Як на відносинах США-Росія позначиться можлива змова ГРУ і Талібану проти американців в Афганістані

Як на відносинах США-Росія позначиться можлива змова ГРУ і Талібану проти американців в Афганістані

На думку деяких експертів, рішення про винагороду Талібану за успішні атаки на американських військовослужбовців могло бути прийнято без схвалення Кремля

На думку директора Центру військово-політичного аналізу Hudson Institute Річарда Вайца, твердження New York Times про те, що російська військова розвідка ГРУ пропонувала винагороди Талібану за атаки на американських військових, цілком можуть бути правдою.

Як відомо, у Білому домі заявили, що президента США не інформували про надходження повідомлень, що Росія, буцімто, стоїть за призначенням винагороди талібським бойовикам за успішні напади на американських військових. Сам президент також пвисловив сумнів у достовірності повідомлень ЗМІ.

«Розвідка щойно доповіла мені, що вони не вважали інформацію такою, що заслуговує на довіру і тому не повідомили її мені, або віце-президентові. Можливо, це ще одна фабрикація про Росію, можливо несправжні новини @nytimesbooks хочуть, щоб республіканці мали поганий вигляд», - написав Трамп у неділю.

Експерт Hudson Institute Річард Вайк каже, що російська сторона має досить широкі контакти з талібами. При цьому, американські військові сумніваються, що ця співпраця обмежена лише обміном розвідувальною інформацією.

Експерт зазначає, що дії ГРУ в Афганістані - якщо це правда - могли бути несанкціонованою зверху операцією. Якщо ж рішення про подібні дії було прийнято на більш високому рівні, то експерт не виключає того, що це могло бути зроблено в помсту за загибель російських найманців в результаті удару міжнародної коаліції на чолі з США на північному сході Сирії в лютому минулого року.

Від того, на якому рівні було ухвалено можливе рішення про дії ГРУ, залежать і потенційні кроки США, додає Вайц

Іншою причиною могло стати і бажання Кремля спонукати США покинути Афганістан, що дає Росії можливість розширити свій вплив в Афганістані і Центральній Азії.

«Але це лише припущення. Ми насправді не знаємо», - підкреслює експерт.

Від того, на якому рівні було ухвалено можливе рішення про дії ГРУ, залежать і потенційні кроки США, додає Вайц. Якщо операція була ініціативою нижчих ланок, то Вашингтон повинен посилити свої розвідувальні операції щодо дій ГРУ, виробити низку контрзаходів і підняти це питання з російською владою.

Проблемою, однак, може стати заперечення Кремлем своєї причетності

Якщо дана операція була санкціонована на найвищому рівні, то це питання має бути піднято з президентом Путіним безпосередньо. Проблемою, однак, може стати заперечення Кремлем своєї причетності, каже експерт. В цьому випадку, США залишається тільки зміцнювати захист своїх наявних в регіоні військ або далі скорочувати їх кількість.

Щодо того, чи були президент Трамп і віце-президент Пенс проінформовані про передбачувані дії російської військової розвідки, Річард Вайц нагадав: «Ми знаємо, що президент Трамп не завжди читає матеріали, представлені йому розвідувальним співтовариством, або ж не довіряє деяким з них».

У разі розслідування, ясність можна внести, на думку експерта, проаналізувавши матеріали брифінгу президента.

Однак посилення позицій Вашингтона щодо Москви цілком можливе

Експерт аналітичної компанії Stratfor Сім Тек, відзначає, що його організація вивчала можливе співробітництво між Росією і Талібаном, і спроби ГРУ заохотити останніх до агресії проти американських військових і коаліційних союзників - якщо правда - «не є сюрпризом».

На відміну від таких операцій, як отруєння Скрипалів, які, швидше за все, схвалюються вищим російським керівництвом, як вважає Сім Тек, ГРУ вже було залучено до надання фінансової підтримки і постачання зброї талібам:

«Тому я не виключаю сценарію, за якого на більш низькму рівні керівництва ГРУ вирішили, що фінансові стимули для талібів, спрямовані проти США, є хорошою ідеєю».

«Але це також буде відповідати російським амбіціям в Афганістані та регіоні Центральної Азії, - додає аналітик. - Росія, по суті, намагалася встановити свою гегемонію в Центрально-Азіатському регіоні, включно з Афганістаном, де вона наштовхується на наявний там вплив Заходу».

Для посилення свого впливу в регіоні, російський уряд міг вдатись до низки кроків, щоб вибудувати відносини з Талібаном
Експерт аналітичної компанії Stratfor Сім Тек

Експерт не виключає того, що для посилення свого впливу в регіоні, російський уряд міг вдатись до низки кроків, щоб вибудувати відносини з Талібаном, незважаючи на роль, яку зіграли моджахеди в роки вторгнення радянських військ до Афганістану.

Як вважає Сім Тек, якщо інформація про змову ГРУ і Талібану проти сил коаліції і підтвердиться, це не повинно мати істотного впливу на політику США по відношенню до Афганістану, так як, імовірно, це сталося до укладення мирної угоди. Після угоди з Вашингтоном Талібан не робив атак проти американських військових.

Що стосується можливого впливу на російсько-американські відносини, то, як зазначає експерт, імовірні операції ГРУ навряд чи позначаться на них серйозним чином.

Однак посилення позицій Вашингтона щодо Москви цілком можливе:

«Те, що насамперед політичний клас США буде тепер робити в зв'язку з цією новиною, безумовно може чинити додатковий тиск на адміністрацію Трампа з тим, щоб вона зайняла більш жорстку позицію щодо Росії».