"Як Німеччина нарощує підтримку України" - Кирило Данильченко

"Як Німеччина нарощує підтримку України" - Кирило Данильченко

На перший погляд видається, що на таку довжину фронту шість нових отриманих зенітних установок Гепард - це крапля у морі.

Але як зараз можна вимріяти справжню цінність батареї "самохідок", кожна з яких має свій радар, здатний наводити мобільні групи ППО, координувати малу зенітну артилерію на автомобілях, працювати по сигналах РЛС та оптичному каналу?

І це в час, коли "Шахеди" долітають до Рені, Ізмаїла та річкових зернових терміналів на Дунаї. А місцевий прикордонний загін змушений зустрічати їх автоматно-кулеметним вогнем.

При цьому вже є досвідчені розрахунки на "Гепардах", які знищували до десятка схожих цілей. Тому такі поставки не мають ціни у нинішніх реаліях України.

Тим більше, слід пам'ятати, що німці насправді не зобов'язані цього робити.

У Румунії на озброєнні чотири десятки "Гепардів", але поки що чомусь не виявлено жодного готового для передачі ЗСУ. А Німеччина свої машини "піднімала" зі зберігання.

Гусеничний транспортер Bandvagn 206 – також цінна передача.

Цей спритний всюдихід може використовуватися навіть на передньому краї - як тягач 105-мм гармат або транспорт протитанкової команди.

Може бути Bv 206 і командно-штабною машиною — з гарною цифровою рацією та захищеними ноутбуками, саме такі версії є у гірських механізованих частин.

Застосування в НАТО у них широке - від перевезення боєкомплекту та ПТРК TOW-2 на даху до носія контрбатарейних радарів.

Загалом Німеччина планує передати Україні серйозні партії цих всюдиходів – це орієнтовно, відсотків десять від кількості, яку має в своєму розпорядженні Бундесвер.

Добре модернізовані і "прошиті" новим програмним забезпеченням самохідні установки PATRIOT Німеччини є одними з найкращих у Європі, добре що нам їх передає саме Берлін.

Скоріше за все, з цих двох німецьких та двох пускових юнітів від Нідерландів сформують третю українську батарею PATRIOT.

Якщо Raytheon (Американський виробник – Ред.) не встигне наростити виробництво, як обіцяв його голова, щоб відвантажити Україні п'ять батарей, то цілком можливо, що українську ППО посилять європейці, які вже потім отримають нові системи від виробника.

Навіть якби німці давали б Україні лише дрони (У пакетах допомоги від німців, зокрема, розвідувальні безпілотники Vector, а минулого року були й надводні дрони - Ред.), інженерні та спеціальні машини розмінування, евакуатори і комплект БМП на бригаду - це вже була б ефективна допомога.

Але з відвантаженнями тисяч снарядів, засобів ППО, півтори батареї протиракетної оборони, десятків танків на кілька батальйонів, та установок Gepard на два полки - Берлін був і залишається одним з ключових союзників України у війні проти Росії.