"Війна - 19.10.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 19.10.2023" - Костянтин Машовець

Огляд...

1. На Токмацькому напрямку, очевидно, командування противника провело перегруппування своих сил й засобів на тактичному рівні (42-а мотострілецька дивізія\мсд, ймовірно, посунула свою смугу оборони ліворуч, а підрозділи 76-ї дшд були введені між нею та 7-ю дшд), з метою блокування вклинення передових підрозділів ЗСУ в районі першої позиції свого головного рубежу оборони на ділянці між с.Новопрокопівка та с.Вербове.

Однак, судячи зі всього, бажаного ефекту, командуванню противника, досягнути не вдалося. ЗСУ продовжують просуватися, хоча й досить повільно, але впевненно, у загальному напрямку на південь.

Зокрема, пару діб тому 108-й десантно-штурмовий полк (дшп) 7-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) був вимушений північно-західніше с.Вербове залишити ряд своїх передових позицій й відійти у південно-східному напрямку. В свою чергу, західніше цього села , передові підрозділи ЗСУ зробили досить значний "ривок" (приблизно на 1.5-1.6 км у глиб бойових порядків противника), примусивши 237-й дшп 76-ї дшд противника відходити на південь. І хоча, він тут же спробував контр-атакувати, відновити положення йому не вдалося.

З інформації, яка надходить з того напрямку. Ці бої носять вкрай запеклий та важкий характер. Обидві сторони виявляють впертість та наполегливість у досягненні поставленних перед собою цілей.

Причому, противник постійно підтягує на ділянку прориву ЗСУ тактичні резерви, які він формує за рахунок переформування підрозділів, які втратили, або находяться на межі втрати, рівня своєї боєздатності, зводячи їх у тимчасові тактичні групи.

Це стосується, в першу чергу, формувань територіальних військ, підрозділів мобілізаційного резерву, а також ряду "добровольчих" батальйонів. Вони передаються під командування кадрових частин та з'єднань й діють на їх ділянках та смугах оборони.

На даний момент 1441-й та 1429-й мотострілецькі полки територіальних військ (мсп ТрВ) противника у такій спосіб оперують у смузі 42-ї мсд, а цілий ряд формувань типу БАРС діють на ділянках полків 76-ї дшд.

Також, варто зазначити, що ідея контр-атак на флангах ударного тактичного угрупування ЗСУ, яке діє на Токмацькому напрямку, очевидно, так й не полишила свідомості російського командування. Декілька діб тому воно організувало серію контр-атак по напрямкам:

- с.Копані - с.Роботине силами передових підрозділів 71-го мсп 42-ї мсд

- а також, с.Нестерянка - с.Новоданилівка, силами 291-го мсп тіє ж самої 42-ї мсд

Обидві спроби контр-атакувати, закінчились для противника безуспішно...

На дданий час, подальше просування передових підрозділів ЗСУ у південному напрямку стримується тим фактом, що противник утримує контроль над двома панівними висотами між с.Новопрокопівка та с.Вербове з відмітками 160 та 170.

По суті, тамтешній батальйонний район оборони, який розташований на цих висотах, є частиною першої позиції головного рубежу оборони противника. Відповідно, позції противника на обох висотах обладнанні та підготовлені до її ведення у інженерно-фортифікаційному відношенні й являють собою досить потужні її "вузли"...

2. На Волоновахському та частково Бердянському напрямках, нарешті, як й очікувалось угрупування військ (УВ) противника "Восток" перейшло до активних наступальних дій. Однак, не там, де ми очікували (з його плацдарму на р.Шайтанка, район с.Микільске), а трохи західніше, зокрема:

- Передові підрозділи 40-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) спробували атакувати з району с.Шевченко у напрямку на с.Новоукраїнка, намагаючийсь, принаймні, пробитись до дороги Т-05-09 й обійти с.Пречистівка зі сходу...

- В свою чергу, підрозділи 37-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) противника спробували "розрядити" ситуацію в районі с.Новодонецьке, атакуючи звідти у бік с.Золота Нива.

