"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міжнародний союз електрозв'язку (ITU) - спеціалізована установа ООН у сфері глобального електрозв'язку, що базується у Женеві, засудив серію інцидентів, пов'язаних із втручанням Росії в роботу супутникових систем європейських країн, і закликав припинити їх
*
У липні головування в Раді Безпеки ООН перейшло до Росії
*
Кулеба
Росія не була обрана до Економічної та соціальної ради ООН (ЕКОСОР)
*
Українська піаністка, директорка Українського інституту у Швеції Наталія Пасічник отримала золоту медаль Global Music Awards у категорії "Класична музика" за платівку із записом інтерпретацій творів для фортепіано німецького композитора Йоганна Себастьяна Баха "Добре темперований клавір"
*
9 медалей здобули українці на етапі Світової серії з пляжної боротьби у місті Сан-Лоран-дю-Вар (Франція)
*
Національна жіноча збірна України з пляжного волейболу посіла третє місце на міжнародних змаганнях серії Futures в Австрії
*
Петиція із закликом до імпічменту президента Південної Кореї Юн Сок Йоля набрала понад 811 тисяч підписів
*
Байден розкритикував рішення Верховного суду про президентський імунітет
Президент США заявив, що «поважатиме межі влади»
Президент США Джо Байден у понеділок у різких висловлюваннях розкритикував рішення Верховного суду про президентський імунітет, яке було сприйнято як перемога його суперника, колишнього президента Дональда Трампа.
«Ця країна була заснована на принципі, що в Америці немає королів», - сказав Байден, додавши, що ніхто не стоїть вище за закон. Із рішенням Верховного суду, за його словами, «це докорінно змінилося».
Байден також заявив, що громадськість має право знати про роль Трампа в заколоті 6 січня 2021 року, що, ймовірно, відбудеться тільки після виборів.
Байден заявив, що сам «поважатиме межі влади», проте рішення Верховного суду створює небезпечний прецедент.
«Я знаю, що поважатиму межі президентської влади, як я робив це протягом трьох з половиною років, але будь-який президент, включаючи Дональда Трампа, тепер буде вільний ігнорувати закон», - сказав він.
У понеділок Верховний суд США в епохальній ухвалі, яка вперше визнає будь-яку форму президентського імунітету від судового переслідування, ухвалив, що Трамп не може бути притягнутий до відповідальності за дії, які входили до його конституційних повноважень як президента. Відповідно до постанови, відповідальність він може понести лише за дії, здійснені ним у приватному порядку.
На початку цього року Трамп публічно заявляв на прес-конференціях і політичних мітингах, що всі президенти США повинні мати імунітет від висунення звинувачень, тому що в іншому випадку нові політичні суперники в Білому домі, наділені новими повноваженнями, негайно почнуть звинувачувати своїх колишніх опонентів.
Байден різко критикує дії свого суперника, пов'язані з нападом на Капітолій США 6 січня 2021 року прихильниками Трампа, які повірили його хибним заявам про його перемогу на виборах 2020 року.
81-річний Байден виступив у Білому домі вперше після його невдалих дебатів з Трампом минулого тижня, через які заклики до чинного президента відмовитися від участі у виборах як кандидат від Демократичної партії почастішали.
*
Республіканці та демократи – про рішення Верховного суду США щодо імунітету Трампа
Дональд Трамп, кампанія президента Джо Байдена та американські законодавці від обох партій виступили із заявами щодо історичного рішення Верховного суду США
Старший радник передвиборчого штабу президента Джо Байдена в понеділок заявив, що ухвала Верховного суду про імунітет Дональда Трампа «не змінює фактів» і що 6 січня (2021 року) Трамп «закликав натовп повалити результати вільних і чесних виборів».
«Американський народ вже одного разу відкинув прагнення Дональда Трампа до влади – Джо Байден подбає про те, щоб у листопаді відкинути його остаточно», – йдеться у заяві.
Нагадаємо, що Верховний суд ухвалив у понеділок, що колишній президент Дональд Трамп володіє імунітетом від судового переслідування за будь-які офіційні кроки, які він зробив у період перебування на посаді президента, щоб уникнути поразки на перевиборах у 2020 році, але не має імунітету за дії неофіційного характеру.
Вища судова інстанція країни залишила за судами нижчих інстанцій право вирішувати, у яких випадках Трамп може бути притягнутий до відповідальності.
Трамп на своїй платформі Truth Social заявив, що рішення Верховного суду є «великою перемогою для нашої конституції та демократії».
