Війна в Україні на переломному етапі зі стрімкою ескалацією конфлікту, - Washington Post

Війна в Україні на переломному етапі зі стрімкою ескалацією конфлікту, - Washington Post

І характер, і темп війни змінилися за останні тижні, оскільки українські війська здобули перемоги на землі, а Росія помстилася, коли Путіна загнали в кут.

Трохи більше ніж за місяць війна в Україні раптово перетворилася з виснажливої, здебільшого статичної артилерійської битви, яка, як очікується, триватиме до зими , у швидко ескалуючий багаторівневий конфлікт, який кинув виклик стратегіям Сполучених Штатів, України та Росії.

Початок Росією масованих ударів по цивільній інфраструктурі в понеділок приблизно в десятці українських міст далеко від лінії фронту викликав шок і обурення. Удари, які державний секретар Ентоні Блінкен описав як «хвиля за хвилею ракет», вразили «дитячі ігрові майданчики та громадські парки», призвели до принаймні 14 убитих і майже 100 поранених, а також відключення електрики та води в більшій частині країни.

«Нанісши ракетні удари по мирних жителів, які сплять у своїх будинках або кидаються до дітей, які йдуть до шкіл, Росія ще раз довела, що є терористичною державою, яку необхідно стримувати найсильнішими способами», – заявив посол України в ООН Сергій Кислиця на відкритті сесії Генеральної Асамблеї, запланованої перед атакою, щоб сприяти світовому засудженню Москви.

Ці атаки були останньою з багатьох карколомних подій — від українських перемог на землі до погрози російського президента Володимира Путіна застосувати ядерну зброю — які змінили характер і темп війни за останні тижні та поставили питання про те, чи Сполученим Штатам та їхнім партнерам, можливо, доведеться вийти за рамки концепції допомоги Україні в самообороні, а натомість більш рішуче сприяти українській перемозі.

Поки що зусилля США щодо поставок були обдуманими та орієнтованими на процеси щодо видів зброї та швидкості, з якою вони її постачали, щоб не підірвати їх найвищий пріоритет — уникнення прямого зіткнення між Росією та Заходом. Ймовірно, ця стратегія буде частиною порядку денного екстреної зустрічі лідерів G7 у вівторок і зустрічі міністрів оборони країн НАТО пізніше цього тижня.

Представники США продовжують висловлювати обережність щодо різких кроків. «Переломні моменти у війні зазвичай становлять небезпеку», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена, один із кількох американських і українських чиновників, які говорили на умовах анонімності, щоб обговорити політичні обговорення. «Ви не можете передбачити, що буде за рогом».

Російські лідери назвали власний поворотний момент. Віктор Бондарев, голова комітету у закордонних справах верхньої палати російського парламенту, написав у Telegram у понеділок, що удари стали початком «нового етапу» того, що Кремль називає своєю «спеціальною військовою операцією» в Україні, з більш «рішучими» діями.

Путін, виступаючи вранці в понеділок перед Радою безпеки, заявив, що ці атаки були помстою за те, що він назвав українським «тероризмом», включаючи підрив на вихідних стратегічного Кримського мосту, який є ключовим транспортним шляхом для російських окупаційних сил на півдні України.

Руйнування мосту, за яке Україна лише опосередковано взяла на себе відповідальність, відбулося після постійного потоку здобутків України. Під час несподіваного контрнаступу, розпочатого на початку вересня, українські війська відвоювали понад 1000 квадратних миль окупованої Росією території на північному сході, а потім ще й на півдні.

Українські перемоги разом із постійними повідомленнями про погано оснащених та деморалізованих російських солдатів, які втекли від натиску, кинули техніку та залишили своїх загиблих, викликали публічну критику ведення війни зсередини Росії, зокрема з боку деяких старших радників Путіна. За кілька днів Путін закликав до військової мобілізації до 300 000 цивільних осіб, щоб підкріпити його війська, що втратили сили. Приниження посилювалося хаотичною реалізацією та втечею сотень тисяч чоловіків призовного віку через сусідні кордони.

У тому, що було широко витлумачено як посилання на ядерну зброю, Путін погрожував використати «всі доступні засоби» для захисту окупованої Росією території, навіть коли він почав анексувати чотири українські області. «Хочу нагадати, що наша країна також має різні засоби ураження... і коли територіальна цілісність нашої країни буде під загрозою, щоб захистити Росію і наш народ, ми, безумовно, будемо використовувати всі наявні в нашому розпорядженні засоби», — сказав він 21 вересня. «Це не блеф».

За словами високопоставленого чиновника адміністрації, мобілізація та ядерна загроза є «ознаками двох речей: Путін знає, наскільки погані у нього справи. … Раніше це було знаком питання».

«По-друге, це точно ознака того, що він подвоюється. Що ми не близькі до кінця і не близькі до переговорів. Ці реалії тут нікого не втішають», – сказав чиновник.

