"Війна має негативний вплив на економіку...?" - Павло Вернівский

"Війна має негативний вплив на економіку...?" - Павло Вернівский

Помічаю, що досить часто при висвітлені певних історичних подій, робляться поверхневі висновки. І в результаті чого в людей складається хибне враження щодо впливу тих чи інших подій.

От наприклад, в нас всі переконані, що війна має негативний вплив на економіку. І все тому, що в більшості книг пишеться, що війна негативно впливає на економіку. Без цифр, пояснень певних процесів, взаємозвʼязків. Просто сам факт.

Тим не менш, аналіз безпосередньої статистики говорить зворотнє.

Звичайно, я би міг привести приклад США де економіка під час Другої світової війни зростала рекордними темпами - 15-18% в рік. Але ви ж скажете, що в них не було бойових дій на території країни.

Тому приведу інший приклад.

От ви знаєте, що коли в 1940 Німеччина бомбила промисловість і міста Великої Британії, і це був один з найважчих періодів для британців, то за цей рік ВВП краіни виріс на 10%!!

Ще один приклад це економіка Німеччини. Незважаючи на постійні бомбардування союзниками міст та промисловості Німеччини, економіка краіни постійно зростала аж до 1944!

Щоб ви розуміли масштаби цих бомбардувань, то під час цих авіанальтів на Берлін було скинуто 67 тис тонн бомб! На Гамбург - 38 тис тонн! Мюнхен - 27! Кельн - 44!

Масштаби руйнувань були катастрофічними. Деякі міста були практично знищені!!!

І тим не менш економіка зростала, бо ВВП це загальний випуск товарів та послуг! Коли йде війна, то випуск товарів цивільного призначення зменшується, але зростає випуск військової продукції! Військова продукція заміняє цивільну!

Якщо вам здається, що зростання економік країн під час 2СВ це якесь екстраординарне явище, то ось вам приклад Першої світової

Економіка Великої Британії зросла:

На 9% в 1915

На 12% в 1916

На 19% в 1917

На 15% в 1918

Щоб ви розуміли наскільки це екстраординарне зростання, то уявіть собі що в 19 сторіччі і на початку 20 ст. економіка в середньому зростала на 1% в рік. І такі темпи зростання були нормальними для того періоду, в першу чергу через низьку продуктивність праці.

А таке зростання темпів економічного розвитку в першу чергу зумовлено переходом економіки на військові рейки.

І проблема багатьох наших чиновників та експертів також в тому, що вони під таким ракурсом навіть не розглядають поточну ситуацію.