«Я пишаюся тим, що американець», – заявив він.
Спікер Палати представників Майк Джонсон привітав рішення, заявивши, що це рішення – «перемога колишнього президента Трампа та всіх майбутніх президентів, і ще одна поразка Міністерства юстиції президента Байдена та Джека Сміта. Суд чітко заявив, що президенти мають право на імунітет за офіційні дії».
Лідер демократів у Палаті представників Хакім Джефріс заявив, що «творці Конституції уявляли собі демократію, керовану верховенством закону та згодою американського народу, вони не припускали, що нашою країною правитиме король чи монарх, який зможе діяти абсолютно безкарно».
Голова Юридичного комітету Палати представників республіканець Джим Джордан назвав переслідування Трампа «нападками лівих на Трампа».
"Такі гіперпартійні прокурори, як Джек Сміт, не можуть використовувати верховенство закону для переслідування головного політичного суперника адміністрації", - заявив він.
Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що рішення Верховного суду знаменує собою «сумний день для нашої демократії».
«Найоснова нашої судової системи полягає в тому, що ніхто не стоїть вище за закон. Державна зрада чи підбурювання до заколоту не повинні розглядатися як основні конституційні повноваження, якими наділений президент», – йдеться у його заяві.
Секретар партії більшості в Палаті представників республіканець Том Еммер заявив, що «демократи довели, що зроблять все можливе – включаючи використання нашої судової системи як зброю – щоб знищити свого головного політичного супротивника Дональда Трампа».
«Сьогоднішнє рішення Верховного суду – це позитивний крок у правильному напрямку до припинення їхньої безглуздої юридичної війни», – сказав він.
Голова Комітету з асигнувань Палати представників Джейсон Сміт назвав переслідування Трампа з боку міністерства юстиції «політично вмотивованим» та «знущанням з правосуддя».
Спецпрокурор Міністерства юстиції Джек Сміт у звинувачувальному висновку з чотирьох пунктів майже рік тому звинуватив Трампа у змові з метою скасування результатів виборів 2020 року, щоб залишитися при владі.
Сміт звинуватив Трампа в тому, що він намагався змусити чиновників Міністерства юстиції допомогти підтвердити його заяви, що широкомасштабні шахрайські дії не дозволили йому перемогти. У обвинувальному висновку стверджується, що він та його помічники чинили тиск на законодавців штатів, щоб ті склали фальшиві списки виборців, вказавши, що він переміг у штатах, де більшість голосів отримав Байден.
У обвинувальному висновку йдеться про те, як Трамп чинив тиск на тодішнього віце-президента Майка Пенса, щоб заблокувати або відстрочити підтвердження перемоги Байдена, поки Конгрес розглядав остаточні результати підрахунку голосів у Капітолії 6 січня 2021 року.
*
Стів Беннон починає відбувати тюремний термін за неповагу до Конгресу
Беннон не став давати свідчень комітету Палати представників щодо розслідування нападу на Капітолій 6 січня 2021 р.
*
Верховний суд ухвалив, що Трамп має частковий імунітет від судового переслідування
Вища судова інстанція країни поширила імунітет лише на офіційні дії екс-президента
*
У США відзначають 60-ті роковини прийняття Закону про цивільні права
У 1964 році Закон про цивільні права заборонив дискримінацію за ознакою раси, кольору шкіри, релігії, статі чи національного походження.
*
Блінкен: Наша мета – допомогти Україні стати самостійною у військовому, економічному та демократичному відношенні
Довгострокові зобов'язання США та їхніх союзників щодо надання допомоги Україні у розвитку потужного потенціалу стримування та оборони не дозволять Володимиру Путіну перечекати час і знову напасти на Україну
Виступаючи у вашингтонському Інституті Брукінгса в понеділок, 1 липня, Держсекретар США Ентоні Блінкен нагадав, яким важким було протистояння України Кремлю, і пообіцяв, що на майбутньому саміті НАТО буде більше хороших новин щодо допомоги Києву.
«У лютому 2022 року, коли росіяни напали на Україну, найжахливішою була реальна загроза того, що вони досягнуть своєї мети. Згадайте, якою була мета Путіна? Він мав намір буквально стерти Україну з карти для того, щоб покласти край її майбутньому як незалежній країні та включити її до складу великої Росії.
Цього не сталося і не станеться з двох причин:
Звичайно, завдяки надзвичайній мужності та стійкості українців. Однак це ще й тому, що понад 50 країн об'єдналися на чолі зі Сполученими Штатами, аби підтримати та захистити Україну.
