"Воєнна економіка" - Павло Вернівский

"Воєнна економіка" - Павло Вернівский

Помітив, що в нашому суспільстві існує дуже багато хибних переконань щодо економіки. А вони в свою чергу приводять до хибних рішень.

І якщо в мирний час такі хибні рішення створюють лише економічні проблеми. То у воєнний час - ми втрачаємо можливості для збільшення виробництва зброї, яка критично необхідна для захисту держави.

Ну от візьмемо один приклад. Ще з початку війни, в суспільстві насаджувалася думка, що для фінансування потреб оборони нам треба зберегти функціонування цивільної економіки. І ось саме з цього переконання народилась популярна думка про важливість економічного фронту (хоча корректніше говорити «економічний тил», але ж не я це придумав)

От тільки насправді. Виробництво зброї може навіть краще підтримувати економіку. Причому це не моя особиста думка, а точка зору західних науковців. В цьому напрямі мені сподобалась книга історика Пола Кеннеді «Взлети та падіння великих держав». І в цій книзі червоною лінією проходить думка, що воєнні потреби завжди стимулювали економічний розвиток в розвинених державах!!!

Чому ж так часто тоді кажуть, що війна негативно впливає на економіку? Тут дуже важливо розділяти саму війну і негативні наслідки спричинені нею з однієї сторони. І воєнні потреби з іншої сторони. Війна - погано для економіки, воєнні витрати - добре. Саме через відсутність цього розподілу, дуже багато хто утотожнює війну та воєнні витрати.

Окрім того, необхідно також розділяти економічний розвиток і добробут. Головним недоліком воєнної економіки є те, що вона перерозподіляє дефіцитні ресурси на воєнні потреби. І у звʼязку з цим, ці ресурси недоотримують певні цивільні напрямки.

Також воєнна економіка, яка переналаштавоє цивільне виробництво на воєнне, створює дефіцит цивільних товарів. І для населення, яке звикло до певних благ мирної економіки це створює певний дискомфорт, оскільки не всі готові відмовитись від цих товарів.

Разом з тим, воєнна економіка не зробить державу біднішою. Скоріше навпаки, у держави таким чином можуть зʼявитись додаткові виробничі потужності, необхідна робоча сила і головне зросте дохідна частина бюджету за рахунок податків, які одразу можна витрати на збільшення закупівель зброї.

От тільки, тут важливо також розуміти, що воєнне виробництво це вимушений крок, який необхідний для виживання країни та нації. І від деяких цивільних товарів можна тимчасово відмовитись, якщо ми дійсно хочемо виграти цю війну.

І ось дуже багато проблем нашої країни зараз виникла тому, що в нас досі не можуть прийняти цю нову дійсність.