Обидві спроби закінчились для противника безрезультатно...

Однак, у цьому сенсі варто підкреслити... УВ противника "Восток", так чи інакше буде намагатися, якщо не взяти м.Вугледар, то пробитися західніше нього. До того, його командування примушує сама ситуація, коли Вугледарський виступ ЗСУ "опасно выдвинут" у бік м.Волноваха на Маріупольскому напрямку. Противник не заспокоїться поки - або не ліквідує цей виступ, або не відсуне наші війська північніше... Ця ситуація дуже сильно нагадує ситуацію із Сіверським виступом, де в районі с.Білогорівка (верхн.) передові позиції ЗСУ знаходяться досить близько від західної околиці м.Лисичанськ.

3. Також, дуже схожі міркування, ймовірно, підштовхнули російське командування до відповідних дій й на Донецькому напрямку. Очевидно, що спроба ліквідувати Авдіївський район оборони ЗСУ та вперті атаки по напрямку Мар'їнка - Курахове та на Первомайске мають за головну мету - відсунення українських військ від ближніх підступів до м.Донецьк.

Пару діб тому, після перегрупування та поповнення своїх передових підрозділів, противник знову спробував реалізувати свій задум на практиці, атакувавши, зокрема по наступним напрямкам:

- з району с.Спартак противник спробував пробитися у район Царської охоти (діяли передові підрозділи 1-ї омсбр 1-го армійського корпусу\АК 8-ї загальновійськової армії\ЗВА)

- зосередившись за Донецькою кільцевою дорогою підрозділи цієї 1-ї омсбр також спробували прорватися з району Мінерального через "Виноградники" з півдня до м.Авдіївка

- не по розміру активна 114-а омсбр 1-го АК на північному фасі Авдіївського виступу атакувала зразу по декільком напрямкам - у бік с.Степове, у бік висоти з відміткою 230 (пр підтримці 277-го стрілецького батальйону\сб МР)

- 1454-й мсп ТрВ противника також спробував нарешті пробитися до Пісочного кар'єру з боку с. Кам'янка, ймовірно в цих атаках могли взяти участь й підрозділи 21-ї омсбр противника, яку перемістили на цей напрямок нещодавно

- зі сторони с.Крута Балка підрозділи декількох "добровольчих" формувань штибу "пятнашка" та "батальйон юрга" спробували пробитися через дорогу Н-20 намагаючись потрапити на східну околицю м.Авдіївка

- на південому фасі 9-а омсбр та 110-а омсбр противника відповідно атакували по напрямкам с.Водяне - с.Нетайлово та с.Пески - с.Первомайске

- в районі с.Мар'їнка підрозділи 5-ї омсбр 1-го АК та 103-го мсп 150-ї мсд тіє ж самої 8-ї ЗВА знову спробували "зачистити" західну частину селища

Всі ці атаки противника закінчились для нього переважно безрезультатно. Лише на окремих ділянках йому вдалося вклинитись на декілька сот метрів (Спартак - Авдіївка, Водяне - Нетайлове, Водяне - Тоненьке). Але, масштаб цих вклинень поки не дозволяє казати про "критичний" стан української оборони.

Тим більше, що по ключовим напрямкам - на с.Сєверне противника явно відтіснили на південь, а по напрямку на с.Степове 114-а омсбр противника все ніяк "не дійде до залізниці"...

Загалом, очевидно, що в районі м.Авдівка, навіть не дивлячись на застосування більшої частини 8-ї ЗВА противника (тут дії майже весь її 1-й АК + окремі частини 20-ї та 150-ї мсд), командуванню противника так й не вдалося знайти "кардинального рішення", аби досягнути свої мети...

Наскільки я розумію, найближчим часом, аби "выполнить поставленную задачу", воно намагатиметься зробити 2 речі в районі м.Авдіївка...

- перенести свої головні зусилля з південного фасу виступу на північний (про це говорить, до речі, поява саме там 21-ї омсбр)

- перемістить на Авдіївський напрямок ряд додаткових сил й засобів.