Отже, це вже величезний успіх, враховуючи те, де ми були тоді, коли здавалося, що все зникло, і те, чого ми зуміли досягти. Нічого з очікуваного тоді не сталося і навіть не розвивається у поганому напрямку.
Однак, дивлячись у майбутнє, я думаю, нам потрібно зосередитись на питанні: як визначити, що є успіхом? І для мене, для нас у США, я думаю, успіх – і це цілком очевидно – Україна як найсильніша успішна країна, яка все більше інтегрується із Заходом.
Країна, яка може стояти на власних ногах у військовому, економічному та демократичному відношенні. І ми проводимо політику, яка дозволяє досягти цього і переконатися, що саме це відбувається.
Звичайно у військовому відношенні Україні зараз доводиться мати справу з агресією, що триває. Однак, знову ж таки, ми маємо так багато країн, які продовжують об'єднуватися в її підтримці, намагаючись зрозуміти – чи все в України є, що їм потрібно, і тоді, коли це їм необхідно – щоб продовжувати відбивати російську агресію.
Але також дуже важливо, щоб Україна розвивала свій потенціал стримування та захисту від агресії у майбутньому протягом багатьох років.
Президент Байден знайшов спосіб, щоб переконати понад 30 країн піти на переговори з Україною та укласти двосторонні угоди щодо безпеки на десятиліття.
І ці угоди – зараз, я думаю, їх близько 20 – були узгоджені та підписані президентом Зеленським із різними країнами лише кілька тижнів тому в Італії на полях саміту “Великої сімки”.
Це довгострокові зобов'язання щодо надання допомоги Україні у розвитку потужного потенціалу стримування та оборони.
Все це показує Володимиру Путіну, що йому не вдасться перечекати час і знову напасти на Україну. Він не зможе перечекати всіх партнерів України. Тим часом, Україна розвиватиме власну оборонно-промислову базу таким чином, щоб сама себе забезпечити.
Ми вже намагаємось залучити приватні інвестиції в Україну, щоб гарантувати зростання та процвітання її економіки. Ми вже бачили на прикладі ситуації у Чорному морі, що Україна відновила свій експорт до лютого 2022 року.
За правильних інвестицій потенціал економіки України покаже виняткові результати. І йдеться не лише про військовий, а й економічний потенціал.
Однак необхідно переконатися, що ми маємо засоби для протиповітряної оборони, щоб захистити райони, в які ви вкладаєте кошти. Ми просуваємось у цьому процесі.
Я думаю, ви побачите більше новин із цього приводу найближчим часом, коли саміт НАТО збереться наступного тижня.
І нарешті про зміцнення демократії. Євросоюз відкрив процес вступу до України. Це найкраща гарантія того, що Україна продовжить проводити необхідні реформи для зміцнення та поглиблення своєї демократії.
Кінцевим результатом є вдала країна. Україна, яка, будучи самостійною у трьох вищезгаданих областях, стане сама по собі найрішучішою відповіддю на амбіції Володимира Путіна».
*
Вечірки та протести знаменують закінчення місяця гордості в США та за їх межами
*
Сполучені Штати наразі не мають підтверджень, які б вказували на відправку північнокорейських інженерних військ до Росії з метою їх підтримки військової агресії РФ в Україні
*
Глави оборонних відомств України та США, Рустем Умєров і Ллойд Остін, проведуть зустріч у вівторок у Пентагоні для обговорення питань взаємодії, посилення партнерства, а також ситуації безпеки
*
Група демократів у Палаті представників Конгресу США закликає Пентагон розширити підготовку українських пілотів на F-16
*
Голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер заявив про підтримку ширшого застосування американської зброї для ударів по території РФ
*
Чинна адміністрація США не має жодних проблем з тим, щоби притягати Росію до відповідальності за її агресію проти України
*
До Києва прибули голова Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер і двопартійна делегація американських конгресменів
Про це повідомила у соцмережі Х посол США в Україні Бріджит Брінк, передає Укрінформ.
"Ласкаво просимо до Києва голову Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майка Тернера та двопартійну делегацію у складі Бетті МакКоллум, Ронні Джексона, Тоні Гонзалеса та Джона Джойса, які проведуть обговорення на тему того, як американська допомога підтримує Україну в її протидії жорстокому вторгненню Росії", - написала посол США.
Двопартійна делегація американських конгресменів, до якої входили Том Кін, Білл Кітінг, Мадлен Дін та Натаніель Моран, відвідувала Київ 24 квітня.
