"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Перше судно з українським зерном в рамках программ ООН прибуло в Африку
*
З портів Одещини вийшло друге судно в рамках продовольчої програми ООН
*
Війна в Україні забрала життя щонайменше 5,66 тис. цивільних, іще 8,06 тис. поранені – ООН
*
Місія МАГАТЕ вже у Києві
*
Держсекретар США закликав притягати до відповідальності винних у насильницькому зникненні людей
*
США вважають, що РФ застосує куплені в Ірану безпілотники у війні проти України
*
"Ми вважаємо, що найбільш безпечним результатом буде керована зупинка реакторів Запорізької АЕС, що це буде найменш ризикованою лінією поведінки у найближчій перспективі", - сказав представник Пентагону на брифінгу, відповідаючи на питання щодо подій на півдні України.
Він зазначив, що "проте, у нас також є американські вчені, які відстежують дані датчиків радіації на електростанції, і поки що ми не бачили жодних ознак підвищеного або аномального рівня радіації".
Американський чиновник також повідомив, що США перебувають у контакті з українськими колегами.
*
Адміністрація Байдена планує офіційно попросити Конгрес схвалити продаж зброї Тайваню на суму приблизно 1,1 мільярда доларів, яка включає 60 протикорабельних ракет і 100 ракет класу "повітря-повітря"
*
У Сполучених Штатах Америки переконані, що указ президента рф володимира путіна про збільшення російської армії "навряд матиме успіх".
Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на високопоставленого представника Міністерства оборони США.
"Росія історично не досягала цільових показників чисельності особового складу", - наголосив він.
За словами співрозмовника CNN, будь-який додатковий персонал, який росії вдасться зібрати до кінця року, не зможе збільшити загальну бойову міць її армії.
Він пояснив, що все це через заходи, які кремль вживає для збільшення набору. Зокрема мовиться про скасування верхньої вікової межі для новобранців, а також вербування ув'язнених.
*
Американська компанія Holtec International планує провести переговори з НАЕК «Енергоатом» стосовно запуску програми продовження терміну експлуатації українських атомних енергоблоків
*
Американська компанія Holtec International розглядає можливість будівництва в Україні заводу, який виготовлятиме компоненти для малого модульного реактора SMR-160
*
Верховна Рада погодила направити кредит від Канади на закупівлю газу для опалювального сезону
*
Один із найкрасивіших водоспадів світу засяяв кольорами прапора України. Її організував українсько-канадський конґрес та посольство України в Канаді
*
Британія зацікавлена у долученні до відбудови об’єктів Київщини
*
Британія розміщуватиме військові літаки у цивільних аеропортах
*
Британська розвідка оцінила перспективи українського контрнаступу на півдні з огляду на згуртованість сил, які там зосередила Росія.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії.
Так, британська розвідка відзначає, що з ранку 29 серпня 2022 року декілька бригад ЗСУ посилили артилерійський обстріл на ділянках фронту на півдні України, а українські далекобійні високоточні удари продовжили перешкоджати поповненню російських військ.
"Поки що неможливо підтвердити масштаби українських досягнень", - йдеться в огляді.
Однак у розвідці відзначають, що з початку серпня Росія докладає значних зусиль для посилення своїх сил на західному березі Дніпра в районі Херсона.
"49-та загальновійськова армія Південного військового округу (ПВО), швидше за все, була посилена компонентами 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу (СВО). Більшість підрозділів навколо Херсона, ймовірно, не укомплектовані та покладаються на крихкі лінії постачання через поромні та понтонні мости через Дніпро. Ця інтеграція підрозділів ПВО та СВО свідчить про значну реорганізацію російських сил в Україні", - йдеться в огляді.
На думку британської розвідки, існує реалістична можливість того, що російська армія зробила крок до раціоналізації кількох напівнезалежних оперативних командувань, які сприяли її поганій роботі на початку вторгнення.
"Якщо Україні вдасться розпочати тривалі наступальні операції, згуртованість цієї неперевіреної структури, ймовірно, стане ключовим фактором стійкості російської оборони на півдні", - вважають у британській розвідці.
*
ЄС збільшить військову підтримку України - Боррель
ЄС і окремі країни-члени продовжуватимуть надавати Україні необхідну військову підтримку у ще більших обсягах.
Це пообіцяв високий представник ЄС з питань зовнішньої і оборонної політики Жозеп Боррель, підсумовуючи результати неформальної зустрічі голів оборонних відомств ЄС у Празі.
«ЄС стоїть одностайно у підтримці України, його члени продовжують бути готовими підтримувати Україну так довго, скільки потрібно, і в такому обсязі, скільки треба», - заявив Боррель.
Він зауважив, що йдеться про потік військової підтримки, який не припиняється, а навіть збільшується. Також йдеться не лише про воєнну техніку, а й про тренування українських військових. Конкретних рішень щодо започаткування тренувальної місії ЄС у Празі ухвалено не було. Боррель нагадав, що є багато ініціатив, тож треба забезпечити їх взаємодоповнюваність, отже всі міністри були згодні, що треба визначити легальні операційні параметри, концепцію нової місії та погодилися провести підготовчу роботу в консультаціях з українською стороною.
«Зрозуміло, що ми повинні бути швидкими та амбіційними, гнучкими. На основі того, чого потребують Збройні Сили Україна», - пояснив високий представник ЄС і нагадав, що ще до війни було запропоновано започаткувати таку підготовку.
