ЗеФакТи: По регіонам України оголошується надзвичайна ситуація. І це не через коронавірус

ЗеФакТи: По регіонам України оголошується надзвичайна ситуація. І це не через коронавірус

У деяких областях та містах України місцева влада оголошує надзвичайну ситуацію через відсутність газу для опалення комунальних та бюджетних установ.

У кінці вересня в Києві було підписано меморандум, що гарантує бюджетним установам газ за ціною 16,39 грн за 1 кубометр.

Але він не вирішує проблем бюджетних установ та організацій як окремих юридичних осіб, які використовують природний газ для опалення та гарячого водозабезпечення.

Бюджетні установи та організації, які мають автономні котельні, зобов'язані закуповувати газ на тендерах, відповідно до закону "Про державні закупівлі".

"А оскільки майже всі заклади області мають автономні котельні, вони закуповують паливо безпосередньо у постачальників за індивідуальними договорами (за ринковими цінами).

Комісія прийняла рішення вважати ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 років, надзвичайною та класифікувати її як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня", - повідомили у Закарпатській ОДА.

Аналогічне рішення прийняла регіональна комісія з питань ТЕБ та НС в Хмельницькій області, повідомляється на сайті ОДА.

Надзвичайну ситуацію з тієї ж причини оголосили в Чернігові, а також в Одеській області.

Про введення надзвичайної ситуації в місті через відсутність газу для комунальних і бюджетних установ також повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Оголошення надзвичайних ситуацій регіональними коміссіяміі по ТЕБ та НС необхідно для того, щоб бюджетні установи отримали можливість закупити газ у газопостачальні компанії «Нафтогаз України» за переговорної процедурі, в обхід повної процедури закупівлі, яка займе чимало часу.

У свою чергу Кабмін повинен затвердити типовий договір поставки газу за пільговою ціною.

Але в «Нафтогазі» повідомляють, що проект такого документа ще готується.

Влада, як завжди, продемонструвала лише здатність видавати популістські гасла, у той час, як процедури не розроблені і документи не готові. І все це, коли зима вже на носі.