"І знов про Укрнафту" - Борислав Береза

"І знов про Укрнафту" - Борислав Береза

Сергій Корецький, колишній топ менеджер ВОГ, а нині директор державної Укрнафти, директор державної Укртатнафти, і за сумісництвом кавовий барон, є бенефіціаром ще близько десятка компаній і фірм. Такою є ТОВ Санеко Гурме, де одним із засновників значиться Ірина Корецька - дружина пана Сергія. Така родинна структура бізнесу є до речі характерною ознакою.

Санеко Гурме принаймні з 2019 року надає послуги з харчування пасажирів в аеропорту Бориспіль. Не сказати, щоби відносини були безхмарними. Аеропорт періодично судиться з Санеко намагаючись стягнути заборгованість пов'язану з орендою та послугами, а в 2021 році дискваліфікував ТОВку з тендеру на харчування для пасажирів віп-зали через те, що Санеко подало недостовірний акт обстеження Держспоживслужби. Але то історія.

Увагу привернула остання судова суперечка, яка була врегульовано вже після кадрового зльоту пана Корецького. В жовтні 2022 року аеропорт Бориспіль позивається до Санеко Гурме на 1,85 млн грн, які ТОВ заборгувало за послуги державного аеропорту. В листопаді Сергій Корецький очолює Укрнафту та Укртатнафту. В грудні сторони беруть паузу у судовому процесі і вже в травні затверджують в суді мирову угоду.

В рамках мирової ДП МА Бориспіль відмовився від компенсації інфляційних втрат через несвоєчасну сплату - це приблизно 400 тис грн. І розстрочив виплату решти боргу на 12 місяців. Суми наче невеликі, але показова сама поведінка.

Для державних компаній, які постійно знаходяться під прицілом безлічі перевіряючих та контролюючих органів, а особливо для ДП МА Бориспіль, який тільки но оговтався від «корупційного скандалу» свого попереднього керівника, абсолютно не притаманне таке ставлення до ненадійних дебіторів, а тим більше прощення їм значної частини боргу. Однак, контрагент виявився непростим, з серйозним і впливовим бенефіціаром.

Сергій Корецький за недовгий період свого керування Укрнафтою вже став «героєм» багатьох гучних скандалів, на кшталт, встановлення самому собі та наближеним йому особам багатомільйонних заробітних плат в обхід закону, продаж газу державної Укрнафти за заниженими цінами, ймовірно, задля отримання персональних преференцій свого власного бізнесу «Ідеаліст», закупівлі труб в Інтерпайпу Пічнука за суттєво завищеними цінами, тощо.

Така «крутість» та невразливість пана Корецького до очевидних фактів корупції та зловживань обумовлена його тісними зв’язками з представниками Офісу Президента, зокрема, із заступником керівника Офісу - Ростиславом Шурмою, який вважається «сірим кардиналом» в енергетичній галузі Держави.

З таким впливовим куратором та посадою в найбільшому державному нафтовидобувному підприємстві, Корецький легко може розраховувати на «незначні» поблажки і поступки іншого державного підприємства ДП «МА «Бориспіль».

Чи були в ТОВ Санеко Гурме можливості повністю погасити борг? Напевно були. Нещодавнє журналістське розслідування показало, що лише за 1 квартал 2023 року продажи кави Санеко після (чи завдяки) кар'єрному підйому Сергія Корецького зросли майже на 400%. Але ж для власного бізнесу «державників» забагато грошей не буває.