ЗеФакТи: Вибіркові пільги для олігархів змушують українців переплачувати за продукти

ЗеФакТи: Вибіркові пільги для олігархів змушують українців переплачувати за продукти

З 1 березня поточного року вступив в силу закон №1115-IX стосовно ставки ПДВ по операціям постачання окремих видів сільгосппродукції, в якому передбачено, зокрема, зниження ставки ПДВ до 14% на живу велику рогату худобу, свиней, вівець та цільне молоко.

Проти цього закону неодноразово виступали виробники та профільні асоціації.

Зміни, що були прийняті у Податковий кодекс щодо зниження ПДВ лише в частині ланцюга – сприяли утворенню низки економічних проблем.

За три місяці дії зменшеної ставки ПДВ на сировину ціни на зернові зменшилися, а свинокомплекси продовжили купувати комбікорми, ветпрепарати, електроенергію, паливо з вхідним ПДВ 20%, продаж свиней запровадили з ПДВ 14%, а м’ясо з ПДВ 20%.

Новий закон поставив всі переробні підприємства у нерівні, дискримінаційні умови бізнесу.

Збільшується тінізація м’ясо-молочного ринку, яка все більше охоплює сумлінних платників податків, оскільки негативний вплив даного закону просто не залишає підприємствам вибору.

На думку експертів з 01.03.2021 населення змушене сплачувати додатково за свинину 10 грн/кг через дію цього Закону.

Крім цього, українці переплачували 20 гривень за кілограм свинини через минулу багаторічну неефективність галузі свинарства.

В Асоціації «М’ясної галузі» порахували, що за три місяці дії зменшеної ставки ПДВ виключно на сировину, українські споживачі лише на свинині переплатили 656 мільйонів гривень.