Як втримати тепло в квартирі

Як втримати тепло в квартирі

З початком опалювального сезону все більше людей задумуються і про те, як зберегти тепло в оселі, і як зекономити на житлово-комунальних послугах, що останнім часом значно виросли в ціні. Про те, як підвищити енергоефективність власного будинку розповіли на семінарі у рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Перше, що мають зрозуміти українці – дешевого газу та електроенергії не буде. З ностальгією згадувати часи СРСР з його дешевими  житлово-комунальними послугами не варто. Адже тоді населення сплачувало 3-4% від реальної вартості житлово-комунальних послуг. Різницю енергопостачальним підприємствам компенсувала держава.

За часи незалежності України рівень відшкодування населенням реальних витрат на житлово-комунальні послуги поступово підвищувався, але значну частину вартості тарифу все ще компенсувала держава. Зараз держава втілює досвід Європейських країн, де споживачі завжди сплачували реальну вартість житлово-комунальних послуг. Для того, щоб для громадян введення цього досвіду було не було болісним, в Україні запроваджено спрощену систему надання субсидій.

Втім, нам всім варто зрозуміти, що без заходів з енергозбереження державі важко буде досягти енергетичної незалежності. А починати необхідно зі своєї оселі. Ефект від заходів відчуєте незабаром.

За словами консультанта з технічних питань, енергоаудитора Ігоря Комкова майже 30 % всього тепла виходить з вашої оселі через шпарини у дверях та вікнах. Елементарні заходи теплоізоляції (заклейте вікна та проведіть ізоляційні заходи) допоможуть підвищити температуру в квартирі на 3-4° С. Ті, хто живете на останніх поверхах втрачають тепло через вентиляційні отвори. Для того, щоб  підвищити температуру в квартирі  на 2-3° С варто обладнати їх спеціальними дверцятами або прикрити шматком картону.

Декоративні панелі на батареях забирають до 20% тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах на 10% менша, ніж у тих, які виступають в кімнату. Отож, якщо у квартирі холодно, краще обійтися без декору, а якщо ви лише будуєтесь чи робите ремонт, слід подумати про те, щоб не «ховати» батарею в нішу.

Вкритий фольгою теплозахисний екран розміщений між стіною та батареєю здатен підвищити тепловіддачу радіатора на 20%; при цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на 5-10%.

Батарея з гладкою поверхнею підвищує тепловіддачу приблизно на 10%. Доведено, що темно-коричневий колір найкраще віддає тепло. З батареєю такого кольору ви отримаєте тепла – на 8-10 % більше ніж з білою. Очистивши поверхню батареї від декількох слоїв старої фарби та зробивши її гладенькою, пофарбуйте у темно-коричневий колір.

Якщо у вас довгі штори, то майже 20 відсотків тепла йде на обігрів вікна, а не кімнати. Штори, що не закривають батарею дають можливість надходити теплу в кімнатний простір. Натомість, взимку через скло у вікні втрачається від 10-14 % тепла. Щоб цього не ставалося варто закривати його на ніч короткими щільними шторами

Якщо ж ваші батареї недостатньо нагріваються – проблемою може бути утворення повітряних пробок. Щоб її вирішити достатньо відкрутити клапан на батареї і дочекатися, доки потече вода.

Варто подбати і про тепловтрати через вхідні двері й розбиті вікна в під’їздах. Вони можуть становити близько 5-15% від сумарних теплових втрат будинку. Навчіться самі і попросіть сусідів закривати вхідні двері. Подбайте, щоб  вікна у під’їзді були засклені. Це допоможе зберегти тепло у всіх приміщеннях будинку!

У будинках з тонкими стінами, а це зазвичай панельні, можна утеплити стіни. Але підходити до цієї роботи треба  зважено. Не варто утеплювати стіни тільки своєї квартири. По-перше це не ефективно, а по-друге, може призвести до руйнування будинку. За словами спеціалістів, з часом на стиках утеплених і не утеплених стін, через перепади температур, можуть з'явитися тріщини. Крім того, утеплюючий матеріал для будинків із цегли і панельних має бути різним. Те, що зігріватиме будинок із силікатної цегли, може бути зовсім не ефективним для панельного. Починаючи цю роботу, варто проконсультуватися зі спеціалістами.

Всі ці заходи не потребують значних капіталовкладень, але відсоток заощадженого тепла дають відчутний.