"WP - Ми втратили перемогу у холодній війні"

"WP - Ми втратили перемогу у холодній війні"

Стаття у сьогодніншій Вашингтон Прст.
Переклад Яна Петруніна 
Це офіційно. Ми втратили перемогу у холодній війні.
(Дана Милбэнк, «Вашингтон пост»)
Можливо, час смерті Джорджа Буша-старшого минулого місяця був милосердним. Таким чином, йому не потрібно було бачити, як Америка втрачає перемогу у холодній війні.
Буш керував розпадом Радянського Союзу в 1991 році. Але тріумф, який він та інші заробляли американською кров'ю і цінностями протягом 71 року, розгромивши Радянський Союз та тримаючи його наступника під контролем, був розтрачений президентом Трампом всього за два роки.

Руйнування Трампом післявоєнного порядку прискорилося на цьому тижні, коли він оголосив вихід з Сирії , залишивши в невимушеній кількості союзників, які брали участь у кампанії проти ісламської держави, кидаючи курдських партнерів вовкам, ізолюючі Ізраїль, та надаваючі Росії і Ірану волю робити, що завгодно на Близькому Сході. Потім з'явилося повідомлення, що Трамп замовляє черговий поспішний вихід з Афганістану. Оборонний секретар Трампа, генерал у відставці Джим Маттіс, подав у відставку в знак протесту проти віддаленості президента від союзників та симпатії Росії та Китаю.
Серіал «Людина у Високому Замку» розповідає про світ, в якому нацисти перемогли у Другій світовій війні. Але нам не потрібна альтернативна історія, щоб уявити собі радянську перемогу в холодній війні. В нас є Трамп.
Меттіс у своєму пам'ятному листі про відставку написав: «Ми повинні зробити все можливе, щоб просунути міжнародний порядок, який є найбільш сприятливим для нашої безпеки, процвітання та цінностей, і ми зміцнюємо це зусиллями солідарності з нашими союзниками. Оскільки ви маєте право мати секретаря з оборони, чиї погляди краще узгоджуються з вашими на ці та інші питання, я вважаю, що мені правильно відмовитися від своєї посади».
Маттіс висловив свої погляди, які, очевидно, не «узгоджені» з «Трампом»: «ставитися до союзників з повагою», віра в 29 демократичних держав НАТО (Трамп неодноразово піднімав питання про корисність НАТО); повага до коаліції проти ISIS з 74-х країн(тепер вона буде покинута в Сирії); визнання загроз з боку Китаю та Росії, які “хочуть сформувати світ, який відповідає їх авторитарній моделі. . . за рахунок своїх сусідів, Америки та наших союзників ».
Зараз республіканці б'ють тривогу. Лідер більшості Сенату Мітч Макконнелл, який дозволяв Трампу кожний крок, каже, що він «особливо засмучений». Сенатор Ліндсі О. Грехем бачить «хаос». Але це занадто мало, запізно. Туреччина каже, що відкладає вторгнення до Сирії, якщо американські сили підуть - тим краще "поховати" наших курдських союзників . А президент Росії Володимир Путін ликує : «Американські війська не повинні бути в Сирії, вони там нелегально».
Справді, радянський лідер навряд чи міг би визначити кращий сценарій, ніж Трамп створив для Путіна:
Це й розрив між США та союзниками НАТО щодо майбутнього альянсу. Це й
вимоги, щоб Росія повернулася до G7 , коли Росія все ще продовжує провокації в Україні. Це й загроза вийти зі Світової організації торгівлі, а також коло американських тарифів, які сильно послабили Америку.
Президент США відмовився від прав людини, прийнявши вбивство Саудівською Аравією американського журналіста та підтримавши репресивних лідерів по всьому світу.
Президент США створює розрив з Європою щодо Ірану (ядерної угоди) і зміни клімату (Паризька угода).
Президент США радіє «дуже почесному» жорстокому диктатору Північної Кореї без будь-яких відчутних поступок з ядерної зброї.
Американська торгівельна війна, яку Федеральний резерв заявив на цьому тижні, частково відповідає за охолодження світового зростання.
Втратили довіру серед американців на виборах: Міністерство юстиції, ФБР, суди та вільна преса. А ще була втрата двопартійного консенсусу проти російської загрози. Сорок відсотків республіканців назвали Росію союзником або другом в опитуванні Галлапа, порівняно з 22% у 2014 році.
Чому Трамп так багато зробив для цього? Можливо, це відбулося тому, що під час кампанії 2016 року Росія приватно вела переговори з ним про комерційну угоду і випускала вкрадені документи, які завдали шкоди його противнику-демократу. (Тим часом Трамп хвалив Путіна, а його кампанія пом'якшила платформу GOP щодо Росії).
Незалежно від того, чи спеціальний радник Роберт Мюллер дійде до висновку, що існує злочин, Путін явно виграє від президентства Трампа.
У Гельсінкі, перед всім світом, Трамп сприйняв слова Путіна про те, що не праві американські спецслужби. Трамп був розчарований наполегливістю помічників щодо санкцій Росії. Ті, хто міг протистояти пропутінським інстинктам Трампа, пішли: HR Макмастер, Рекс Тіллерсон, Джон Келлі і тепер Маттіс.
Покоління американців платили неймовірну ціну та несли важкий тягар, від Берліна до Сайгона і Гавани. Тепер, 29 років після того, як берлінська стіна впала, Трамп передав Москві перемогу в «холодні війні», яку вона ніколи не зможе виграти.

Igor Aizenberg