Здайся дрону? Україна закликає російських солдатів зробити саме це. - The New York Times

Здайся дрону? Україна закликає російських солдатів зробити саме це. - The New York Times

Взявши до уваги повідомлення про низький моральний дух росіян, Україна почала пропонувати ворожим військам детальні інструкції як пройти через поле бою та скласти зброю.

Десятки тисяч дронів були задіяні по всій Україні, щоб знищувати ворога, стежити за його формуваннями та направляти бомби до цілей. Проте цього місяця українські військові почали програму використання дронів у більш незвичній ролі: для керування російськими солдатами, які хочуть здатися.

Програма виникла наприкінці листопада, коли українські військові оприлюднили кадри, на яких російський солдат кидає зброю на землю, піднімає руки та нервово слідує шляхом, прокладеним дроном, ведучи його до солдатів 54-ї механізованої бригади армії України.

Кілька тижнів тому український Генштаб опублікував навчальне відео, в якому пояснюється, як російські солдати можуть здатися українському дрону, і тепер це є частиною широкомасштабних зусиль України, щоб переконати російських солдатів здатися. Програма під назвою «Хочу жити» включає гарячу телефонну лінію, веб-сайт і телеграм-канал, які призначені для спілкування з російськими солдатами та їхніми родинами.

Поки що занадто рано говорити чи спроби використання безпілотників "заманять" значну кількість російських дезертирів. Проте це відкриває для України ще один шлях для вербування російських дезертирів, використовуючи давню тактику інформаційної війни із сучасним відтінком, що може ще більше підірвати моральний дух росіян на полі бою.

Поразки Росії вже дали можливість Україні використати низький моральний дух росіян, особливо в місяці після вересневої мобілізації проведеної Кремлем, яка послала тисячі новобранців у запеклі бої з недостатньою підготовкою та мізерними запасами.

Петро Яценко, речник Координаційного штабу України з питань поводження з військовополоненими, заявив в інтерв’ю в понеділок, що в Україну надійшло понад 4300 прямих запитів на інформацію про те, як здаватись через програму «Хочу жити». Неможливо незалежно перевірити ці запити.

Пан Яценко зазначив, що військові не будуть оприлюднювати інформацію про кількість росіян в українському полоні з міркувань безпеки.

Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, сказав, що Україна отримала 1,2 мільйона запитів щодо програми з моменту її створення 18 вересня. Більшість запитів надходить з Росії, сказав він, і в переважній більшості запитів йде мова про звернення «людей, які розглядають для себе чи своїх близьких можливість врятувати життя в кривавій і несправедливій війні».

Впродовж останніх десяти місяців як Росія, так і Україна проводили потужні інформаційні кампанії, націлені на ворожих солдатів за допомогою листівок, публікацій у соціальних мережах, радіозвернень, текстових повідомлень та телевізійних кампаній, спрямованих на те, щоб переконати їх здатися.

У травні, коли росіяни спустошували міста та почали захоплювати землі на сході України, не всі артилерійські установки були заряджені снарядами. Деякі самохідні гаубиці радянських часів містили снаряди, котрі були налаштовані на вибухи в повітрі та розкидання листівок над контрольованою Україною територією, повідомляє «Звезда», російський державний загальнонаціональний телеканал, яким керує Міністерство оборони Росії.

«Ми даємо останнє попередження українським нацистам про те, щоб вони здалися», — сказав телеканалу артилерист на ім’я Вадим.

Нещодавно росіяни оголосили, що оператори безпілотників надсилають SMS-повідомлення українським абонентам мобільного зв’язку з проханням скласти зброю. Немає жодних доказів того, що ці повідомлення мали якийсь вплив.

В українській кампанії були представлені як високотехнологічні, так і низькотехнологічні засоби спілкування. Артилерійські підрозділи регулярно використовують реактивні системи залпового вогню «Вампір» для обстрілу російських позицій снарядами, наповненими 1500 листівками кожен.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр каже, що це один із способів дати «російським окупантам останній шанс здатися», коли відсутнє інтернет-з’єднання.

«Інакше єдине, що їх чекає на українській землі – це смерть», – сказала вона.

Петро Яценко, речник Координаційного штабу України з питань поводження з військовополоненими повідомив, що українці також роздають полоненим російським військовим, які звільняються в рамках обміну військовополоненими, електронні картки з інформацією про те, як здатися. Таким чином, сказав він, якщо їх кинуть назад у бій, вони знатимуть як здатися.

Коли Україна бере в полон російських солдатів, вона відправляє їх у табори для військовополонених. Головний – на північному заході, біля Львова.

Україна дозволила деяким акредитованим ЗМІ відвідувати цей табір. Вони також дозволяють візити Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Наймасштабнішою українською ініціативою є програма «Хочу жити», яка включає в себе канал Telegram російською мовою, який наразі має понад 40 000 підписників, переважно в Росії та на контрольованих Росією територіях. Телефонні оператори також працюють цілодобово в невідомому місці в Києві, приймаючи до 100 дзвінків щодня, сказав пан Яценко.

Проте так само, як капітуляція вважалася одним із найнебезпечніших актів на полі бою під час Першої світової війни, так само вона вважається найнебезпечнішим актом під час війни в Україні і сьогодні.

З огляду на те, що лінія фронту простягається на сотні миль, а територія між траншеями є замінованою пусткою , за якою стежать снайпери та яка піддається майже постійним бомбардуванням, організація капітуляції становить небезпеку для всіх учасників.

Тут на допомогу приходять дрони.

Капітуляція, яка була знята на відео, (яке було оприлюднено в листопаді та географічно визначена військовими аналітиками мала місце на східному Донбасі), була свого роду випадковістю, сказав пан Яценко. За його словами, це не було заплановано, і той факт, що це спрацювало — з усіма можливими сценаріями, які могли піти не так — змусив українських військових подумати, що це ідея, яку можна пропрацювати.

Український Генштаб взявся за створення відео з інструкціями, як російським солдатам здатися в полон дрону, котре було готове до початку грудня.

Перший крок – зателефонувати на проект «Хочу жити» та отримати інструкцію та координати. «Важливо прибути в зазначену точку вчасно та дочекатися появи квадрокоптера, після чого підняти руки», – повідомляє росіянам відео.

Після того, як дрон покаже вектор руху, ув'язнені повинні слідувати за дроном", - кажуть їм. Безпілотник летітиме зі «швидкістю ходьби» та «наведе вас на українські позиції».

Якщо батарея дрона вийшла з ладу, солдат повинен дочекатися прибуття нової, щоб продовжити рух.

Пан Яценко зазначив, що програма «як здатися дрону» знаходиться лише на початкові етапі. Він не озвучив точні цифри росіян, які поки що здалися безпілотникам, але сказав, що їх більше ніж декілька.

Українська програма, зазначив пан Яценко, є першою, яка спрямована на використання дронів у широкому масштабі в рамках скоординованої операції із заохочення до капітуляції.

"Ми даємо їм останній шанс врятувати своє життя", - сказав він.

Переклад Dash Kas