питання - все інше теж так працює? В мене є своя відповідь, але з повагою хочу почути вашу, пане Олеже.

Весь міжнародний правопорядок, сформований за результатами Другої світової, пішов шкереберть внаслідок широкомасштабного вторгнення росії в Україні. Цьому передувало багато подій, які готували підґрунтя для такого стану речей. Серед основних це:

• Абсолютно безграмотно з юридичної точки зору виписаний Будапештський меморандум, на який погодилась Україна.

• Величезна залежність Європейського континенту від російських енергоносіїв та небажання диверсифікувати ризики.

• Слабка та беззуба реакція Заходу та НАТО на перші дзвіночки з боку росії – окупацію частини Грузії та анексію Криму.

• Мовчазне потурання розквіту популістичних, вкрай лівих та правих партій, більшість з яких фінансується моквою.

Можу продовжити цей ряд, але зупинюсь. Вихід тільки один: НАТО та Заходу знайти політичну волю перестати панічно боятись погроз москви і силою поставити її на місце із задіянням всіх доступних механізмів – від військового до економічного. При цьому інвестиційними та фінансовими важелями залучити на свою сторону Китай – навіть за умови, що певні економічні інтереси США та Європи при цьому постраждають.

Піде на це сучасний Захід? Беручи до увагу посилення впливу популістичних та умовно проросійських течій на Заході, не піде. Але, впевнений, цей маятник через деякий час хитнеться у зворотному напрямі – час Зеленських, Трампів та Ле Пенів мине, і знову настане епоха Рейганів та Тетчер. Це історична закономірність. Єдине питання: чи дочекається Україна вказаних часів? Вибору у нас немає, а тому треба працювати і боротись з тим матеріалом, що є.

У будь-якому випадку – і я про це вже писав: єдиний шанс на збереження України – це її вбудування у систему світової (а не лише європейської) безпеки у якості одного з ключових елементів. А для цього потрібно, щоб переговори були не між сторонами, що воюють, а між представниками всіх ядерних держав.

На цей етап, за моїм прогнозом, ми зможемо вийти десь на середину наступного року. Одним з елементів такого процесу повинна стати зміна влади в Україні (Зеленський засидівся, і це добре розуміють на Заході) шляхом виборів (максимальні очікування) або ж створенням коаліції національної згоди (мінімальні очікування).

Після такої угоди, послаблення росії, вбудови України у світовий безпековий порядок (навіть без НАТО на початковому етапі) можливе започаткування нових інституцій замість нинішніх ООН, ОБСЕ тощо. Але до цього треба дожити та зберегти Україну.

Про можливий механізм виборів в Україні в умовах військового стану я напишу пізніше, коли остаточно стане зрозуміла сінергійна позиція Заходу з цього питання. Конституція? На переломі часів і коли мова йде про виживання країни, вона вторинна. Як казав Черчилль, якщо правила заважають джентльменам виграти, джентльмени міняють ці правила.

❗️Готуйте ще запитання, якщо вам цікава моя думка - при нагоді відповім. Про сьогоднішню трагедію у Полтаві висловлюватись не буду - хай оцінку тому, що трапилось, дають військові експерти. Хочу лише ще раз висловити щирі співчуття родичам загиблих, і сподіваюсь, що нові заходи щодо збереження життів не тільки військових, але й цивільних, будуватимуться на крові цієї трагедії також. R.I.P.

Побажання одне: Їбаште, хлопці, щосили цих нелюдей...