Вихід з тіні: Європа викриває російських шпигунів, - Politico Europe

Вихід з тіні: Європа викриває російських шпигунів, - Politico Europe

Країни Скандинавії, які з погляду безпеки є сьогодні гарячими точками, посилюють утиски щодо громадян, причетних до російського шпигунства.

Пізнього листопадового ранку два військові гвинтокрили порушили спокій передмістя Стокгольма, зависнувши над особняком в сонному районі Кіл під час резонансного рейду на шведську пару, звинувачену в шпигунстві на користь Росії.

«Я не міг в це повірити, коли побачив, що поліція згромадилася біля їхнього будинку», — сказав POLITICO сусід заарештованої пари в Стокгольмі. «Шум гвинтокрилів розбудив всю вулицю, і ми просто стояли на дорозі і спостерігали за подією».

Гул гвинтокрилів в темряві був останньою ознакою того, що шпигунські ігри європейських країн з Росією стають все відкритішими.

Рейд стосувався подружжя віком понад 50 років, яких зараз звинувачують в передачі конфіденційної комерційної інформації російській військовій розвідці ГРУ. Вони звинувачення заперечують.

Того самого тижня в Стокгольмі розпочався розгляд судової справи проти двох братів, звинувачених в передачі службової таємниці від шведських служб безпеки до ГРУ; вони також заперечують звинувачення.

Обидва випадки з’явились в заголовках національних газет і сколихнули шведських громадян.

Під час ще одного приголомшливого затримання, цього разу в сусідній Норвегії, чоловіка, якого вважають офіцером ГРУ, заарештували по дорозі до коледжу, де він працював бразильським науковцем під вигаданим іменем.

І в Нідерландах також нещодавно було викрито російського оператора під прикриттям і національні ЗМІ так само накинулися на деталі викриття.

Експерти відзначають, що всі ці випадки вказують на зміну способу ведення контррозвідувальних операцій європейськими державами: менше приховування справ і більш сенсаційні розкриття і судові переслідування.

Схоже, метою є попередження європейських громадян про загрози, з якими вони стикаються, і в той самий час визнання неприйнятної поведінки Москви, щоб президенту Росії Володимиру Путіну було важче заперечувати дії своїх спецслужб, тоді як жорстоке вторгнення в Україну входить в 10-й місяць.

«Європа покінчила з тонкими сигналами Росії», — сказала Кароліна Анджеліс, колишній аналітик шведської розвідки, яка пізніше заснувала консалтингову компанію з питань безпеки.

Естонія – лідер за судовими вироками

Нещодавній звіт дослідників з Агентства оборонних досліджень Швеції, який вивчає судові справи щодо державного шпигунства в Європі за десятиліття до 2021 року показав, що на три балтійські країни – Естонію, Латвію і Литву – припадає майже дві третини вироків. Сама лише Естонія покриває половину загальної кількості.

За оцінками дослідників, це мало пов’язане з тим, що країни Балтії є цілями розвідки. Радше це чітке свідчення їхнього бажання продемонструвати, наскільки вагомою є загроза шпигунства (насамперед з боку Росії, але й також, меншою мірою, з Китаю), і водночас продемонструвати свою здатність ловити і засуджувати шпигунів.

Серед резонансних судових переслідувань в Естонії – естонський солдат Деніс Мецавас, якого на прес-конференції в 2018 році голова сил оборони балтійської держави назвав зрадником.

Протягом десятиліття, покритого в шведському звіті, Росія агресивніше шпигує за європейськими сусідами. За словами Майкла Йонссона, одного з авторів звіту, це підігріло дискусію серед держав-мішеней щодо того, наскільки відверто вони повинні боротися зі спробами шпигунства Москви.

Йонссон вважає, що концепція більш видимої стратегії контррозвідки почала набувати розвитку. Недавні арешти в Норвегії і Швеції, а також засудження шведського консультанта за шпигунство для росіян в 2021 році є найкращими прикладами в цьому контексті, додав він.

Додайте до рівняння те, що Скандинавія зараз є гарячою точкою безпеки: Швеція і Фінляндія спостерігають за спробами відстежити або зірвати їх вступ НАТО, тоді як Норвегія особливо стурбована цілісністю своєї нафтогазової інфраструктури після недавньої диверсії на газопроводі Північний Потік на дні Балтійського моря.

Також в Норвегії зараз триває низка судових процесів над росіянами, яких звинувачують в запуску над скандинавською країною обладнаних камерою безпілотників всупереч норвезькому закону, який спеціально забороняє росіянам це робити.

«Наше тлумачення полягає в тому, що поступово все більше європейських служб безпеки дійшли висновку, що «естонський підхід» — це правильний шлях», — сказав Йонссон.

Коли шпигунство стає публічним

Три нещодавні випадки можливого шпигунства в Швеції містять кілька яскравих деталей.

47-річного шведського консультанта в 2020 році затримали після передачі ним комерційної таємниці автовиробника Volvo і виробника вантажівок Scania офіцеру ГРУ в ресторані в центрі Стокгольма. В Швеції особи підозрюваних не розголошуються, щоб захистити їхню приватність.

Фотографії передачі, де агент отримав конверт з готівкою, розповсюдили місцеві ЗМІ, що спонукало офіцера ГРУ, який мав дипломатичний імунітет, незабаром тихо залишити Швецію. Вкінці 2021 року агента засудили до трьох років позбавлення волі.

Хоча на той час така ситуація вважалася рідкістю, подальше слухання щодо двох братів, звинувачених в шпигунстві відносно скоро після цього, може змінити таке сприйняття.

Суд над братами, який розпочався 25 листопада і, як очікується, завершиться вкінці цього місяця, базується на звинуваченнях в тому, що старший брат викрав файли в своїх роботодавців, двох шведських спецслужб, щоб передати молодшому братові, який, у свою чергу, передав їх ГРУ в обмін на готівку.

В документах, оприлюднених напередодні судового процесу, детально описано, що поліція бачила, як молодший брат викидав жорсткий диск в сміттєвий бак після арешту брата, і як слідчі прочісували депозитні скриньки старшого брата в місцевому банку в пошуках доказів.

Нещодавній рейд в будинку на околиці Стокгольма також може закінчитися судовим процесом, який приверне багато уваги.

Затриманий чоловік, росіянин, який переїхав до Швеції в 1990-х роках і прийняв шведське громадянство, залишається під вартою, а його дружину, також росіянку, яка прийняла шведське громадянство, відпустили. Поліція зазначає, що вона залишається підозрюваною у справі.

«Це масштабне розслідування, яке триватиме досить довго», — сказав журналістам шведський прокурор Генрік Олін.

В будинку підозрюваних — великому новозбудованому особняку — свіжий сніг засипав сліди поліцейських, які нещодавно згромадилися на під’їзній дорозі. Вікна, які поліція розбила, коли заходила, були заклеєні поліетиленовою плівкою.

Сусідка сказала, що вона завжди вважала пару дуже приємною, навіть якщо вони, здавалося, хотіли триматися на віддалі.

"Вони були дуже ввічливими, ми ніколи нічого не підозрювали", - сказала вона.

«Але, можливо, в цьому і була ідея».


Переклад Ira Zhurovska