"Зараз є велика кількість фінансових установ, які називають банками розвитку, а в нас такого банку нема..." - Павло Вернівский

"Зараз є велика кількість фінансових установ, які називають банками розвитку, а в нас такого банку нема..." - Павло Вернівский

Коли Рузвельт прийшов до влади в розпал Великої депресії, то він у спадок отримав майже зруйновану банківську систему.

Нагадаю, що це був період дії золотого стандарту і населення хоч користувалось доларами, але люди знали, що ці долари забезпечені золотом і можуть в будь-який момент бути обміняні на золото.

В розпал економічної кризи така впевненість зникла і люди масово забирали свої заощадження з банків у вигляді золота. І банки банкрутували один за одним.

Щоб якось зупинити процес, Рузвельт наказав закрити всі банки, а згодом видав Надзвичайний указ, який забороняв населенню тримати заощадження в золоті.

В будь-якому разі, банківська система була зруйнована і не могла виконувати функції по кредитуванню економіки. Тому Рузвельт зробив ставку на спеціалізовану фінансову організацію, яка мала тимчасово підтримати непрацюючу банківську систему - Financial Reconstruction Corporation (FRC).

Сама організація була створена Гувером і грала роль кредитора останньої інстанції: надавала комерційним банкам ліквідність, щоб ті кредитували приватний бізнес. Коли ж до влади прийшов Рузвельт, то він розширив повноваження цієї організації і вона навіть почала давати безпосередні кредити бізнесу.

Однак, найбільшу роль ця організація зіграла в роки Другої світової війни. В рамках цієї корпорації було створено 8 дочірніх компаній, які займались фінансуванням різних аспектів воєнної економіки США.

Нарриклад, дочка Defence Plant Corporation, яка давала довгострокові позики для будівництва заводів по виробництву зброї. В більшості проектів, власником заводу була держава (розповідав раніше про Детройтський арсенал або Віллоу Ран), а потім ці заводи здавались в оренду приватному бізнесу з обов’язковими вимогами цільового використання.

Тому якби в нас хоч трохи вивчали економічну історію, то знали, що не треба видумувати нічого нового.

Якщо хтось думає, що цей досвід не підходить до сьогодення, то ви помиляється. Зараз є велика кількість схожих фінансових установ, які називають банками розвитку. І ці банки розвитку є як державні, в Німеччині, Італіі, Франції, так і міжнародні, як ЄБРР, ЄІБ, МБРР. А в нас такого банку нема(