Як Польща та її фермери заробляють на експорті до України під час війни - Rzeczpospolita

Як Польща та її фермери заробляють на експорті до України під час війни - Rzeczpospolita

Тоді як польські фермери і надалі блокують український кордон, торгівля з Україною приносить Польщі неабиякі прибутки, пише Rzeczpospolita. І після початку великої війни ці прибутки лише зростали.

Про своє занепокоєння тим, як блокада кордону вже впливає і може вплинути на торгівлю, заявили представники молочної галузі Польщі. Власне, вони були чи не єдиними представниками польського бізнесу, які від самого початку фермерських протестів ще у 2023 році висловлювали занепокоєння. І вони мають на це причини.

Польське видання нагадує, що Польська молочна палата, Асоціація молочних підприємців України та Асоціація виробників молока спільно звернулися до урядів обох країн із закликом забезпечити, щоб молочна галузь не стала жертвою суперечки щодо імпорту українського зерна.

Річ у тому, що Україна є третім експортним ринком для польських молочних продуктів після Великої Британії та Алжиру, хоча у загальному польському експорті це лише 3%. З польського боку це переважно сири, а також йогурти.

Але Україна так само постачає в Польщу молочні продукти – переважно сухе молоко і масло.

"Але сальдо цієї торгівлі є позитивним для Польщі і становить 96,7 млн євро щорічно", - наголошує Rzeczpospolita.

Проте прибутки від торгівлі з Україною Польща отримує не лише з молочки.

Рекорд за рекордом

За даними Центрального статистичного управління Польщі, які наводить видання, у 2023 році Польща продала в Україні товарів на майже 52 млрд злотих, а закупила – на понад 20 млрд злотих (близько 12 та 4,7 млрд євро відповідно).

Сальдо на користь Польщі становить понад 31 млрд злотих (7 млрд євро) і є рекордним для двосторонньої торгівлі, зазначає польське видання.

Там також наводять передісторію цього рекорду: якщо у 2020 польський експорт до України становив 23 млрд злотих, то через рік зріс до 29 млрд. А у перший рік великої війни (2022) сягнув 45,5 млрд злотих.

Тож якщо до війни Україна була 15-м експортним ринком для поляків, то за підсумками 2023 року вже посіла сьоме місце.

Втім, за цей час зростав і імпорт з України: із 11,5 млрд злотих у 2020 до понад 28 млрд злотих у 2022. Щоправда, за 2023 рік ця цифра суттєво скоротилася і, фактично, досягла довоєнного рівня близько 20 млрд злотих. Але навіть це дає Україні місце у другій десятці найважливіших постачальників до Польщі.

"Звичайно, багато в чому це пов’язано зі збільшенням нашого експорту на Схід зброї та боєприпасів, машин і обладнання, автотранспорту, а також продуктів харчування, напоїв та добрив", - зазначають автори польського видання. І додають: зростання українського імпорту в Польщу відбулося в основному за рахунок продуктів харчування, круп'яних виробів, борошна, цукру, ріпакової олії, кормів для тварин.

Один із можливих компромісів, як вважають експерти, що їх цитує Rzeczpospolita, може полягати у розвитку польської переробки з української сировини і пошуку нових ринків для харчових продуктів.

А необхідною передумовою для нормалізації ситуації на кордоні та відносин між країнами називають "реальну програму усунення основних економічних причин, що призводять до сільськогосподарських протестів" - звісно, у співпраці з Єврокомісією.