"Як Зеленський знищив довіру іноземних інвесторів" - Влад Пономар

"Як Зеленський знищив довіру іноземних інвесторів" - Влад Пономар

Голова правління ОТП Банку пише, як Зеленський знищив довіру іноземних інвесторів, як звільнення Смолія стало переломним моментом для інвесторів, як українська політика зробила все можливе, щоб погіршити ситуацію і як Україна відвернулася від обіцянок і зобов’язань з проведення реформ..

Тамаш Хак-Ковач, Голова правління ОТП БАНК: Лакмусовий папірець для інвесторів, або Що розповість Financial Times. Як уявляють собі Україну інвестори, які знають про нашу країну не так багато?

Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження «Індекс інвестиційної привабливості України» з 2008р. За всю історію вимірювання Індекс жодного разу не досяг позитивної зони — вище 4 балів. У першій половині 2020р тільки 4% компаній вважали інвестиційний клімат сприятливим, хоча раніше таких було 17%. На наступне півріччя прогнози бізнесу не надто оптимістичні: тільки 15% СЕО сподіваються на поліпшення (у попередньому опитуванні цей показник був вищий — 41%).

Проект The Litmus Paper — полегшене керівництво для вимірювання інвестиційної привабливості України. Основою для нашої теорії стало твердження, що іноземні інвестори з нефінансового сектора не є homo economicus або, простими словами, людьми вкрай раціональними, які завжди прагнуть до максимізації прибутку. Коли вони вирішують долю десятків або сотень мільйонів доларів, вони намагаються мінімізувати свої зусилля і свій особистий ризик для репутації.

Як же вчиняє інвестор.
Насамперед вони починають фільтрувати інвестиційні місця розташування, ґрунтуючись тільки на їхньому поверховому знанні пункту призначення. Джерелом таких поверхових знань є особистий досвід і/або авторитетні ділові газети, головною з яких є Financial Times.

Крім того, діяти проти так званої загальновідомої істини небезпечно для вашої особистої кар'єри. Якщо ви зважилися на ризикові інвестиції, які не увінчалися успіхом (наприклад, ви проінвестували у зруйновану війною країну, де воєнний конфлікт розгорівся знову), ніхто не посоромиться сказати, що ви дурні: «Ти повинен був дізнатися краще. Про це писали навіть у Financial Times».

Що робить раціональний інвестор? На думку The Litmus Paper, його висновок формується на підставі того, що повідомляє Financial Times.

Методологія The Litmus Paper.
Наша ініціативна група збирає всі новини, пов’язані з Україною, які публікує FT від грудня 2018р. Ми оцінюємо ці статті за двома параметрами: важливість і тональність матеріалу. Негативні новини калькулюються вище, оскільки негативний новинний шлейф має більший вплив на читачів — негативні новини запам’ятовують виразніше і пам’ятають про них довше.

Математично The Litmus Paper — це середнє значення цих складових (важливості й тональності) за 6 місяців, яке демонструє динаміку. Показник не призначений для точного вимірювання інвестиційного клімату, він потрібен для того, щоб допомогти зрозуміти, що відбувається і як це сприймає світова аудиторія.

Наші висновки.
Індекс довго був на негативній території. Перемога Зеленського була зустрінута скептицизмом, посилаючись на відсутність у нього політичного досвіду і наявність зв’язків із Коломойським.
Проте президент кинув виклик своїм критикам, і індекс почав зростати, незважаючи на те, що Коломойський іноді вривався на сцену, щоб тимчасово потягнути індекс вниз.

Однак цей короткий сонячний момент тривав не довго. Українська політика зробила все можливе, щоб погіршити ситуацію. Кадрова перестановка в уряді була сприйнята так, що країна відвернулася від обіцянок і зобов’язань з проведення реформ. Угода з МВФ надала короткий перепочинок.

Однак єдина червнева новина про «зведення рахунків з політичними суперниками» була витлумачена як ще один втрачений шанс «зробити програму реформ».

Несподівана відставка глави центрального банку, який послався на політичний тиск, є переломним моментом навіть математично, оскільки вона зводить значення індексу до нуля і загрожує знищити весь позитивний ефект президентства Зеленського.

Влад Пономар