Звільнення всіх суддів в Україні можливе лише як виняток

Звільнення всіх суддів в Україні можливе лише як виняток

Конституційна комісія, що працює над змінами до розділу «Правосуддя» отримала від Венеціанської позитивний фінальний висновок щодо законопроекту про очищення судової системи. Далі справа за президентом та парламентом. Втім експерти прогнозують, що набрати суддів, так як це зробили з поліцейськими, буде не так легко та й нагадують, що висновок Венеційської комісії має лише рекомендаційний характер.

Європейські експерти вважають, що остання версія змін до Конституції в частині правосуддя є добре підготовленою і заслуговує підтримки. Зокрема, Венеціанська комісія привітала декілька ключових пропозицій Конституційної комісії, серед яких: закріпити у Основному законі проведення прозорого конкурсу на посаду суддів, скасувати їм випробувальний термін на 5 років, а формування Вищої ради правосуддя (наразі ще юстиції – ред.) організувати так, щоб її більшість складали судді, обрані іншими суддями. Крім того, важливо, що комісія наголосила на необхідності усунути політичний вплив президента і Верховної Ради. В той же час, в питанні остаточного звільнення, комісія стала на захист служителів Феміди.

«В спірному питанні щодо звільнення всіх суддів, то тут Венеціанська комісія наголосила, що звільнення всіх суддів (одразу) не відповідає європейським стандартам та принципам верховенства права. Але це не виключає здійснення оновлення суддівського корпусу іншими засобами, а саме через індивідуальне оцінювання та проведення прозорих конкурсів, а в тих випадках, де це необхідно, реорганізації і окремих судів», – підбивав підсумки звіту заступник глави Адміністрації президента та секретар Конституційної комісії Олексій Філатов.

Підставою для звільнення судді має бути не будь-яке дисциплінарне порушення, а лише якесь серйозне, вважають європейці. До того ж Україна має забезпечити право суддів, які будуть звільнені, брати участь у процесі обрання знову. Але попри це, судді, яких чекатиме звільнення, змушені будуть виконувати свої обов’язки доти, доки не буде проведено конкурс і для них не буде знайдена заміна.

Одночасно Венеціанська комісія вимагає спростити судову систему, ліквідувавши вищі суди, тобто щоб була триланкова, а не чотириланкова система.

www.radiosvoboda.org