"Я пропагую індивідуалізм" - Елена Кудренко

"Я пропагую індивідуалізм" - Елена Кудренко

Причому ту його частину, де можна (виявляється) протиставляти себе колективу.
На мій погляд, за таким принципом живуть більше американці, ніж росіяни чи навіть ми, все тому, що нас інакше жити не вчили. З одного боку, частина з нас вже перебудувалася - а частина шипить і тупотить ногами, мовляв, так не прийнято!
У фільмі про шахістів "Хід королеви" є такий шматочок, де герої задаються питанням: в Росії (Союзі) шахісти сильні, тому що у них команда, і вони взаємозаміняють один одного. Але мені відчайдушно захотілося сказати, що вони повинні бути щасливі. Адже їхня країна дає їм можливості вибудувати власну кар'єру, пройти власний шлях, зробити помилки і кожному поодинці стати сильним.
Бути сильною командою не завжди означає бути сильним поодинці. І кожен гвинтик цієї команди буде втрачений сам по собі. Навпаки, якщо ти створив себе сам, не підкорившись стаду - то стадо завжди знайдеться тобі в управління. А ось таких, як ти - одиниці. І якщо ти себе розвинув, навчив, вистояв серед труднощів, навчився сам приймати рішення - то на кожен плювок в твою сторону ти завжди зможеш потиснути плечима і зробити хід у відповідь. Тому що звик захищатися сам, навіть якщо поруч нікого немає.
Мені близький шлях, на якому:
- людина сама вирішує;
- людина сама робить;
- людина сама аналізує;
- людина сама виправляє;
- людина сама знаходить та сама організовує.
Тому що ніхто більше не зацікавлений в нашому розвитку, ніж ми самі. А бути частиною чогось - це одного разу бути і викинутим на узбіччя цим чимось. А всі решта тебе затопчуть. Ти встав, озирнувся - а тобі вже не двадцять років, і виявилося, що сам, без стада, ти нічого не можеш.
Індивідуалізм, але з можливістю стати поруч пліч-о-пліч з однодумцями. Не втратити себе, не розчинити себе і не підпорядкувати себе. Ось результат, до якого прийшли ті ж американці. Скажете, Китай теж розвинутий? Але там команд більше, майже всі гвинтики - і мало індивідуалістів? А ви б хотіли бути на місці китайця чи американця? Ось і зрозуміємо, хто ми більше. Що нам ближче.
Приказка "незаменимых нет" - вона ж не про індивідуалістів. Вона про людину із системи, з групи, ось якраз з совка. Вони, ці групи, для того і створювалися, щоб можна було з легкістю одного замінити на іншого.
І якщо у вас є шанс - не забивайте камінням індивідуалістів. Можливо, це ті, хто одного разу знайде вихід в складному лабіринті. Там, де всі ми іноді ходимо по колу.