"ЯК НАМ БРЕШУТЬ ПРО ОПАЛЕННЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЯК НАМ БРЕШУТЬ ПРО ОПАЛЕННЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

В передачі «Гарячі обіцянки - холодні батареї.» програмі «Watchdogs.Розслідування» на каналі «Прямий» розповіли про підготовку влади до опалювального сезону 2021-2022 рр. Там багато подробиць і деталей. Але я розповім те що мене вразило найбільше.

Пам’ятаєте меморандум, між владою, «Нафтогазом» і місцевими керівниками щодо цін на пальне для проходження опалювального сезону? Бюджетникам, типу, пообіцяли відносно дешевий газ. Але як кажуть: «На папері усе рівно, а на полі – пагорби». З регіонів приходить інформація про надзвичайний стан у низці областей та про газ для установ по ціні удвічі і більше вищій за обіцяну «Нафтогазом». В чому справа?

А справа в тому, що нам відверто і цинічно збрехали. Справа в тому що установи, які мають власні котельні за законом про публічні закупівлі не можуть укладати прямі контракти з Нафтогазом. Лише оголошувати тендер через «Прозорро». А на тендери на «Прозорро» Нафтогаз… не приходить. Тобто купувати газ установи мусять у того, хто пропонує. А якщо в установ немає грошей, винною стає… місцева влада. Шах і мат, йолопи!

Простіше кажучи ЗЕкоманда створила всі умови, аби в разі чого заявити: «А ми в доміку!» Вони з усіх боків ситуацію облаштували так, що в разі чого ані уряд, ані ОПУ в зірваному опалювальному сезоні буде не винний – то все місцева влада. Єдине, про що схоже в ОПУ забули, що в разі чого бити будуть не по «доміку» - бити будуть по рилу. Бо місцеві вибори уже показали, владі на місці люди довіряють набагато більше ніж центральній. А місцева влада, коли під ногами починає палати земля, залюбки влаштовує центральній владі бунти – доведено попередніми карантинами. Тож коли в регіонах почнуть масово зупинятися лікарні і школи, місцева влада не опиратиметься масовому невдоволенню громадян – вона його очолить. І ховатися ОПУ буде нікуди, бо коли під вікнами сотні тисяч людей, всіма підписаними папірцями можна буде тільки підтертися.

А особливо, коли невдоволення людей викликано буде не тільки відсутністю тепла. Бо в розслідування повідомили ще про одну деталь. Пам’ятаєте як Вітренко просив грошей для Нафтогазу для закупівлі газу? Так от гроші йому дали… з невідомих джерел. Простіше кажучи, є висока вірогідність, що гроші для закупівлі газу уряд просто надрукував. А що стається коли на ринок потрапляє велика кількість не забезпечених товарною масою грошей? Правильно, стається інфляція. А для довідки тільки протягом останнього року харчі в Україні подорожчали на 9-75% залежно від категорії. Ми дійшли до того, що яйця почали імпортувати з Білорусі.

Так що пристебніть ремені – зима на нас чекає неймовірно весела. Раджу завжди під рукою мати програму кандидата у президенти Зеленського зразка весни 2019 р. Щоби коли хтось поруч стане обурюватися – нагадати.