"Війна - 02.08.2022" ч.2 - Костянтин Машовець

"Війна - 02.08.2022" ч.2 - Костянтин Машовець

"Странные странности" або куди повернувся ніс...

Отже, командування противника закінчує оперативне розгортання угрупувань своїх військ на Миколаївському, Криворіжскому та Запоріжському напрямках. І починає, скажимо так, де що вимальовуватися...

Причому, що характерно, це саме "де що" носить, м'яко кажучи, досить дивний характер. Тому, має сенс це обговорити, бо ті висновки, які нині циркулують у так званому експертному середовищу, стосовно подальших планів та причин проведення командуванням противника стратегічного перегрупування своїх військ на Південь, якось з великими потугами вкладаються у рамки цих самих "странностей".

Нині, спираючись на формальні дані, щодо переміщення сил та засобів військ противника, дехто з "експертів" схильний передбачати найближчим часом їхній наступ "на Кривій Ріг та Миколаїв"... Я з цим не згодний... бо очевидно, що воно якось "не грає" з тим, що саме зараз зосереджується та розгортається у нас на Півдні.

Особисто за моєю думкою, противник збирається наступати по обом берегам Дніпра на північ. Тобто на Нікополь - Запоріжжя (по правому) та майже одночасно на теж Запоріжжя з іншого боку (вздовж лівого). Але не зразу і навіть не завтра, а лише після "вирішення нагальних проблемних питань" в Південій операційній зоні.

На мій, трохи чудернацький погляд, найближчим часом, на Півдні, противник у першу чергу буде вирішувати ряд оперативних завдань Причому, не всі вони будуть активного, наступального характеру... і зовсім не обов'язково головні події будуть розвиватися саме на тих операційних напрямках, які відповідають терміну "наступ на Миколаїв та Кривій Ріг".

Поясню свою думку...

Виходячи з двох факторів...

- реальної обстановки, яка нині складається у Південій операційній зоні

- а також військово-політичного (стратегічного) фактору, який кардинальним чином впливає на сенс та зміст рішень, російського військового командування, особливо на оперативному рівні

противник буде ВИМУШЕНИЙ, перш ніж перейти до БУДЬ-ЯКОГО оперативного наступу взагалі, вирішити цілу низьку, скажимо так, ПОПЕРЕДНІХ завдань оперативно-тактичного та тактичного рівня.

Для того, щоб аргументувати свою точку зору, звернусь до того, що нині відбувається "по місцю", у контексті оперативного розгортання військ, яке нині здійснює російське військове командування на Півдні.

Основу нового оперативного угрупування військ противника, яке розгортається на Півдні, складають війська Східного воєного округу зс рф. Це 4 загальновійськової армії (5-а, 29-а, 35-а та 36-а) + окремий 68-й армійський корпус (АК). Дві, найбільш потужні армії цього округу (5-а та 35-а) вже присутні тут, частково 29-а ЗВА (2 -ї БТГр 36-ї мсбр) та 36-а, по більшій частині, "у дорозі"...

35-а ЗВА зосереджена та розгорнута у районі Велика Лепетиха - Демидівка - Новодніпровка - Енергодар (позавчора ще доїхали дві артилерійські ТГр її 165-ї арт-бригади), а сили та засоби 5-ї ЗВА ще продовжують розгортання у районі Нова Маячка - Абрикосівка - Стара Маячка - Чорнянка (поки доїхали лише 2-ї БТГр зі складу її 60-ї мсбр та 4 БТГр зі складу 127-ї мсд).

Перша "странность"...

На поверхневий погляд, для майбутнього оперативного наступу це виглядає, трохи дивним... І дійсно, обидві армії розгортаються ДО Дніпра (тобто на його лівому березі), але якщо 5-а ЗВА, явно націлена на підсилення військ 49-ї ЗВА та 22-го АК Південного округу, які зараз ведуть напружені оборонні бої на підступах до самого Херсону, то 35-а ЗВА, якогось дідька, залізла у "глухий кут" південіше Енергодару напроти Нікополя і маючи перед собою Дніпро у одному з найширших його місць, й судячі зі всього, вилазити звідти ця "армія" найближчим часом явно не збирається... Постає, у цьому зв'язку, цілком закономірне питання... якого хера...?