*
Документальний фільм про війну в Україні «Суперсила» (Superpower), який зняли американський актор і режисер Шон Пенн і Аарон Кауфман, безкоштовно транслюватимуть у США на YouTube-каналі Paramount+
*
Росія заборонила в'їзд 99 громадянам Канади "у зв’язку з черговими хвилями антиросійських санкцій" уряду Джастіна Трюдо
*
Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою офіційно набула чинності 1 липня
*
Підтримка України та її боротьби за свободу – це для британців питання, що виходить далеко за межі партійної політики.
Часто, коли ми спостерігаємо за конфліктами глобального масштабу, політичний ландшафт виглядає у дещо спрощеному світлі, у якому позиція нашої власної країни здається чіткою та однозначно обгрунтованою.
Між тим, британцям варто нагадати, що менш ніж за сім тижнів до оголошення Великою Британією війни з Німеччиною в 1939 році у центрі Лондона, під прапорами Співдружності, пройшов мітинг, в ході якого 30 000 англійців висловили свою підтримку британським фашистам та їхньому баченню майбутнього Європи. Їх очолював Освальд Мослі, який із притаманною йому харизматичністю виголосив тоді одну з найбільш полум’яних своїх промов. Навіть у Британії було тоді чимало прибічників фашизму та ультранаціоналістів-патріотів. Якби операція «Морський лев» – заплановане Гітлером вторгнення до Британії – вдалася, він знайшов би тут чимало слухняних своїх прибічників-колаборантів.
Ми, британці, неохоче згадуємо про цей профашистський мітинг у центрі Лондона, тому що про це неприємно згадувати, але в цьому немає нічого особливо дивного чи ганебного. Основоположний принцип будь-якої нації, яка справді вірить у свободу, полягає в тому, що вона готова битися, аби захистити право кожного громадянина висловлювати погляди, які в чомусь не співпадають із пануючими у суспільстві поглядами, якими б помилковими вони не здавалися більшості та яким би обтяжливим не здавався захист права носіїв цих поглядів на свободу їх висловлювати.
Напередодні загальнонаціональних виборів, які мають відбутися 4 липня, Найджел Фараж, лідер правоцентристської «Партії реформ», припустив, що Росія якимось чином спровокували розпочати вторгнення в Україну, визнавши при тому, що Україна є суверенною державою. Не дивно, що багато хто у Британії, особливо ті, хто переїхав сюди з інших країн, вважають такий поворот подій несподіваним і таким, що викликає занепокоєння.
Але принципово важливим є те, що, хоча у Британії є величезна кількість політичних діячів із дуже різними поглядами, переважна більшість британців, безперечно, і серцем, і розумом стоять на боці України.
Чому Велика Британія підтримує Україну
Аби пояснити, чому Україна може впевнено розраховувати на підтримку Великої Британії, можна написати довге та складне психоаналітичне есе, але задля лаконічності я хотів би торкнутися перш за все трьох найважливіших аспектів: політичного, історичного та міжнародного.
Що стосується політичного: Британія має довгу та складну історію, але в основному британці досить впевнено йшли дорогою свободи. Хоча іноді вони й збивалися з прямої дороги на манівці, але більшість часу все ж таки намагалися вибудувати в країні такий суспільний устрій, за якого найбільше уваги приділяється забезпеченню прав та свобод людини, хоча й ​​в рамках колективної ідентичності та відповідальності.
Тисячоліттями на наших не надто привітних скелястих островах, які за цей час стали рідною домівкою для багатьох конкуруючих племен та народів, формувалась ідеологія радикального індивідуалізму. У поєднанні з браком самодостатності через природну обмеженість острівних ресурсів, менталітет першопроходців міжнародної торгівлі сформував породу людей, які досить упереджено сприймають централізовану владу, тим більш коли ця влада намагається обмежити право індивіда вільно торгувати де завгодно і з ким завгодно.
Упродовж століть британські монархи мали чимало клопоту через такий менталітет своїх підданих, але в решті-решт монархія досить вдало вбудувалась у конституційні структури Британії, які відрізняються своєю збалансованістю. Сьогодні британці мають ефективну систему контролю виконавчою владою, яка відображає вищевказане ставлення до влади, яке сформувалося у британців протягом століть.
