Замість того, щоб розкривати злочини, ФСБ їх інсценують або приховують, - The New York Times

Замість того, щоб розкривати злочини, ФСБ їх інсценують або приховують, - The New York Times

За три дні до вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого московська внутрішня розвідка звинуватила Україну в обстрілі будинку, який використовують російські прикордонники, і опублікувала коротке відео, на якому видно, як на зруйнованій будівлі майорить російський прапор.

Заява ФСБ про український напад була швидко відкинута як обман. Ні всередині, ні навколо будівлі, показаної на відео, не було вирви, вона більше нагадувала покинуту хатину, ніж притулок прикордонників. Найближча українська військова застава була за 25 миль.

Епізод нагадав серію подій 1939 року, коли Радянський Союз обстріляв село на кордоні з Фінляндією. "Совєти" звинуватили Фінляндію у цьому нападі як привід для вторгнення. Цей випадок допомагає пояснити, чому у понеділок скептично віднеслися до заяв ФСБ про те, що вони ідентифікували українську жінку як винуватицю смертельного вибуху автомобіля у Підмосков'ї у вихідні дні.

Здавалося б, ФСБ розкрило вбивство Дарії Дугіної з нехарактерною швидкістю. Але це агентство є не так серйозним правоохоронним органом, як політичним інструментом. Як і його попередник за радянських часів, КДБ, ФСБ роками піддавалося підозрам, що вони звинувачують інших у злочинах, які або вчинили самі, або не були зацікавлені ​​в їхньому розкритті, оскільки вони стосувалися добре відомих росіян, яких воно не мають чіпати.

Путін, керував одним із найкаламутніших і сумнозвісних прикладів цього, будучи прем'єр-міністром у 1999 році, коли він звинуватив чеченських бойовиків у серії вибухів житлових будинків у Москві, внаслідок яких загинуло понад 300 осіб.

Ці звинувачення були серйозно підірвані, коли мешканці багатоквартирного будинку в Рязані, місті на південний схід від Москви, виявили у своєму будинку мішки з вибухівкою. Виявилося, що мішки були підкинуті ФСБ, яка вибачилася та заявила, що вони були підкинуті в рамках антитерористичних навчань та містили лише цукор.

Понад два десятиліття ця справа, як і раніше, оповита таємницею, хоча ясно одне: вибухи квартир відкрили шлях для нового наступу російських збройних сил на Чечню і для сходження Путіна - доти маловідомого колишнього шпигуна КДБ - на пост президента Росії всього кілька місяців по тому.

ФСБ також звинуватили чеченців у вбивстві у 2015 році Бориса Нємцова, видного опозиційного політика. Багато хто вважає, що його вбивство на мосту поруч із Кремлем було замовлено Кремлем чи лояльними йому службами безпеки.

Іншого видного критика Кремля, Ганну С. Політковську, було вбито в 2006 році. Декілька людей було засуджено у зв'язку з її вбивством, але серед них не було людини, яку багато хто підозрює в організації цього вбивства: полковника ФСБ.