Роуз Геттемюллер, колишній високопосадовець Державного департаменту з питань контролю над озброєннями та нерозповсюдження, а також колишній заступник генерального секретаря НАТО, сказала: «Використання ядерної зброї – це глухий кут. Це свідчить про остаточний провал політики [Путіна], якщо його якимось чином загнано в цей кут», – сказала Геттемюллер. «Це останнє кидання кубика», думаючи, що «якимось чином… усі запанікують і всі їхні прихильники змусять українців просити миру… Я не бачу, щоб це трапилося».

«Я думаю, що ми повинні сприймати ці погрози дуже, дуже серйозно», — сказала вона.

З понеділковими ударами в Україні Путін явно намагався повернути ініціативу, а також зміцнити імідж єдиної стратегії та лідерства. У своєму виступі на Раді безпеки, про який повідомили російські ЗМІ, він сказав, що ракетний удар був сформований і рекомендований його «міністерством оборони відповідно до плану російського Генштабу». Він особливо згадав роль міністра оборони Сергія Шойгу, відсутність якого в останні дні призвела до припущень про його звільнення.

Зі свого боку, Україна вже давно поєднує свою величезну вдячність за допомогу Заходу в озброєнні з вимогами посилити постачання більших і більш досконалих поставок. Контрнаступ на землі викликав заклики до поставов танків та іншої важкої техніки, які Сполучені Штати та їхні союзники неохоче надсилали. Цього тижня Київ надав нової актуальності складним системам ППО .

Український чиновник, посилаючись на список, наданий вищим військовим командуванням, сказав, що пріоритетними об’єктами для України є зенітно-ракетна система Patriot, ракети MIM-23 Hawk, ударні безпілотники та NASAMS, а також ізраїльські системи ППО.

Прохання України знайшли новий резонанс у деяких районах Вашингтона після нападів у понеділок, зокрема високопоставлені демократи вимагали від Байдена швидше постачати в Україну. «Я нажаханий розпусною та відчайдушною ескалацією Росії проти цивільної інфраструктури по всій Україні — в тому числі в Києві», — сказав у заяві голова Комітету Сенату США з міжнародних відносин Роберт Менендес. «Я зобов'язуюсь використовувати всі наявні в моєму розпорядженні засоби, щоб прискорити підтримку народу України та знищити військову машину Росії голодом».

Представник Елісса Слоткін, колишня старша посадова особа ЦРУ та Пентагону, написала у Twitter, що потреба у протиповітряній обороні «є терміновою, враховуючи масштаби цих атак. Надання цих систем є захисним, а не ескалаційним кроком, і наші європейські друзі мають активізуватися разом з нами, щоб українці отримали те, що їм потрібно».

Але спочатку було небагато ознак того, що адміністрація має намір змінити відносно тривалий процес погодження, за допомогою якого вона вирішує, яку зброю надсилати Україні та коли. Процес включає в себе аналіз США, заснований на їхніх власних звітах про умови на полі бою, про те, що потрібно Україні, сказав високопоставлений чиновник оборони США, і «по-друге, чи є у нас такі речі?»

«По-третє, вони вже знають, як цим користуватися? Якщо ні, то як ми плануємо їх навчити? По-четверте, як вони збираються підтримувати це обладнання? Тримати в полі? Підтримувати його? Відремонтувати? Запчастини? … Якщо ми не можемо зробити це, хто з наших союзників і партнерів зможе це зробити?» – сказав представник оборони.

Після відповідей на ці запитання запит і рекомендація перевіряються на коментарі та занепокоєння з боку інших державних відомств, які мають вплив в цьому рішенні, перш ніж відправитися в Білий дім, де президент Байден приймає остаточне рішення.

Коли рішення прийнято, поставка може бути здійснена протягом кількох днів для обладнання, взятого зі складів оборонних запасів США, місяців, якщо потрібне широке навчання використанню та обслуговуванню, або років, якщо необхідно виготовити певні предмети. Наприклад, Байден схвалив відправку системи протиповітряної оборони NASAMS на початку літа, а офіційні особи з оборони заявили, що дві будуть відправлені цієї осені, коли системи будуть готові і навчання завершиться.

Ще шість NASAMS, про які Пентагон оголосив наприкінці серпня, будуть виготовлятись роками. Систем Patriot вже не вистачає в НАТО, і вони зазвичай подорожують зі своїми власними оперативними групами США чи НАТО — це зобов’язання, яке Захід навряд чи візьме на себе.

Ізраїль, прем'єр-міністр якого в понеділок вперше засудив Росію за ракетні атаки, має свої складні відносини з Москвою.

«Ми, звичайно, розуміємо, що ми знаходимося на потенційній точці перелому тут у війні на багатьох рівнях», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена. «Це мислення закладено в [наше] прийняття рішень. … Україна, безсумнівно, досягла кращих результатів і була більш агресивною останнім часом, і Путін відчуває настрій на полі бою, вдома та за кордоном. Немає сумніву, що це інший набір умов».

«Але ми вважаємо, що ці зміни на полі бою та в Росії лише ще більше підтвердили наш процес прийняття рішень», — сказав чиновник.