«Конкретну і практичну підтримку України в продовженні її боротьби проти загарбника» було обговорено разом з міністром оборони України Олексієм Резніковим, який долучився до учасників зустрічі по відеозв’язку. Він розповів про останні події на фронтах і найгостріші потреби ЗСУ, представив перелік заходів і з часовими параметрами.
«Ми повинні відповісти на ці потреби», - зазначив Боррель.
Окрім того, міністри разом з представниками ООН, НАТО, Європарламенту обговорили на зустрічі глобальні наслідки російської агресії, зокрема, перетворення росією на зброю продукти харчування та енергію. «Безпекові виклики – це не лише Україна. Є інші сценарії. росія посилює негативний вплив», - констатував Боррель.
«Угоди, що були досягнуті завдяки ООН, дозволили вивезти з України мільйони тон зерна. Перший корабель вже прибув до Джибуті, Африканський Ріг, і це буде великим полегшенням. Але весь світ, особливо країни, що розвиваються, постає перед потрійною кризою – фінансовою, енергетичною та продовольчою. Це матиме дуже погані наслідки для стабільності у багатьох регіонах світу. Тож ми маємо не лише допомагати Україні, але бути готовими долучитися до ситуації, особливо в Африці. Саме Африка буде першим пунктом порядку денного для цієї зустрічі міністрів закордонних справ», - сказав Боррель.
Відповідаючи на запитання щодо обмеження громадян рф у візовому доступі до країн Євросоюзу, Боррель зауважив, що серед країн-членів ЄС існують різні підходи до цього питання. Сьогодні під час неформальної зустрічі міністрів жодних рішень з цього приводу не прийматиметься, але неформальна Рада ЄС зможе визначити загальну політичну орієнтацію щодо поїздок громадян рф до ЄС.
Він також нагадав, що ЄС має чинний та потужний пакет економічних та персональних санкцій проти російської федерації, які мають серйозні наслідки для російської економіки, включаючи технології, енергетику, транспорт та розробку нових родовищ нафти й газу.
«Ми маємо сильний пакет санкцій. Міністри обговорять цей пакет та його ефективність. Є деякі голоси, що закликають до перегляду цих санкцій. Не думаю, що ця точка зору переважатиме серед міністрів. Тож санкції будуть продовжені», - наголосив Боррель.
Неформальна зустріч міністрів оборони ЄС проходила в Празі 29-30 серпня, у вівторок там же розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ.
*
ЄС заповнив свої газосховища на 80% значно раніше, ніж планував
*
ЄС передасть Україні 5,5 мільйонів таблеток йодистого калію через кризу на ЗАЕС
*
ЄС вперше в історії використав свій бюджет, щоб придбати військову техніку для України
*
Німеччина та Франція виступають проти заборони видачі віз росіянам. Країни вважають, що мають зберігатися контакти між європейцями та росіянами, не повʼязаними з урядом рф
*
Усі держави-члени Європейського союзу погоджуються розпочати роботу, необхідну для визначення параметрів нової місії військової допомоги Україні, заявив у вівторок голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель
*
Неоціненний досвід для країн НАТО: делегація Збройних сил Чехії відвідала Україну
*
ЄС шукає рішення для надання Україні 8 млрд євро макроекономічної допомоги - ЄК
*
Мінфін розмістив військові облігації на майже 3,93 млрд грн
*
Держбюджет у I півріччі недоотримав щонайменше 176 млрд грн доходів через війну рф. Найбільше доходів втратили через скорочення імпорту, ВВП, прибутків підприємств і робочих місць – 104 млрд грн
*
Аукціони з приватизації на «Prozorro.Продажі» стартують за новими правилами. Окрім запланованих восьми спиртових заводів, також виставлять близько 150 інших об‘єктів
*
Порт «Південний» відновив обробку вантажів українських експортерів
*
Представництво ЄС в Україні привітало плани ВР розглянути новий закон "Про медіа" та заявило, що він має забезпечити конкурентний медіа-ринок з чіткими правилами для всіх, незалежним регулятором та повинен відповідати аудіовізуальній директиві ЄС
*
Парламент прийняв за основу законопроєкт про повернення акцизів на бензин, дизпаливо та газ
*
«Укрзалізниця» відновила дві ділянки залізничного сполучення Закарпаття з Румунією
*
Уряди України і Польщі спільно працюватимуть над підготовкою проєкту транскордонного трубопроводу для транспортування рослинних олій з України до порту Гданська для подальшого експорту у треті країни
*
Раза схвалила податкові пільги для забудовників
*
Фонд Razom for Ukraine та ЕРАМ Systems з початку вторгнення росії допомагають рятувати життя в Україні. Крім медичної допомоги, фонд фокусується на забезпеченні комунікації, допомозі постраждалим від війни, а також технічній підтримці аеророзвідки та забезпеченні адвокаційної діяльності на вищих політичних рівнях у США
*
Україна станом на кінець серпня накопичила 2 мільйони тонн вугілля та 13 мільярдів кубічних метрів газу
*
Лідер світових контейнерних перевезень Maersk повністю пішов із росії
*
Exxon Mobil погрожує росії судом через те, що їй не дають вийти з “Сахалін-1”. путін заборонив іноземним компаніям із «недружніх» країн продавати активи
*
«Газпром» продовжує скорочувати постачання газу до Франції. Раніше прем’єр Франції закликала бізнес скоротити споживання енергії або ж зіткнутися з можливим нормуванням цієї зими

Файного дня всім