"Війна - 23.07.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 23.07.2023" - Костянтин Машовець

Коротко...по окремим напрямкам...

1. У вчорашньому своєму ранковому огляді я писав про те, що командування військ противника, очевидно, на нинішньому етапі придляє свою головну увагу тому угурупуванню військ, яке зараз оперує в районі с.Кармазанівка та с.Нооводяне... і навіть навів список резервів, які на цьому напрямку воно розгорнуло в районі с.Мілуватка, з метою нарощування зусиль, а саме:

- 24-а окрема бригада спеціального призначення (обр СпП)

- 752-й мсп 3-ї мсд

- 12-й тп 4-ї "Кантемировской" тд

- 13-й тп 4-ї "Кантемировской" тд

Чому й навіщо так відбувалося, я також там пояснював.

Тому повторюватися не буду.

На жаль, у своїх прогнозах, я виявився правим. Противник, протягом минулих двох діб, дійсно спромігся організувати та провести серію атак в районі с.Кармазанівка, внаслідок чого йому вдалося суттєво (майже на 4 кв км) просунутись у бік рубежу с.Новоегорівка - с.Островского...

Тут діють підрозділи 423-го "Ямпольского" мотострілецького полку (мсп) 4-ї "Кантемировской" танкової дивізії (тд) зі складу 1-ї гвардійської танкової армії (гв.ТА), підтриманні підрозділами 15-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) зі складу 2-ї загальновійськової армії (ЗВА) Центрального воєнного округу (ЦВО).

Але й відповідно, власне на напрямку на м.Борова, вздовж дороги між Сватове та Борова противник також активізувався, причому саме тими резервами, про які я писав вчора, тобто силами тієї ж самої 4-ї "Кантемировской" тд (12-й та 13-й танкові полки дивізії за підтримки 346-го мсп ТрВ). Атаки на цьому відтінку противник здійснив по напрямкам:

- с.Райгородка - с.Надія

- с.Джерельне - с.Вишневе

Це прямий й найкоротший напрямок на м.Борова з боку м.Сватове... Очевидно, що найближче завдання ударного угрупування противника - вихід на рубіж Вишневе - Першотравневе - Новосергіївка - Чернещина. Поки, часткового успіху противнику вдалося досягнути тільки на свому лівому фланзі ділянки наступу ( тобто, по напрямку на с.Чернещина).

Атаки головних сил 4-ї тд, поки якихось адекватних результатів противнику не принесли...

2. На Токмацькому напрямку, передові підрозділи ЗСУ розширили свій клин по напрямку на с.Роботіне ще на 2 кв. км, відтіснивши у південно-східному напрямку передові підрозділи 1430-го мсп ТрВ та 70-го мсп противника. Й судячи зі всього ведуть зараз жорсткі ближні бої безпосередньо у самому с.Роботіне...принаймні у його північній частині.

Окрім того, судячи зі всього, українське командування почало реагувати на контр-атаки противника в районі с.Новопокровка, на стику 70-го мсп та 38-ї омсбр противника, організувавши серію атак південніше цього н.п., якраз у цей самий стик.

Результати цих дій мені ще не відомі, тому нічого конкретного поки сказати на цей рахунок не можу. Але, противник почав підтягувати передові підрозділи 100-ї окремої розвідувальної бригади (обрвбр) на ділянку між с.Вербове та с.Новофедорівка..

Саме по собі, це ще ні про що не свідчить... однак, найбільш логічним поясненням цьому якраз можуть бути трабли у противника, які якраз й виникли у нього південніше с.Новопокровка...

3. В районі м.Авдіївка... нажаль противнику вдалося, задіявши ще 2 додаткових батальйона (277-й СпП та один зі складу 114-ї омсбр 1-го АК) таки витіснити наші підрозділи з с.Веселе, а також північніше с.Кам'янка... силами 1454-го мсп ТрВ.

Таким чином, йому вдалося зняти загрозу флангового обходу своїх підрозділів, які зараз займають позиції в районі с.Красногорівка.

А це, в свою чергу, сприятиме, ймовірно, відновленню ним тиску по напрямку Красногорівка - Степове. Звісно, для відновлення атак йому буде потрібний певний час, адже для цього буде потрібно провести локальне перегруппування сил й засобів (принамйні, по фронту) на цій ділянці. Однак, я навіть не сумніваюсь, що атаки противника на Степове та Бердичі... найближчим часом відновляться.

Противник зосередив північніше Авдіївського району оборони:

- 114-у омсбр

- 109-й мсп 1-го АК

- 1231-й мсп ТрВ

- 1454-й мсп ТрВ

- 277-й обн СпП

- 6-й обн 9-го омсп 1-го АК

- 207-й сбн МР(мобілізаційного резерву)

Зараз вони намагаються також відновити атаки по напрямку на с.Новокалинове з боку с.Новобахмутівки, але очевидно, що не цей напрямок у них є головний.

Варто також сказати й про південний фас Авдіївського виступу. Тут противнику продовжує спроби атакувати у північному напрямку, але безрезультатно. Відновити положення в районі с.Опитне йому так й не вдалося. Й відповідно, усі атаки по напрямку с.Опитне - західна околиця м.Авдіївка (9-й квартал) через загрозу масованого вогневого впливу (зі східного напрямку) пов'язані із значним ризиком для противника.

Тому, скоріш за все, атаки підрозділів 1439-го мсп ТрВ та 13-го окремого штурмовго батальйону (ошбн) "Сомали", які діють на цьому напрямку, зможуть відновитися виключно тоді, коли їм вдасться відтіснити передові підрозділи ЗСУ за дорогу Т-05-05, у бік "Царської охоти"... Допоки, ЗСУ знаходяться в 1.5 км від північної околиці с.Спартак... це позбавлено будь-якого внятного сенсу...