Наш обраний лідер раз на тиждень звітує про зроблене ним перед монархом – це британська форма суто ритуальної підпорядкованості, оскільки монарх не тільки не є обраним главою держави, але й у наш час жодним чином не долучений до реальної виконавчої влади. Ця система певним чином обмежує владу окремих її гілок та нагадує нашим лідерам, що незалежно від того, яку підтримку вони здобули серед виборців, вони нічого не вирішують одноособово й на власний розсуд. Ця історично сформована система, на перший погляд дещо заплутана та не до кінця продумана, насправді є дуже витонченою. Хоча декому вона може видатися застарілою, насправді ця система досі є майже геніальним засобом нейтралізувати найнебезпечніші крайнощі демократії та демагогії, про які писали ще філософи стародавньої Греції. Якби мені доручили побудувати ідеальне суспільство на іншій планеті, я б не ризикнув спробувати відтворити таку систему з нуля, але як продукт тривалої політичної еволюції він досі чудово працює.
Важливо те, що ця система відображає національний характер, який не має особливого пієтету до будь-якого типу влади, будь то влада виборна, спадкова чи, особливо, автократично нав’язана згори.
Коли ми, британці, спостерігаємо за діями автократів, зокрема за протизаконним та брутальним застосуванням сили проти українського народу з боку Росії, ми відчуваємо відразу до глибини душі. Це владне насильство топче також і століття наших власних таких непростих зусиль забезпечити права й свободи людини та здолати різноманітні форми автократії.
У ХVIII столітті британці обурювались спробами якобінців забезпечити демократичну рівність усіх французів перед законом, яка згодом вилилася в авторитарне кровопролиття найгіршого гатунку. Хоча у нас було чимало прибічників соціалізму, у ХІХ-му та ХХ-му століттях марксизм та його наполягання на переважанні колективного над індивідуальним завжди входив у суперечку з глибинним британським індивідуалізмом. Марксове насіння впало тут на непідходящий ґрунт. Сьогодні, у ХХІ-му столітті, ми не знаємо, що нам робити із невеликою кількістю країн, які підтримали вторгнення в Україну, але незалежно від кольору їхнього прапору та шкіри, все це авторитарні країни, тому нам із ними точно не по дорозі.
Історичний досвід
Друге джерело нашої підтримки України – історичне. У минулому столітті ми також певний час були одинокими перед лицем загрози з боку нацистської Німеччини, яка намагалась знищити весь наш спосіб життя, яка руйнувала своїми бомбами наші міста, але ні терор націстів, ні їхній шантаж і блокада, ні безжальне насильство не здатні були приборкати наш інстинкт свободи. Сьогодні ми спостерігаємо те саме в українському народові, який бореться за власне виживання, за можливість безперешкодно плекати ідеї свободи та демократії, творити власну історію та розбудовувати національну культуру у протистоянні нахабній, нелюдській російській диктатурі.
Історичні обставини, в яких сформувався свободолюбний досвід британців та українців, дуже різні, але наше відчуття жаху від того, що наразі відбуваєтьсяся в Україні, ґрунтується на глибокому співпереживанні. Ви можете запитати, чому ж цього не сталося з британцями раніше, наприклад у 2014 році. Я думаю, що відповідь на це питання полягає в тому, що тоді британці були куди менш обізнані про те, що відбувалося в Україні. Але повномасштабне вторгнення Кремля та, особливо, його геноцидний нелюдський характер пробудили справжній дух британців.
Демократичний розвиток
І нарешті про третій аспект. Велика Британія, як і інші європейські держави, впевнено йде шляхом демократичного розвитку. Це правда, що ми вийшли з ЄС, і цьому (на мій погляд, сумному) рішенню є складні пояснення, але загалом наше бачення майбутнього є цілком демократичним і заснованим на ідеї вільної співпраці. Ми всі хочемо жити у світі, в якому уряди підзвітні своїм народам, де усі рівні перед законом і де народи не змінюють кордони й не захоплюють чужі землі силою, порушуючи міжнародне право.
Такий погляд на світ випливає з нашої історії, про яку я згадував вище, зокрема й з нашого власного імперського досвіду. Але він також ґрунтується на раціональних політичних та економічних принципах, які сформувалися в результаті нашої взаємодії з багатьма народами, особливо в Європі. Бачення кращого способу управління людьми, ніж підкорення їх імперській могутності, яке було характерним для нашого минулого, тим більш приваблює нас у наш час. Тому ми легко знаходимо спільну мову з іншими країнами, які прагнуть забезпечити людству безпеку та мир у такий же демократичний спосіб.
