Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.09.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.09.2024

1. У росії прогнозують сповільнення промислового виробництва у наступному році.  

- У 2025 році темпи зростання промислового виробництва в росії сповільняться вдвічі - до 2% після 4% в 2024 році , йдеться в новому макропрогнозі Мінекономрозвитку рф.

- Найбільш сильне уповільнення очікується в обробних виробництвах, на частку яких припадає більше половини в загальнопромисловому індексі: з 7% приросту 2024 року до 2,9% 2025 року.  

- Гальмування зростання відбудеться і в таких галузях як виробництво комп'ютерів, електронних та оптичних виробів, виробництво металевих виробів (крім машин та обладнання), виробництво інших транспортних засобів, електричного обладнання.

2. В рф провалили імпортозаміщення обладнання для мобільного зв'язку.  

- російські виробники телекомунікаційного обладнання зіткнулися з дефіцитом російських компонентів і попросили уряд переглянути терміни імпортозаміщення.

- Це випливає з листа АНО "Консорціум "Телекомунікаційні технології"" (АНО ТТ, яке об'єднує "Ростех", "Ростелеком", "Елемент" та ін.) на адресу Мінпромторгу і Мінцифри рф.  

- Зокрема, виробники запропонували відомствам пом'якшити нові вимоги щодо визнання обладнання вітчизняним.  Згідно з проектом постанови російського уряду, яку Мінпроторг рф підготував наприкінці серпня, з 2026 року в російському телекомобладнанні має бути щонайменше 10% вітчизняної електронної компонентної бази (ЕКБ), у 2028-му - вже 30%, а з 2030-го - 60%.  

3. російські державні банки почали відкривати відділення на окупованих територіях України.  

- Раніше великі російські ритейлери, банки та інші компанії остерігалися відкрито працювати на Кримському півострові та в окупованих Донецькій і Луганській області на сході України.  

- Два найбільші державні кредитори росії - "Сбербанк" і ВТБ почали відкривати свої відділення на територіях України, окупованих росіянами.  

- "Сбербанк", який потрапив під західні санкції у 2022 році відкрив 130 банкоматів і 48 відділень на сході та півдні України, включно з повноформатними відділеннями.  

- ВТБ, який також потрапив під санкції з 2022 року, оголосив, що почне обслуговувати клієнтів у стаціонарних офісах у Маріуполі до кінця року.  

- "Промсвязьбанк" також першим зайшов на нещодавно окуповані території і зараз налічує майже 400 відділень у Донецькій та Луганській областях.  

- Більшість російських роздрібних мереж і відомих брендів все ще остерігаються відкривати відділення та вести бізнес на тимчасово окупованих українських територіях.

4. росія заробила на викраденому зерні не менше мільярда доларів.  

- Цей "бізнес" має широку мережу клієнтів, до якої входять відповідальні за російське вторгнення фірми, а також компанія, що пов'язана з Революційною гвардією Ірану, кримський бізнесмен Ганага, що через свою компанію Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією та Ізраїлем, а також фірма, яка торгує з ОАЕ.  

- Торгівля награбованої українською сільськогосподарською продукцією дозволяє союзникам росії отримувати кошти та зберігати лояльність до москви, навіть якщо вона стикається з зростаючим економічним тиском, пропонуючи своєрідний позабалансовий інструмент для фінансування цілей кремля.

- З 2022 року із окупованих рф територій України на міжнародні ринки було безпосередньо відправлено щонайменше 4 мільйони тонн зерна та іншої продукції, що принесло рф дохід у розмірі 800 мільйонів доларів.

5. Більшість країн Євросоюзу та ЄК підтримують ідею заморозити активи росії одразу на 36 місяців замість 6 місяців.  

- Cторони також розглядали можливість заморозити активи рф на 5 років та аналізувати правильність цього рішення щороку.

- Такий порядок не дозволить одній країні-члену (наприклад, Угорщині) перешкодити ЄС зберегти активи замороженими протягом тривалого часу.

6. Європейський центральний банк (ЄЦБ) вимагає від материнських компаній скоротити бізнес у росії.  

- В свою чергу Банк росії забороняє перешкоджати проведенню платежів у валюті та передавати дані клієнтів за кордон.

- Наразі на російському ринку залишилося небагато таких гравців – Райффайзенбанк (Австрія), «ОТП банк» (Угорщина), «Юнікредит банк» (Італія).  

- Ще один банк з європейським корінням – «Банк Інтеза», що належить італійській банківській групі Intesa Sanpaolo, – у квітні 2023 р. повідомив, що призупинив кредитування в росії та білорусі і не отримував фінансових інструментів у цих країнах з кінця лютого 2022р.

- У вересні минулого року російська влада дозволила продати 100% "Банку Інтеза". За даними звітності групи за перше півріччя 2024 р., 47% акціонерного товариства «Банк Інтеза», як і раніше, належить Intesa Sanpaolo і 57% – Intesa Sanpaolo Holding International (Люксембург).

7. Зростання економіки Китаю у серпні продовжило сповільнюватися.  

- Однією з ключових проблем для китайської влади залишається слабкість внутрішнього попиту — про це, зокрема, свідчить уповільнення зростання роздрібних продажів у серпні до 2,1% рік до року.  

- У серпні повільніше, ніж у липні, зростали продажі товарів щоденного користування, у торгівлі ж будматеріалами та автомобілями продовжився спад.  

- Слабкість внутрішнього попиту за неясних перспектив зовнішнього — причина уповільнення зростання промвиробництва.

- Востаннє такий тривалий період гальмування спостерігався восени 2021 року та був зумовлений ковідними локдаунами.

- У серпні 2024-го показник склав мінімальні з березня 4,5% після 5,1% у липні.

- Серед галузей, що помітно знизили показники в порівнянні з липнем, — АПК і чорна металургія, в більшості інших секторів фіксувалося уповільнення зростання.  

- На тлі такої динаміки у промвиробництві безробіття в Китаї в серпні зросло до 5,3% — це максимум із лютого 2024 року (у липні — 5,2%, у червні — 5%).  

- Зростання інвестицій в основний капітал на тлі неясних перспектив попиту в серпні також сповільнилося до 3,4% з 3,6% у липні.  

- При уповільненні зростання інвестицій в окремі сектори (у тому числі в інфраструктуру) спад очікувано фіксувався в нерухомості — інвестиції у серпні, як і у липні, скоротилися на 10,2% у річному вираженні.

Більше на https://t.me/Omelyan_News