В Україні зросла кількість викрадень авто

В Україні зросла кількість викрадень авто

У Хмельницькому вдалося затримати банду автокрадіїв. Після карколомних перегонів правохоронці заблокували дорогу та змусили зловмисників зупинитися. Автомобіль вже повернули власнику, але подібні історії із "хепі-ендом" - радше вийняток. В Україні в рази збільшилася кількість викрадень транспортних засобів. І повернути їх - справа не з простих.

Це - історія із позитивним фіналом. Хмельницькі правоохоронці переслідують викрадачів Фольксвагена. Нарешті - блокують автомобіль та затримують зловмисників.
Перегони в обласному центрі тривали годину.

Андрій Прокопенко, інспектор ВДАІ м. Хмельницького:

- Ми розпочали рух за даним автомобілем. Нами було помічено, що номерні знаки і автомобіль відповідає згідно орієнтуванню, який був угнаний в цей день у місті Хмельницькому.

Власник автомобіля приголомшений. Каже: залишив машину, як завжди, біля будинку, а наступного ранку її не знайшов.

Андрій Моісеєнко, постраждалий:

- Сигналізації в автомобілі не було. Був центральний замок, двір тихий, закритий, виїздів з двору немає. Виїзд тільки один. Ну, ситуація в дворі така в перший раз.

Андрій - щасливець, адже переважна більшість викрадених автомобілів в Україні втрачена для господарів назавжди. 2014-го з майже 12 тисяч поцуплених транспортних засобів до власників повернулося менше третини авто. А вже у перші місяці цього року крадіжок чотириколісних стало удвічі більше.

Тетяна Волошина, старший інспектор з особливих доручень Департаменту ДАІ МВС України:

- Майже 56 відсотків незаконних заволодінь транспортними засобами. Лідером залишається місто Київ, Донецька область, Дніпро, вже трохи подалі Луганська...

Шанси повернути машину є. Якщо власники не гаятимуть часу і одразу повідомлять правоохоронців, злодіїв можуть знайти гарячим слідом. Самі ж автолюбителі можуть подбати, щоб їх транспорт викрадачі обминали.

Фахівці зі встановлення протиугінних систем зазначають - автокрадії завжди намагаються мінімізувати ризик. Тому рідко зазіхають на машини, де встановлена сучасна та якісна сигналізація.  

Олександр, власник СТО:

- Если машина заказана, какая-то специфическая, то она уедет в любом случае, даже на эвакуаторе, или как-либо угодно. А если эта машина не специфическая, вот есть заказ на тот же "икс-5" черного цвета, и им все равно, какой он и где он будет стоять, естественно, машина будет угоняться та, которую намного проще угнать.

За останній рік Олександр встановив утричі більше протиугінних сигналізацій. Каже - системи захисту, що продають у магазинах, здебільшого неефективні. Зловмисники їх купують, вивчають та зламують. Тож автовласники шукають доопрацьовані фахівцями сигналізації із "секретом".

Олександр, власник СТО:

- Грубо говоря - это какая-то потайная кнопка, или какое-то устройство, которое разрешало бы запуск двигателя. Это устройство можно запрограмировать - два раза, допустим, клацнуть стеклоподъёмник, и четвертый раз нажать на кнопку подогрева сидений.

За три місяці 2015 року лише в Києві та області зафіксовано майже 550 викрадень автомобілів.

Джерело: http://svidok.ua/