Важливим є те, що всі три вказані аспекти, на яких грунтується стійкість підтримки України з боку британців, значно ширші й грунтовніші за швидкоплинні перипетії боротьби політичних партій. Саме тому підтримка нації, яка прагне захистити свою свободу та своє право на існування, не є для британців якимось вузькопартійним питанням. Коріння їхнього сприйняття війни в Україні сягає набагато глибше в історичний ґрунт, ніж гарячкова нервовість сучасної політики.
Мене особисто розчаровує те, що наша оборонна стратегія та наші відносини з Україною не були домінуючим фактором у цій передвиборчій кампанії. Адже якщо вибухне загальноєвропейська війна, неефективність влади на оборонному фронті зробить усі наші політичні та економічні проєкти взагалі неактуальними. За такого сценарію зростання вартості життя, інфляція та хвиля мігрантів, очевидно, стануть вже не найбільшою проблемою для нас. Ми зараз повинні визначити для себе чіткі пріоритети.
Якими б швидкоплинними не були передвиборчі баталії та пріоритети політичних опонентів, підтримка України з боку британців залишається непохитною.
Чарльз Кокелл, професор астробіології Единбурзького університету.
*
Вдячні Великій Британії за спільні зусилля у боротьбі проти російської агресії — Дмитро Кліменков
Про це заступник міністра оборони України заявив під час зустрічі зі Спеціальним радником з питань оборони Посольства Великої Британії
*
Велика Британія не готова до збройного конфлікту будь-якого масштабу - Financial Times
*
Європейська комісія привітала розширення обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі у відповідь на зусилля влади цієї країни з обминання санкцій ЄС, які були застосовані проти Росії за її військову агресію проти України, та проти Білорусі, яка є співучасником цієї агресії
*
Глава МЗС Естонії Маргус Цахкна назвав посилення санкцій ЄС проти Білорусі вкрай важливим прогресом, оскільки це ускладнить доступ Росії до низки товарів, які потрібні їй для ведення війни проти України
*
Угорщина зайняла головну посаду в ЄС на тлі гострих розбіжностей із Брюсселем
Минулого року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій наголошується на відступі Будапешта від демократичних норм
*
Політичні сили Франції намагаються перешкодити ультраправим прийти до влади
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у понеділок попередив про «дуже небезпечний» поворот для Франції та всієї Європи
*
Французькі університети та вищі школи (Grandes écoles) висловили своє неприйняття «Національного об'єднання» (НО) після першого туру парламентських виборів, заявивши, що вища освіта та можливості, які вона пропонує всім молодим людям, знаходяться в небезпеці
*
Сполучені Штати мають намір підтримувати тісну взаємодію із Францією в усьому спектрі незалежно від того, якими будуть остаточні результати виборів у європейській країні
*
Управа талліннського району Кесклін отримала назад у своє володіння квартиру на бульварі Каарлі, яку з 1993 року орендувало за безцінь посольство Російської Федерації
*
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо матиме постійні проблеми зі здоров’ям після того, як політик пережив скоєний на нього замах у травні
*
Президент Чехії Петр Павел зустрівся з українським режисером і військовослужбовцем Олегом Сенцовим у Карлових Варах, де на Міжнародному кінофестивалі відбулася відбулася прем'єра його фільму «Реал».
Про це повідомляє Radio Prague International.
Павел дав високу оцінку стрічці українського режисера. За словами чеського президента, важливо мати такі достовірні кадри з українського поля бою, бо вони «можуть донести до людей набагато більше, ніж десять телерепортажів, ціла книга чи серія коментарів».
