ВЕЛИКА СЕРЕДА

ВЕЛИКА СЕРЕДА

Страсна Середа - день зради і жертви.

Ісус возлежить в одному з будинків на вечері. У цей момент до нього підходить Марія, сестра Марфи і Лазаря, і маже Його ноги дорогоцінним миром. Юда цим вкрай обурений. Він каже, що це миро можна було продати за триста динаріїв і роздати бідним. Сума дійсно величезна - динарій платили тоді за день роботи найманому робітникові. Юда гнівається, його розчарування Ісусом досягає межі, він вирішує видати Христа первосвященикам. І домовляється про це. Суть зради Іуди в тому, що він видає місце, де Христа можна заарештувати "по-тихому". Умовно кажучи, не на "майдані", а де-небудь в безлюдному місці. Тридцять срібняків - плата символічна. Це мінімальна ціна раба. За менші гроші, відповідно до Закону Мойсея, людину не можна було ні продавати, ні купувати.

Зрадник обурений тратою миру. Комусь потрібно цілий рік працювати, щоб купити один невеликий подібний глечик. Марія виливає чиюсь річну працю за короткий час. Комусь потрібно цілий рік працювати, щоб храм міг купити Чашу для Євхаристії - нащо таке марнотратство? Обурюються і зараз.

Будь-яка наша жертва не зрівняна з Жертвою Ісуса. Будь-яка наша дія, вчинена з користі, є зрада. І нехай навіть користь ця буде в тому, що ми шукаємо небесних благ - це теж є сім'я Юди. Єдиний вірний шлях - це йти за Христом, не розмірковуючи про те, куди цей шлях нас приведе. Сам Ісус, між іншим, спочатку спустився в пекло. І це єдиний шлях до Царства Небесного: через жертву, через страждання, через зраду, через хрест, через пекло - до воскресіння.

Юда зрадив тому, що шукав царства Месії. Юда думав, що точно знає яким це царство повинно бути і заради своїх уявлень про примарне царство зрадив Бога.

Ми теж маємо свої уявлення про Царство Небесне - але забуваємо слова, що "не бачив його очей, і не чуло того вухо". Небесне Царство - воно не наше, а Боже.

Ми не вміємо жертвувати, ми тільки вміємо обурюватися чужий жертвою і розповідати, що "вже я б точно краще використовував ці кошти" ...

А Господь дає останній шанс покаятись

Олександр Дедюхін