Але насправді, усе стає на свої місця, якщо допустити, що 35-а ЗВА (до 8-9 БТГр\ТГр) у складі - 64-ї, 38-ї мсбр, 69-ї "казачьей" обрпр, 165-ї абр та 107-ї рбр залізла туди не для того, щоб потім опинитися на Херсонсько - Бериславському плацдармі, а навпаки - для того щоб діяти.... у бік Запоріжжя.

Ця думка знаходить ще більшу аргументацію, якщо пригадати, що саме відбувалося у тилах тактичної групи угрупування військ противника, яка нині оперує на ділянці лінії фронту від Василівки до Володимирівки (на Волновахському напрямку) протягом останнього тиждня. І не тільки в її тилах...

Нагадаю, це угрупування військ противника (під загальним керівництвом 58-ї ЗВА Південого воєного округу зс рф), десь у 14-15 БТГр, разом із 83-ї одшбр, 22-ї обр СпП та 1-2-х БТГр чвк "вагнера" на сьогоднішній день вирішує два основних завдання - веде жорсткі обороні бої із передовими підрозділами ЗСУ, які повільно, але достатньо впевнено просуваються в районі м. Пологи, на ділянці Малі Щербаки - Нестерянка та південіше Вугледару і одночасно з цим... розгортає у себе в тилах (а саме в районі Токмак, Мелітополь, Новоалексіївка та ряду інших ключових пунктів) потужне угрупування військ зовсім іншої "етімології".

Наприклад, лише протягом останніх 3-х днів у тилах російської 58-ї ЗВА Південого воєного округу якось так "раптово" повспливали зразу 3 БТГр - 1БТГр зі складу 31-ї одшбр (район південніше Євгенівки), ще дві БТГр зі складу 37-ї мсбр 36-ї ЗВА того самого Східного воєного округу зс рф, які до цього "десь загубились по дорозі" (район м. Токмак).

А якщо пригадати, що протягом попереднього тиждня у районі Мелітополя "висадились" також 2-і БТГр зі складу 810-й обрмп чф-у, а у райони Новоалексіївки та Радивонівки загалом "доїхали" ще 5 БТГр зі складу 5-ї отбр та 37-ї мсбр 36-ї ЗВА усе того ж Східного воєного округу, то будь-які сумніви щодо подальших намірів противника, стосовно майбутнього "наступу" пропадають... І це все, ОКРІМ сил та засобів власне 58-ї ЗВА (тобто 19-ї та 42-ї мсд та 136-ї мсбр, 100-ї рбр, про які писав вище).

Про другу "странность", пов'язану із цим самим стратегічним перегрупуванням військ противника на південь, яка торкається безпосередньо Херсонсько - Бериславського плацдарму, поговоримо завтра... Там відбувається ще більше "дивовижні" речі... пов'язані із тим самим "угрупуванням пдв росії", яке так усіхт налякало...

Для того, щоб трохи "розрядити напруження" попереднього тексту, повідомлю, що на сьогоднішній день у процесі "відновлення" (тобто після повної втрати боєздатності, внаслідок втрат більше як 60% особового складу та штатного ОВТ) знаходиться не меньше як 18 БТГр\ТГр зі складу військ противника. Ще не меньш 43-х "виведені у резерв" внаслідок ЧАСТКОВОЇ втрати боєздатності... з них приблизно 9-10 БТГр знаходяться "на підході" (тобто здатні у найближчий час відновитися у повній мірі й бути задіяними на фронті...).

Якщо мати на увазі, що командування військ противника має у своєму розпорядженні, разом з вищевказанною кількістю, загалом близько 116-120 БТГр для ведення війни в Україні, то ви, шановні читачи, можете самостійно визначити приблизні розмір та масштаб сил та засобів, якими Кремль ще може вести цю війну найближчим часом...