*
Безпекова угода з Україною не замінює її інтеграції в НАТО - Держдеп
Сполучені Штати розглядають двосторонню угоду у сфері безпеки з Україною не в якості замінника її членства в НАТО, а як додатковий компонент для того, аби забезпечити «міст» для північноатлантичної інтеграції України
*
Оллонґрен
До України незабаром буде поставлено 24 нідерландські винищувачі F-16
*
Бербок: Допомога Україні є інвестицією в нашу безпеку
Очільницю Міністерства закордонних справ ФРН Анналену Бербок дратують заяви тих, хто стверджує, що допомога Україні є «благодійністю»
*
Глава МЗС Чехії
НАТО має нарешті змінити концепцію відносин з Москвою, яка склалася ще наприкінці минулого століття
*
Україна спростувала заяви Білорусі щодо концентрації українських військ на кордоні
Прес-секретар української прикордонної служби Андрій Демченко розцінив такі заяви як інформаційні операції за підтримки Росії
*
Україна: війська РФ обстріляли місто Дніпро; ЗСУ відбили 42 атаки у Новоолександрівки та Спірного
За словами українських військових, Покровський фронт, що включає Новоолександрівку, залишається місцем найзапекліших боїв
*
У Львові під час благодійного ярмарку Kinder FEST зібрали понад 1 мільйон гривень для ЗСУ
*
Сили ППО Харківської області отримали автоматизований командний пункт тактичної групи протиповітряної оборони «Кречет»
*
Протягом доби на фронті відбулося 161 бойове зіткнення, найбільш інтенсивно ворог атакує на Покровському напрямку
*
Армія РФ вчора вдень обстріляла Селидівську громаду на Донеччині, у результаті чого є троє загиблих та 20 поранених цивільних
*
У Дніпрі внаслідок нічного ракетного удару пошкоджено близько 70 багатоповерхових і приватних будинків
*
Речник Військово-морських сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук закликав російських туристів залишити Крим та відзначив, що на півострові багато військових об’єктів, які Сили оборони будуть знищувати
*
Потенційно замінованими в Україні залишаються 144 тисячі квадратних кілометрів
*
МВФ - Загальні збитки, яких зазнала енергетична система України внаслідок масованих російських атак, покриватимуться здебільшого самими постраждалими компаніями за рахунок оборотного капіталу та підтримки донорів
*
Укренерго
На зростання тривалості відключень упродовж останніх днів вплинули одночасно чотири фактори, зокрема, обстріли, спека, відсутність можливості у європейських країн ділитися з Україною електроенергією та ремонтна кампанія
*
Чехія передає Україні десятки когенераційних установок для виробництва електроенергії та тепла
*
З моменту започаткування гуманітарної програми "Grain From Ukraine" восени 2022 року Україна направила 221 тисячу тонн сільськогосподарської продукції до 10 країн Африки та Азії
*
Митна та прикордонна служби Польщі не вимагатимуть від українських перевізників жодних дозволів на двосторонні перевезення. Питання врегульоване
*
Державний оператор тилу у липні 2024 року планує запустити механізм рамкової угоди для потреб оборони у закупівлях харчування для Збройних сил України
*
Державний оператор тилу уклав контракти з трьома компаніями на водопостачання Збройних сил України
*
Азербайджан надав фінансову допомогу на реконструкцію та ремонт укриття Національної бібліотеки України для дітей
*
У Київській області у межах програми «ВідновиДІМ», що реалізується за сприяння Фонду енергоефективності, відновили 63 багатоквартирні будинки, роботи у ще 49 завершать найближчим часом
*
У Львові відновили всі навчальні заклади, які протягом року зазнали руйнувань під час російських обстрілів
*
На деокупованій Херсонщині за тиждень загальна сума виданих житлових сертифікатів сягнула майже 28 млн гривень, а понад 80 родин, будинки яких постраждали, отримали компенсації на суму понад 14 млн гривень
*
На Донеччині рятувальники за минулий тиждень допомогли евакуюватися ще 502 цивільним, зокрема 304 мешканців вивезли із зони активних бойових дій та 198 особам допомогли дістатися до евакуаційного транспорту
*
З обстрілюваної Торецької громади на Донеччині за три останні дні екстрено евакуювали 711 мешканців, з них 20 дітей. У Торецьку ще залишаються близько п’яти тисяч мешканців
*
На підконтрольну територію України вдалося повернути ще дев’ятьох дітей із тимчасово окупованих громад Херсонщини
*
Україні погрожує дефіцит лікарів, якщо не робити відповідні підготовчі заходи - Ляшко
В Україні на сьогодні в медичній галузі як такого дефіциту лікарів немає, однак дані відрізняються по регіонах
*
Поліція викрила діяльність групи наркоторговців, яка діяла на території Херсонської, Миколаївської та Одеської областей
*
СБУ
