В лютому космічні апарати трьох країн, США, ОАЕ та Китаю, досягнуть Марсу

В лютому космічні апарати трьох країн, США, ОАЕ та Китаю, досягнуть Марсу

Китайська космічна агенція вже оприлюднила перший знімок Марсу

В лютому космічні апарати трьох країн, США, Об‘єднаних Арабських Еміратів та Китаю прибудуть на Марс.

Космічні апарати було запущено минулого року в період, коли Марс та Земля порівнялися на своїх навколосонячних орбітах, що трапляється лише раз на два роки, пише видання The Verge.

Апарат «Надія», запущений ОАЕ має досягнути орбіти Марса 9 лютого. Він впродовж двох років досліджуватиме атмосферу Марса.

Китайський апарат «Тянвен-1» досягне орбіти Марса 10 лютого, але вже 5 лютого Китайське космічне агентство оприлюднило перший знімок Червоної планети, зроблений з апарату.


Знімок планети Марс китайським Tianwen-1 (via Reuters)

Знімок зроблено з відстані у більш ніж два мільйони кілометрів, заявили в агенції. Після певного періоду на орбіті,частина китайського апарату здійснить посадку на Марс

18 лютого апарат американської космічної агенції НАСА здійснить посадку на планеті.


Марсохід НАСА Perseverance

Робот збиратиме зразки ґрунту для аналізу на виявлення можливих свідчень іншопланетного життя. Робот працюватиме на ядерному паливі, що має забезпечити його роботу протягом 14 років - значно довше ніж запланований час місії у два роки. Марсохід запакує зразки ґрунту і залишить їх на поверхні. В 2026 році НАСА планує запустити інший апарат, який забере зразки та доставить їх на орбіту планети. З орбіти зразки забере космічній корабель і доставить їх на Землю.

Через два місяці після прибуття на Марс, марсохід випустить невеликий гелікоптер, який, за планом, здійснить перший політ на іншій планеті. Для того, щоб провести переліт в розрідженій атмосфері Марса, його лопаті крутитимуться в вісім разів швидше, ніж лопаті вертольота на Землі