Візит Байдена до Польщі та історична промова у Варшаві, - реакція експертів

Візит Байдена до Польщі та історична промова у Варшаві, - реакція експертів

“Байден — “Не бійтеся”. Саме так. Це послання для всіх лідерів НАТО” - так у Твіттері прокоментував промову президента США у Варшаві американський дипломат, посол США в РФ 2011–2014 рр., Майкл Макфол, і додав - “Під лідерами НАТО я також маю на увазі і США”.

Загалом, за словами Макфола, це була “історична промова президента Сполучених Штатів Америки. Він чітко окреслив, що саме стоїть на кону в боротьбі між диктатурою та демократією в Україні та її наслідки для всього вільного світу”.

Натомість, за словами представниці Transparency International в Україні Олени Трегуб, держави НАТО та зокрема США, надають недостатньо оборонного озброєння Україні.

“Під час візиту президента США натовп у Варшаві скандував: “Зброя для України!” Чи розуміють громадяни інших держав НАТО, наприклад США, що ми не отримуємо належної допомоги в галузі безпеки, незважаючи на виділені кошти?”, - написала усвоєму твіттері генеральна секретарка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Transparency International.

Своєю чергою, старший радник з політичних питань Гельсінської комісії Конгресу США, Пол Массаро, вважає що тиск на РФ продовжиться за рахунок санкцій.

“Виступ Байдена є найкращим свідченням того, що історичні санкції проти Росії будуть діяти, доки Путін залишається при владі”, - написав Массаро у Твіттері.

Массаро також порівняв заяву Байдена про те, що Путін не може надалі залишатись при владі, із іншим історичним висловом, який належав 40-му президент США, республіканцю, Рональду Рейгану, - “Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі”— це те саме, що “Пане Горбачов, зруйнуйте цю стіну” але від Байдена”.

Загалом, більшість оглядачів вважають історичними візит Байдена до Варшави та промову перед польським та українським народами. Про це, зокрема написав ветеран війни в Іраку та офіцер армії США, Олександр Віндман.

“Це була історична промова для президента Сполучених Штатів Америки. Як і Берлінська промова Кеннеді, саме ця промова Байдена запам’ятається усім. Байден запевнив, що США будуть захищати своїх союзників і демократію. Я пишаюся своїм президентом і його потужним лідерством під час кульмінаційної битви за демократію,” - написав Віндман на своїй сторінці у Твіттері.

Раніше, після зустрічі Президента США Джозефа Байдена із українськими біженцями у Варшаві, в суботу, 26 березня, відповідаючи на запитання журналістів про дії Путіна в Україні, американський лідер зявив - “Він м’ясник”.