"Війна - 22.10.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 22.10.2023" - Костянтин Машовець

Огляд... коротко...

1. На Донецькому напрямку в районі м.Авдіївка продовжуються спроби противника реалізувати свій задум, щодо оточення Авдіївського району оборони ЗСУ.

Підрозділи 9-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) та 110-ї мсбр зі складу 1-го армійського корпусу (АК) 8-ї загальновійськової армії (ЗВА) знову атакували по напрямкам с.Водяне - с.Тоненьке, с.Водяне - с.Нетайлове та с.Пески - с.Первомайске. Просування не мали...

Очевидно, командування військ противника на Донецькому напрямку, не дивлячись на незначні результати своїх попередніх дій, а також значні втрати у особовому складі та ОВТ, не збирається відмовлятися від наступальних дій, адже протягом минулих 2-3-х діб противник підтягнув до передових позицій по вищевказаним напрямкам на південому фасі Авдіївського району оборони підрозділи:

- 111-го мотострілецького полку (мсп)

- 1487-го мсп ТрВ

- 1004-го мсп ТрВ

- 504-го танкового полку (тп) ТрВ

Для нарощування зусиль, у розпорядженні командування 1-го АК противника в резерві ще є 117-й мсп та 87-й стрілецький полк мобілізаційного резерву (сп МР). За умови здобуття біль-менш значного результату на цих напрямках, протягом найближчого часу, його командування, безсумнівно, скористається цими формуваннями...

В цьому сенсі, досить показовим є посилення 1-ї омсбр противника підрозділами 57-го мсп, який розгортається в районі Мінеральне - Яковлівка - Спартак - Каштанове.

2. На Куп'янському напрямку командування противника тимчасово припинало атаки у бік с.Іванівка й, очевидно, пробує реагувати на просування передових підрозділів ЗСУ на ділянці північніше, у бік с.Орлянське.

Фіксується посилення передових підрозділів противника на цьому напрямку додатковими силами та засобами зі складу тактичних резервів 2-ї "таманської" мотострілецької дивізії (мсд).

Південно-західніше с.Миколаївка фіксується розгортання додаткового мотострілецького підрозділу (до роти), ймовірно зі складу 1-го мсп 2-ї мсд. А північніше с.Ягідне (район с.Орлянське), очевидно, посилюються правофлангові підрозділи 15-го мсп противника.

Ймовірно, після стабілізації ситуації на цій ділянці, противник продовжить атакуючи\штурмові дії по напрямку Ягідне - Іванівка та у бік с.Кислівка

3. Північніше м.Бахмут , декілька діб тому активізувалися передові підрозділи противника по напрямку с.Ягідне - с.Богданівка та у напрямку на с.Хромове. Ймовірно, діяли підрозділи 200-ї "арктичної" омсбр при підтримці 331-го парашютно-десантного полку (пдп) 98-ї повітряно-десантної дивізії (пдд).

Сенсом цих дій, явно є прагнення забезпечити більшу стійкість своїх позицій в районі с.Берхівка та с.Ягідне по загальній дирекції на с.Парасковіївка - м.Соледар. Очевидно, противник розглядає, як цілком ймовірне, відновлення активних наступальних дій ЗСУ північніше м.Бахмут. Й у зв'язку з цим намагається максимально ускладнити українському командуванню саму можливість таких дій на найбільш близький до міста ділянці.

Південніше м.Бахмут, обсяг "інфільтрації" передових підрозділів ЗСУ ЗА лінію залізниці між Бахмутом та Горлівкою, явно зростає у обсягу. Принаймні, північно-східніше с.Кліщіївка підрозділи 4-ї омсбр та 1428-го мсп ТрВ противника були вимушені полишити ряд своїх передових позицій та "відсунутись" у бік с.Опитне.

В свою чергу, північніше с.Зеленопілля, очевидно, передові підрозділи ЗСУ вибили противника з лісопосадок по обох боках залізниці й мали просування у бік північної околиці цього села вже ЗА залізницею.

Однак, найбільш загрозливим для себе, командування противника явно вважає напрямок Кліщіївка - Зайцеве. Принаймні, 83-а окрема десантно-штурмова бригада (одшбр) противника, при підтримці підрозділів 4-ї омсбр знову пробує контр-атакувати північніше ставків з метою відкинути наші передові підрозділи від залізниці. Очевидно, на цій ділянці противник також задіє протягом найближчого часу підрозділи 1307-го мсп ТрВ.

4. На Кримсько - Таврійському напрямку, командування угрупування військ (УВ) противника "Днепр", явно продовжує "нервувати" з приводи активності передових підрозділів двох українських бригад морської піхоти в поймі річки Дніпро.

Воно й не дивно. Плацдарм передових підрозділів ЗСУ на лівому березі в районі залізничного мосту розширився. За певною інформацією тепер ЗСУ контролюють усю частину лівого берегу, яку обмежує протока Верхня Конка.

Противник веде постійні массовані артилерійськи обстріли плацдарму, а також намагається, при нагоді, наносити авіаційні удари по ньому, але ліквідувати його не може...

Одночасно, на цей напрямок він почав переміщення додаткових сил й засобів. Зокрема, південніше с.Піщанка почали розгортатися підрозділи 177-го оремого полку морської піхоти (оп МП) зі складу 58-ї ЗВА, переміщенні сюди з Пологівського напрямку.

В свою чергу, 70-а мсд противника продовжує "ущільнювати" бойові порядки УВ "Днепр" на головному рубежі оборони. Про розгортання її 24-го мсп в районі с.Раденськ я вже писав, тепер в районі с.Кринки фіксується її 26-й мсп.

Наскільки я розумію, командування УВ противника "Днепр" вбачає у цій активності українських військ певну "систему" й бачить в ній цілком серйозну загрозу, щодо своєї спроможності утримати суцільний фронт по лівому берегу р.Дніпро.

Певний сенс у таких побоюваннях, звісно, є... але я не думаю, що за цим криється щось, дійсно, масштабне. Навіть декілька дрібних плацдрмів ЗСУ на лівому березі, ПОКИ не загрожують кардинальним чином стійкості всієї системи оборони противника на цьому напрямку...