Очільнику Республіки Башкортостан і голові адміністрації міського округу Уфи, які допомагають фінансувати російську армію у війні проти України, повідомили про підозру
*
Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті справу, де фігурує син Гладковського, щодо завдання ДК «Укрспецекспорт» майже 13 млн грн збитків
*
Вищий антикорупційний суд застосував запобіжний захід до ще одного підозрюваного у справі щодо продажу за безцінь землі у Закарпатській області, а саме до оцінювача, у вигляді внесення 908 тис. грн застави
*
Китайська нафтогазова корпорація CNOOC завершила будівництво на сході країни найбільшої в Китаї бази зберігання скрапленого природного газу (СПГ)
*
Мін'юст Росії визнав Center for Strategic and International Studies «небажаною» організацією
*
Арбітражний суд Москви стягнув з IT-компанії Google 10 млрд руб, що становить близько 120 млн дол., на користь її російської «дочки» ТОВ «Гугл»
*
Удова російського опозиціонера Олексія Навального Юлія обрана головою міжнародної правозахисної організації Human Rights Foundation, вона змінить на цій посаді 13-го чемпіона світу з шахів та опозиціонера Гаррі Каспарова
*
Апеляційний суд РФ відмовив у звільненні з-під варти політв’язня Амета Сулейманова, засудженого до 12 років ув'язнення, незважаючи на наявність у нього двох захворювань, які входять до переліку несумісних із умовами ув'язнення
*
Північна Корея заявила, що напередодні провела успішне випробування нової тактичної балістичної ракети «Хвасон-11Da-4.5» (Hwasong-11Da-4.5), здатної нести надвелику боєголовку вагою 4,5 тонни
*
У тимчасово окупованому Севастополі 810-та бригада морської піхоти росіян підвищила рівень бойової готовності, що свідчить про паніку і страх серед окупантів у Криму
*
У тимчасово окупованому Криму Росія викрала артефакти та знищила автентичну пам'ятку світового значення - античний Херсонес
*
У тимчасово окупованому Севастополі російські загарбники встановили ЗРК «Тор М2КМ» прямо над пляжем
*
У Севастополі та Балаклаві в тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи
*
Іспанія перекинула війська і техніку в Східну Європу для захисту від Росії
*
Продажі турів до Криму впали на 30% після ударів по Севастополю
*
Російська армія втрачає до половини дронів-розвідників через власні "глушилки"
*
Аціонери Русгідро не змогли вирішити, платити чи ні дивіденди за 2023 рік
*
У Бєлгородській області жителям прикордонних з Україною сіл почали роздавати каски і бронежилети
*
Біржові ціни на бензин у Росії підскочили на 20% за місяць після обвалу виробництва на НПЗ
*
В уряді запропонували розширити відправлення росіян на примусові роботи
*
Влада повідомила про проблеми з літаками Airbus у найбільшої приватної авіакомпанії Росії
Авіакомпанія S7, найбільший приватний авіаперевізник Росії, планує виводити з експлуатації парк літаків Airbus A320neo, повідомив у понеділок глава Росавіації Дмитро Ядров.
За його словами, йдеться про лайнери з двигунами американської компанії Pratt & Whitney, які через санкції проти Росії стало неможливо ремонтувати й обслуговувати.
"Ці повітряні судна перевозять значний обсяг пасажирів, але експлуатація цих моторів вимагає підвищеної уваги", - сказав Ядров (його цитує ТАСС). За словами чиновника, від того, яку кількість літаків приземлить S7, залежатиме прогноз щодо авіаперевезень. Поки що Росавіація очікує зниження пасажиропотоку за підсумками року на 7%, до 98,1 млн осіб.
Про проблеми S7 з літаками Airbus вперше стало відомо в жовтні минулого року, коли компанія була змушена скоротити осінньо-зимовий розклад на 15% через те, що 20% її парку не літали.
Спроба знайти запчастини або домовитися про ремонт в Ірані обернулася фіаско: двигуни P&W - останнього покоління, і ні іранські, ні власні фахівці S7 їхній ремонт освоїти не можуть, розповідав співрозмовник "Коммерсанта" в Мінтрансі.
За словами іншого співрозмовника "Комерсанта" в авіагалузі, аналогічні проблеми можуть виникнути і з французько-американськими двигунами CFM Leap, які стоять на Airbus neo інших російських авіакомпаній, включно з "Аерофлотом" - у його парку 9 таких повітряних суден.
Через скорочення перевезень минулого року S7 пішла з другої сходинки найбільших авіакомпаній Росії, поступившись нею державному лоукостеру "Победа". Пасажиропотік S7 схлопувався на 20%, за даними Росавіації, і може просісти ще на 30% цього року, розповідали джерела "Авіаторщини". У січні керівництво S7 вирішило скоротити в Москві понад 400 пілотів і бортпровідників, які літали на повітряних суднах сімейства Airbus А320.
*
Тренера збірної Росії з вільної боротьби затримали у справі про тероризм
*
Кадиров призначив свого племінника секретарем радбезу Чечні
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім