"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
МАГАТЕ закликає до негайного виведення військового та іншого персоналу Росії з території Запорізької АЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки
*
Європейський Союз закликав усі країни, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов’язання, зокрема щодо арешту очільника Кремля Владіміра Путіна на основі ордера, виданого Міжнародним кримінальним судом
*
Магучіх номінували на звання найкращої атлетки Європи
Українська стрибунка у висоту може одержати чергову нагороду
*
Ціни на нафту на шляху до зростання другий тиждень поспіль після значного зниження процентних ставок у США та скорочення світових запасів
*
США мають прискорити процес посилення санкцій щодо Росії шляхом позбавлення російського ВПК необхідних компонентів і скорочення доходів від експорту вуглеводнів
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс прокоментувала свою майбутню зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, яка запланована на наступний тиждень.
Про це Гарріс написала в X (Twitter).
Вона нагадала, що ця зустріч з Зеленським стане сьомою для неї.
"Ми з президентом Байденом чітко заявили: наша прихильність українському народу, який бореться за свою свободу, непохитна", – підкреслила Гарріс.
Як повідомляли, президент Володимир Зеленський наступного тижня здійснить візит у США, де, зокрема, планує ознайомити зі своїм "планом перемоги" чинного президента Джо Байдена і кандидатів Камалу Гарріс та Дональда Трампа.
Крім того, на пресконференції із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві Зеленський заявив, що не знайомий зі змістом стратегії адміністрації Байдена щодо російсько-української війни – таємним документом, який у Білому домі підготували на запит Конгресу.
*
Кандидати у президенти США Камала Гарріс та Дональд Трамп вважають польсько-американських виборців ключем до перемоги у штаті Пенсільванія
*
Американські посадовці визнали, що не зможуть досягти угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС за президентства Джо Байдена
*
AP: Присутність США на Близькому Сході зросла до 50 тисяч військових
США збільшували військову присутність на Близькому Сході протягом більшої частини минулого року
*
Сербія погодилася на «стратегічне партнерство» зі США в енергетиці, щоб замінити нафту та газ із Росії
*
Марк Кьюбан каже, що прихильники Трампа-мільярдери знають, що можуть маніпулювати ним, оскільки він «настільки транзакційний і настільки позбавлений основних цінностей».
Мільярдер Марк Кьюбан звинуватив колишнього президента Дональда Трампа у відсутності характеру, продовжуючи свою недавню критику кандидата від Республіканської партії у 2024 році.
*
Трамп сказав, що якщо він програє, євреї матимуть до цього «багато спільного».
Виступаючи на антисемітському заході в четвер, колишній президент Дональд Трамп припустив, що американські євреї будуть частково винні, якщо він програє вибори.
*
Фондові індекси США зросли після зниження ставки ФРС, Dow Jones та S&P 500 оновили рекорди
*
Виконувач обов'язків директора Секретної служби США Рональд Л. Роу-молодший закликає Конгрес виділити більше коштів відомству після двох явних спроб замахів на колишнього президента Дональда Трампа
*
Інвестори OpenAI у новому раунді роблять ставку на те, що стартап коштуватиме понад $1 трлн
*
Верховний суд Бразилії постановив, що соцмережа X та провайдер супутникового інтернету Starlink американського бізнесмена Ілона Маска зобовʼязані виплатити штраф у понад 920 тис. дол. за один день роботи в країні після повного блокування
*
Канада відкриває центр з видобутку критично важливих корисних копалин, прагнучи покласти край домінуванню Китаю
*
Державний борг Великої Британії вперше з 1960-х років сягнув позначки 100% внутрішнього валового продукту
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва 20 вересня оголосить про виділення Україні кредиту ЄС у розмірі €35 млрд на тлі постійних атак РФ на енергетичну інфраструктуру
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка прибула до Києва, спершу вирушила до стін Михайлівського монастиря, де вшанувала загиблих захисників України
*
У Єврокомісії планують, що фактичне відкриття переговорів про вступ з Україною має початися з найважливішого кластера "фундаментальні сфери", після чого можна буде починати рух за іншими.
Про це на брифінгу у Києві сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
Вона зазначила, що для неї як очільниці Єврокомісії майбутній вступ України у ЄС "був і залишається одним з пріоритетів".
"Наша мета зараз, за згоди країн-членів, відкрити переговори за кластером "Фундаментальні сфери" якнайшвидше. Він дуже важливий, а далі ми можемо рухатися з іншими кластерами також", – сказала вона.
Кластер "Фундаментальні сфери" відкривається першим і закривається останнім.
Кластери – це "тематичні блоки", за якими згруповані понад 30 переговорних розділів, які має "закрити" країна у процесі адаптації свого законодавства до європейського.
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і міністерка юстиції Ольга Стефанішина розповіла, що у переговорах про вступ України до ЄС очікує на відкриття двох кластерів у першій половині 2025 року.
Посол України в ЄС Катаріна Матернова вважає, що Україна має шанси у 2025 році запустити переговори про вступ до Євросоюзу за кількома кластерами, але темпи стануть більш зрозумілими за деякий час. Також Матернова повторила, що вважає реалістичним вступ України у ЄС до 2030 року.
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розкрила подробиці щодо того, як Україна може використати наданий ЄС кредит у розмірі 35 млрд євро в межах узгодженого країнами G7 плану кредитування на 50 млрд доларів з використанням заморожених активів РФ.
Про це вона сказала під час пресконференції у Києві.
За словами фон дер Ляєн, ЄС зможе надати цей кредит дуже швидко, і дуже важливо, що він надійде безпосередньо до національного бюджету України.
"Це дозволить покращити макрофінансову стабільність України та надасть вам значний і вкрай необхідний фіскальний простір. Ви вирішуватимете, як краще використовувати кошти, забезпечуючи максимальну гнучкість для задоволення ваших потреб", – зазначила вона.
Президентка Єврокомісії наголосила, що це звільнить більше українських національних ресурсів для зміцнення, зокрема, військового потенціалу для захисту від російської агресії.
"Для нас було і є важливим те, що ми діємо швидко, тому що терміновість є очевидною, і цей крок зараз дає можливість завершити процедури, які, звичайно, включають Раду і парламент, до кінця року, і тоді кредит буде у вашому розпорядженні", – додала фон дер Ляєн.
Раніше фон дер Ляєн повідомила, що Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро в межах узгодженого країнами G7 плану кредитування на 50 млрд доларів з використанням заморожених активів РФ.
*
Європейська комісія розробила план із підтримки України взимку, який фокусується на ремонті енергетичної інфраструктури, подальшому поєднанні української мережі з європейською та стабілізації потоків всередині країни. Таким чином Брюссель хоче забезпечити додаткові 4,5 ГВт потужностей
*
Уряд Норвегії запропонував збільшити підтримку України на 5 мільярдів норвезьких крон (близько 430 млн євро) цього року та надавати щонайменше 15 мільярдів норвезьких крон (близько 1,3 млрд євро) на рік до 2030 року
*
Російські наративи та противники військової підтримки України отримують прихильників у Німеччині через старі для країни проблеми та недостатні пояснення з боку коаліційного уряду, чому важливо підтримувати Україну.
Таку думку висловила співробітниця Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Анастасія Почумбан.
Вона вважає, що правий ухил серед ряду виборців у Німеччині сягає своїм корінням у часи притоку сирійських біженців у 2015-2016 роках і доповнюється тим, що коаліція «Світлофор» недостатньо пояснювала, чому важливий опір України та економічний вплив агресії Росії.
«Це дає простір російським наративам про те, що «ми зараз платимо за війну», «Україна не переможе у війні», «нам непотрібні всі ці мігранти з України». Я думаю, що недостатньо було пояснено, чому Україна важлива, чому важливо допомагати і що буде, якщо не надавати підтримку», – наголосила Почумбан.
Експертка звертає увагу, що дві німецькі партії виступають за припинення військової підтримки України – Альтернатива для Німеччини (AfD) та Альянс Сари Вагенкнехт (BWS), та закликає більше приділяти увагу Альянсові Вагенкнехт, оскільки він працює з іншими виборцями, ніж ультраправі, та отримує підтримку і серед молоді.
«Мені складно сказати, що може зробити Україна, тому що це і внутрішнє питання Німеччини. Україна виступає зовнішнім чинником, який вказує на вже присутні проблеми. Уже дуже багато здійснюється адвокації і пояснень, але потрібно працювати всередині Німеччини», – додала Почумбан.
*
Німеччина шукає шляхи підтримки Volkswagen: автовиробник потребує допомоги
*
Попит на нові авто у ЄС різко скоротився
*
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підтримує участь РФ та Китаю на Саміті миру щодо України. Проте Москва не повинна вимагати капітуляції України
*
Міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив нові деталі домовленостей за підсумками своїх візитів до Румунії, Словаччини та Молдови.
Про це він повідомив у своєму Facebook.
Сибіга зазначив, що домовленість про розширення консульської присутності та відкриття нових генконсульств України є не лише з Румунією, а й зі Словаччиною.
Також з Румунією досягли домовленості про можливість спільного прикордонного контролю, щоб спростити процедури.
"Домовилися про проведення спільного засідання урядів України та Румунії, з перспективою розширення формату до тристороннього за участю Молдови.
Зі Словаччиною міжурядові консультації намічені на початок жовтня і ми ретельно до них готуємося. На таких міжурядових засіданнях фіналізуємо важливі практичні проєкти у сферах економіки, торгівлі, логістики, транспорту, енергетики, захисту прав громадян", – зазначив міністр закордонних справ.
"Є і домовленості, які відчує ворог і які стануть публічними згодом. Є підтвердження нових пакетів допомоги. Є підтримка українських ініціатив, зокрема конкретних фінансових внесків у Grain From Ukraine", – додав Андрій Сибіга.
*
У Чехії проходять місцеві вибори, а також вибори третини членів Сенату – верхньої палати парламенту
*
Конституційний суд Чехії відхилив скаргу, подану з Південної Богемії на расистські антиіммігрантські передвиборчі плакати правих популістів партії "Свобода і пряма демократія" Томіо Окамури
*
Президент Франції Емманюель Макрон звернувся до прем’єр-міністра Мішеля Барньє з проханням внести зміни до складу майбутнього уряду. Офіс прем’єр-міністра Франції Мішеля Барньє повідомив, що остаточний склад уряду буде сформовано до неділі
*
Майже через тиждень після повторного запровадження Німеччиною прикордонних перевірок міністр внутрішніх справ Люксембургу Леон Глоден закликав Берлін проявляти поміркованість під час їх проведення
*
Авіакомпанія Brussels Airlines анонсувала скасування більшості рейсів 1 жовтня через загальнонаціональний страйк працівників служби безпеки аеропортів
*
У Польщі через масштабні повені розширили зону стихійного лиха, додавши до неї Болеславський, Яворський, Легницький та Злоторійський повіти
*
Пілоти польських армійських гелікоптерів застосовують навички, яких вони набули під час підготовки до бойових дій, у боротьбі з повенями, що залишили по собі руйнівний слід по всій Центральній Європі
*
Міністр фінансів Польщі Анджей Доманський заявив, що обіцяної допомоги від Європейського Союзу в розмірі 5 млрд євро на подолання наслідків повені може виявитися недостатньо
*
Румунські аграрії з регіону, що постраждав від катастрофічної повені, заявили про велетенські збитки і кажуть, що їм загрожує банкрутство
*
Мер Будапешта Гергей Корачонь заявив, що для столиці починається найскладніший період повені на Дунаї
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розкрила, що Офіс оборонних інновацій у Києві, створення якого анонсували на початку року, вже почав роботу
*
У Єврокомісії заявили, що примусове повернення в Україну її громадян-чоловіків мобілізаційного віку не може розглядатися, оскільки це суперечить директиві про тимчасовий захист
*
Армія Литви отримала партію дронів вартістю 2,5 млн євро
Перші квадрокоптери Parrot Anafi UKR прибули на склади Збройних сил Литви
*
Збройні сили Франції повідомили про завершення підготовки першої групи українських пілотів, які тренувалися на літаках Alphajet
*
Міноборони оборони України отримало перші 40,7 млн євро з пакету допомоги від Данії, які спрямовані в українське виробництво
*
Українсько-естонський стартап із розвідки поля бою Farsight Vision залучив 600 000 євро інвестицій
Платформа вже отримала позитивні відгуки від українських військових
*
У четвер 19 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram у державних органах, військових формуваннях та на об'єктах критичної інфраструктури
*
Заборона використання Telegram для держслужбовців та військових стосується лише службових комп'ютерів, а не персональних смартфонів
*
Наглядова рада АТ "Українська оборонна промисловість" ухвалила рішення про початок конкурсу на посаду гендиректора товариства
*
Міністерство оборони України допустило до використання у підрозділах Збройних сил України всюдихід-амфібію "ТАХА", розроблений українськими інженерами
*
Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало ще 4 млн грн на придбання морських ударних безпілотників Magura V5 на фестивалі Atlas United
*
В Одесі вдень 20 вересня пролунав вибух. Росія вдарила ракетами по Одещині. Є поранені й пошкодження цивільного судна
*
Армія РФ ударила по фермі в селі на Харківщині: постраждали 2 людини
*
Російські військові вранці атакували з дрона автомобіль у Херсоні, внаслідок чого зазнав поранень 60-річний чоловік
*
Уночі армія РФ вдарила по селу Благовіщенське Херсонської області, внаслідок чого зазнав поранень 35-річний чоловік
*
Вночі 20 вересня російська армія здійснила обстріл Краматорська, пошкоджені багатоквартирні будинки
*
Війська РФ вечері та зранку обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області
*
На Харківщині поблизу Вовчанська ворог застосував важку вогнеметну систему ТОС-1А, неподалік Лукʼянців противник нарощує систему зв'язку. Водночас Сили оборони за минулу добу знищили понад 90 окупантів та 74 одиниці озброєння і військової техніки ворога
*
Сили оборони повністю контролюють усю протяжність кордону з Білоруссю - Демченко
За останній період на кордоні з Білоруссю ситуація суттєвих змін не зазнала, якихось нестандартних ситуацій не зафіксовано
*
Протягом минулої доби зафіксовано 226 бойових зіткнень. Найгарячіше було на Куп’янському та Покровському напрямках
*
Кабінет Міністрів очікує, що у 2025 році доходи державного бюджету зростуть майже на 30%, а видатки - на 20%
*
ВВП України в серпні знизився на 2,1%
*
Уряд пропонує виділити 43 млрд грн на дорожній фонд у бюджеті-2025
*
ЄБА: Потрібно зробити пріоритетом для наповнення держбюджету податкову і митну реформи, а не підвищувати військовий збір
*
В Україні стартує проєкт з підтримки мікро, малого і середнього бізнесу "UA Global: Etsy Start", який допоможе підприємцям запустити або збільшити продажі на маркетплейсі товарів ручної роботи Etsy
*
Україна піднялася на п’яте місце у світі за рівнем розвитку цифрових державних послуг
*
Чат-бот та персоналізований підхід: Дія.Бізнес оновив портал
*
Дохід компаній у сфері логістики зріс на 14%: у кого найбільше
219,82 млрд доходу отримали компанії у сфері транспорту та пошти. Найбільший прибуток отримала Укртранснафта, а найбільші збитки — Укрпошта
*
АТ «Укрпошта» спільно з Національним банком України та депутатами розробили законопроєкт про розвиток фінансової інклюзії в Україні, що дасть змогу надавати фінансові послуги в тому числі у відділеннях поштового оператора
*
Авіакомпанія «Нової пошти» виконала перший рейс в ЄС на власному літаку
*
Цьогоріч врожай пшениці становив близько 22 млн тонн, водночас внутрішнє споживання в Україні складає близько 6 млн тонн
*
Україна з початку нового маркетингового року експортувала 9,28 млн тонн зернових та зернобобових культур
*
Виробництво насіння олійних культур в Україні зменшиться у 2024/2025 маркетинговому році
У профільній асоціації прогнозують зниження врожаїв соняшнику й ріпаку та зростання виробництва сої
*
В Україні набрав чинності наказ Мінагрополітики щодо змін до вимог безпечності та якості молока і молочних продуктів
*
За програмами грантової підтримки «Свій сад» та «Своя теплиця» суб'єктам господарювання Кіровоградщини надали шість грантів на 10,348 млн грн; також в області успішно розвиваються інші види підтримки аграріїв
*
На Вінниччині станом на 20 вересня працюють три із п’яти цукрових заводів, які заявляли про готовність розпочати виробничий сезон. Вироблено вже 21 тис. тонн цукру
*
На Вінниччині аграрії у 2024 році через посуху прогнозують недобір 40% врожаю кукурудзи на зерно
*
На Закарпаття релокувалася група з 11 компаній, які займаються обробкою металу і виготовленням спеціалізованого обладнання
*
З 23 вересня розпочнуться ремонтні роботи на пункті пропуску на українсько-польському кордоні "Корчова-Краківець". Вони триватимуть до початку листопада
*
За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській та Херсонській областях
*
НЕК "Укренерго" зранку 20 вересня фіксує зменшення споживання електроенергії в Україні
*
Більшість бізнесів готові до відключень е/е і мають плани, як пережити зиму – опитування
*
Південна Корея і Чехія уклали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері гуманітарної допомоги та відновлення України
*
Агентство відновлення замість Мустафи Найєма може очолити мер Житомира Сергій Сухомлин
*
Понад 540 тис. оголошень із продажу житла на вторинному ринку було опубліковано на платформі OLX у січні-серпні 2024 року, що на 19,5% вище за аналогічний період 2023 року, медіанна ціна зросла на 12,5% - до 1,77 млн грн, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі OLX.
У відповіді на запит агентства уточнили, що 2023 року найбільше оголошень із продажу житла було опубліковано в Київській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській та Львівській областях. Водночас кількість відгуків на оголошення відрізняється за областями. Наприклад, у Київській області цей показник - 7,9 відгуків на оголошення, у Черкаській області - у середньому 22 відгуки. Середнє значення по країні - 9,5 відгуків на одне оголошення.
У 2024 році ситуація з регіонами, де найбільше оголошень, не змінилася. Підвищений (порівняно з іншими регіонами) попит спостерігається в Чернівецькій (15 відгуків на оголошення), Черкаській (17), Волинській (25) областях тощо. Середнє значення по країні - 7,9 відгуків на одне оголошення.
Медіанна вартість на житло на вторинному ринку 2024 року становить 1,77 млн грн, що на 12,5% більше за показник 2023 року.
Тільки в трьох регіонах вартість квартири на вторинному ринку перевищує 2 млн грн - Київщина (2,8 млн), Львівщина (2,4 млн), Чернівецька область (2 млн). Близько цього рівня вартість квартири на Закарпатті - 1,96 млн грн. Найдоступніші квартири в прифронтових областях - Харківська (988 тис.), Запорізька (951 тис.), Сумська (871 тис.), Херсонська (807 тис.).
Водночас зростання медіанної вартості за рік триває в безпечніших регіонах на заході та в центрі країни, дещо зросли ціни на півночі. Водночас на Харківщині та Херсонщині ціна на квартири на вторинному ринку знизилася. Наразі спостерігається підвищення попиту на житло в центральних областях України.
Серед регіонів, де найбільше оголошень з продажу, - Запоріжжя та Харківщина, де кількість оголошень з продажу житла зросла на 64% та 34% відповідно порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Держстат України отримує дані з вторинного ринку нерухомості України безпосередньо від платформи OLX, з якою було укладено меморандум про взаєморозуміння у 2023 році. У серпні 2024 року Технічна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) у зв'язку з планами Держстату впровадити новий гедоністичний метод (hedonic method) для формування індексів цін на ринку житлової нерухомості рекомендувала забезпечити отримання відомством невідфільтрованих даних платформи OLX, що містять відомості про нерухомість менш як 30 кв. м та більш ніж із трьома кімнатами.
*
"Укрфінжитло" для стимулювання "єОселі" пропонує запровадити більш гнучкі умови для регіонів
*
Сендвіч-панелі Ruukki використано для будівництва NOVUS Logistics Center
*
В Україні вперше відбудеться лістинг забезпечених корпоративних облігацій
Мережа супермаркетів Novus розмістить боргові зобов'язання на суму 400 млн грн
*
Кабмін постановив провести технічну інвентаризацію та сертифікацію укриттів – Мельничук
Уряд також встановив можливість реконструкції об'єктів «подвійного призначення» під укриття
*
Міністр фінансів України Сергій Марченко представив 20 вересня у парламенті проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік»
*
Голосіївська окружна прокуратура закрила кримінальне провадження проти власника "Текстиль-Контакту" Олександра Соколовського "за відсутністю складу злочину"
*
Верховний Суд повернув у комунальну власність землю біля столичного озера Вирлиця, де збиралися будувати ТРЦ
*
Антимонопольний комітет оштрафував на загальну суму 5,2 млн грн ТОВ "Конверс Лінкс" (бренд автозаправок KLO) за порушення законодавства про захист економічної конкуренції
*
Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) оголосило конкурс із пошуку оцінювача та управителя комплексом «Ведмежа діброва», що належав Віктору Медведчуку
*
Слідство за фактом зловживань на Волинській митниці на 53 мільйони гривень завершене
*
У межах боротьби з лудоманією Google Play та App Store заблокували ще 31 онлайн-казино
*
РФ нарощує атаки у напрямку Курахового - Генштаб
*
На Запорізькому напрямку армія РФ почала використовувати авіабомби з модулем планерування та корекції — Братчук
*
РФ в окупованому Криму почала нову хвилю фільтраційних заходів
*
Громадян Гани обманом змусили підписати контракти з міноброни Росії
*
Слідчий комітет Росії підтвердив, що російські військові вбили громадянина США Рассела Бентлі в Донецьку

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International підписала угоду з еміратською компанією Soven 1 Holding Limited про продаж 87,74% акцій своєї білоруської дочки "Пріорбанк"
*
Влада Туреччини не обговорює відновлення роботи в країні російської платіжної системи "Мир"
*
Китай може послабити обмеження для немісцевих покупців житла для стимулювання попиту
*
Через зростання потоків дизельного пального та мазуту, експорт нафтопродуктів РФ відновлюється
*
Інтернет-провайдери з РФ просять припинити сповільнення YouTube через масову втрату абонентів
*
Путін вирішив не їхати до Мексики, яка є членом МКС, на інавгурацію президентки
*
У Литві у п'ятницю Вільнюський окружний суд визнав жителя литовської столиці Мантаса Даніелюса винним у шпигунстві на користь Білорусі і засудив його до 9 років позбавлення волі
*
Власті Болгарії та Тайваню заперечили свою причетність до ланцюга постачання тисяч пейджерів, які нещодавно вибухнули у Лівані
*
У п’ятницю з Лівану по північній частині Ізраїлю було запущено 150 ракет. Інформації про загиблих і поранених немає
*
Упродовж останніх кількох годин Ізраїль завдав ударів по сотнях стволів ракетних установок «Хезболли»
*
У Польщі у рамках розслідування щодо нападів на представників російської опозиції затримали колишнього адвоката російського олігарха Бориса Березовського
*
Польські прикордонники за минулу добу зафіксували 165 спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону, зокрема 140 випадків у зоні відповідальності Підляського відділу Прикордонної служби РП
*
Китай і Європейський Союз висловили політичну волю врегулювати розбіжності, що стали предметом антисубсидійного розслідування Єврокомісії стосовно китайських електромобілів, шляхом консультацій
*
Китай у п’ятницю, 20 вересня, відправив у космос шість супутників спостереження за Землею нового покоління «Цзілінь-1 Куаньфу 02B» (Jilin-1 Kuanfu 02B), що мають надвисоку роздільну здатність дистанційного зондування земної поверхні
*
ISW - Мобілізація в РФ залишається малоймовірною у короткотерміновій та середньостроковій перспективі, адже російський лідер Володимир Путін побоюється, що це стане прямою загрозою стабільності його режиму
*
ISW - Кремль продовжує нарощувати виробництво безпілотників на тлі зусиль компенсувати соціально-економічні наслідки затяжної російської війни в Україні
*
ISW: Путін може готувати напад на країни Балтії під приводом захисту Калінінградської області
*
Слідчий комітет звинуватив російських військових у вбивстві американця, який працював на пропаганду Кремля
*
Російське військове командування передбачало вторгнення України в Курську область та розробляло плани щодо запобігання цьому протягом декількох місяців.
Про це повідомляє The Guardian.
"Російське військове командування передбачало вторгнення ЗС України в Курську область та складало плани, щоб запобігти цьому протягом кількох місяців, згідно з документами, які українська армія захопила на залишених російських позиціях у регіоні", - йдеться у повідомленні.
Документи, передані Guardian, також розкривають занепокоєння РФ щодо морального духу військовослужбовців під Курськом.
Наприкінці серпня The Guardian зустрілася з українськими спецпідрозділами, які вилучили документи через декілька годин після виходу з території РФ. Військові повідомили, що вони вилучили російські документи МВС, ФСБ та армії з будівель у Курській області, а пізніше надали їх для перегляду та фотографування.
Деякі з цих документів — це роздруковані накази, розіслані різним підрозділам, а інші - рукописні журнали, що фіксують події та проблеми на конкретних позиціях. Найраніші записи датовані кінцем 2023 року, тоді як найсвіжіші документи — лише за шість тижнів до того, як Україна почала операцію в Курській області 6 серпня.
Документи переважно походять з підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ, зокрема з другої роти його 17-го батальйону.
Російські військові документи містять багатомісячні попередження про можливе вторгнення в цей район та спробу захопити місто Суджа, яке вже понад місяць перебуває під українським контролем.
У повідомленні від 4 січня йшлося про "потенційну можливість прориву на державному кордоні" ЗСУ та наказувалося посилити навчання для підготовки до відбиття будь-якого нападу.
19 лютого командирів підрозділів попередили про плани України щодо "швидкого прориву з Сумської області вглиб російської території на глибину до 80 км з метою створення чотириденного „коридору“ до прибуття основних підрозділів української армії з бронетехнікою".
Одна з цілей Курської операції для України - відтягнути російські війська на їхню територію.
*
Генштаб ЗСУ - За минулу добу, 19 вересня, російські літаки завдали 18 авіаударів по Курській області, скинувши 27 КАБів
*
«Влада зазнала поразки». Росіяни змирилися із втратою Курської області
*
У нідерландському місті Роттердам унаслідок нападу з ножем одна людина загинула та ще одна отримала поранення
*
Група з близько п’ятдесяти осіб у четвер ввечері здійснила напад на спецпідрозділ поліції у центральному районі Афін Екзархія
*
Оборонне відомство Китаю назвало продажі Сполученими Штатами зброї Тайваню серйозним порушенням американською стороною принципу одного Китаю
*
У Гонконгу першу людину засудили до ув'язнення за новим законом про національну безпеку
*
Сейм Латвії у четвер ухвалив в остаточному читанні поправки до Закону про кредитні установи, що передбачають заборону на використання у банкоматах латвійських комерційних банків російської мови
*
Найкращий шахіст в історії закликав не скасовувати санкції проти росіян, стоячи на сцені поруч із російським президентом ФІДЕ
Сказав правду просто в обличчя
Напередодні норвезький гросмейстер Магнус Карлсен був запрошений на спеціальну подію організовану ФІДЕ (міжнародна організація шахістів).
На ній йому вручили спеціальну нагороду – найкращому шахісту в історії.
33-річний шахіст вийшов на сцену та одержав нагороду з рук Аркадія Дворковича – президента організації та за сумісництвом російського політика.
Карлсен взяв слово й зазначив успіхи в шаховому спорті російського шахіста Гаррі Каспарова, відомого своєю проукраїнською позицією.
«Я щасливий одержати цю нагороду, але, на мою особисту думку, Гаррі Каспаров зробив кращу кар'єру за мене. Я розумію, чому я одержав цю нагороду, але я все одно вважаю, що він був більш гідним», – почав Карлсен.
Але на цьому Магнус не зупинився і прямо зі сцени, на якій продовжував стояти Дворкович, заявив про необхідність і надалі не зменшувати санкцій, накладених на російську й білоруську шахові федерації.
«На честь Гаррі Каспарова скажу наступне: я впевнений, він скористався б можливістю порадити не відновлювати російську та білоруську шахові федерації, тож я думаю так само. Дякую»
*
Експорт нафти з Саудівської Аравії впав до найнижчого рівня майже за рік
*
У справі про стрілянину у Wildberries заарештували чоловіка Бакальчук та командира чеченського спецназу
*
Співробітники МВС були біля офісу Wildberries до того, як було викликано поліцію
*
Кримінальний авторитет Захар Калашов, більш відомий у злочинному світі як Шакро Молодий, стоїть за конфліктом навколо маркетплейсу Wildberries, заявила глава руху «Русь, що сидить» Ольга Романова.
"Шакро Молодий - це учасник, я б так сказала, цього заходу, який називають і угодою, і рейдерським захопленням", - розповіла Романова в ефірі YouTube-каналу "The Breakfast Show". За її словами, Калашов бере участь у конфлікті з боку голови оператора зовнішньої реклами Russ Роберта Мірзояна та його брата Левана. Їх пов'язує загальне походження — вони єзиди, які народилися Тбілісі.
Романова нагадала, що у березні цього року Усть-Лабинський суд Краснодарського краю звільнив умовно-достроково Калашова, який після перестрілки на Рочдельській вулиці в Москві був засуджений за здирництво із застосуванням насильства, у складі організованої групи та з метою заволодіти майном в особливо великому розмірі.
«Суд щодо його звільнення проходив у закритому режимі. Це дуже дивно. І було формулювання „у зв'язку зі станом здоров'я та похилого віку“. Йому якраз виповнювалося 73 роки (насправді 71. — ТМТ)», — наголосила Романова.
Після цього, за її даними, Калашов «поправляв здоров'я» у медичних установах Міноборони РФ, що було «досить дивно». «І ось ми з вами все літо спостерігаємо драму з Wildberries. Дуже багато впливових людей із кримінального світу знають, що за цією угодою [злиття Wildberries і Russ] стоїть насамперед Шакро Молодий», — сказала Романова.
Вона наголосила, що кримінальний авторитет спеціально був випущений на свободу для «бізнес-розбірок», оскільки за час, що він провів у колонії, у Росії «почали щемити християнський бізнес».
На початку літа маркетплейс Wildberries та оператор зовнішньої реклами Russ оголосили про об'єднання. Вони утворили компанію РВБ, в якій 65% належить ТОВ "Вайлдберріз", а 35% - ТОВ "Стінн" (володіє 99% ТОВ "Рус Аутдор"). Генеральним директором об'єднаної компанії став виконавчий директор "Русь" Роберт Мірзоян.
Незабаром після цього голова Чечні Рамзан Кадиров заявив, що чоловік засновниці Wildberries Владислав Бакальчук, якому належить 1% компанії, звернувся до нього зі скаргою на "рейдерське захоплення" маркетплейсу. У відповідь Тетяна Бакальчук, чия статки після операції зменшилися з $7,9 млрд до $4,1 млрд, оголосила про розлучення з чоловіком. Вона також наголосила, що об'єднання з Russ було погоджено з чоловіком.
Конфлікт перейшов у гарячу фазу, коли 18 вересня група з 20–30 осіб на чолі з Владиславом Бакальчуком атакувала офіс Wildberries у бізнес-центрі «Романів Двір» за 350 метрів від Кремля. Відбулася перестрілка, внаслідок якої загинули охоронець та співробітник бізнес-центру, а ще десять осіб постраждали. Серед постраждалих були троє відомих бійців ММА із Чечні: Абубакар Местєєв, Рашид Кодзев та Умар Чичаєв.
Після цього правоохоронні органи затримали Владислава Бакальчука та висунули йому звинувачення у вбивстві, замаху на вбивство та замаху на співробітника правоохоронних органів.
За даними джерел Forbes, Тетяна Бакальчук пішла на об'єднання з Russ, оскільки побоювалася складнощів із силовими та наглядовими органами через пожежу на складі Wildberries під Петербургом у січні 2024 року. Представники Russ нібито допомогли вирішити проблему "на найвищому рівні в обмін на частку в бізнесі".
Згідно з іншою версією співрозмовників Forbes, Бакальчук «закохалася, і її кохання має відношення до Russ». Як стверджували джерела «Проекту», на рішення Бакальчука про злиття вплинув роман із виконавчим директором Russ Мірзояном.
*
"Наука в Росії - капут". Сотні російських учених закриють доступ до Великого адронного колайдера
Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН), широко відома як оператор Великого адронного колайдера (БАК) у Швейцарії, з 1 грудня цього року відмовить сотням вчених, пов'язаних із російськими організаціями, у доступі до своїх об'єктів. Про це повідомив журнал Nature. Рішення пов'язане із агресією Росії проти України.
За інформацією видання, з грудня вчені, які працюють у зв'язку з російськими інститутами, більше не зможуть відвідувати ЦЕРН і мають здати свої французькі та швейцарські посвідки на проживання. Щоб продовжити роботу в лабораторіях організації, їм доведеться розірвати співпрацю з російськими установами та перейти до іноземних наукових інститутів.
ЦЕРН збереже вже запущені проекти за участю близько 270 співробітників російського Об'єднаного інституту ядерних досліджень, які працюють над експериментами на колайдері NICA в Дубні.
У лютому 2024 року представник ЦЕРН Арно Марсольє оголосив про те, що понад 500 вчених із російських інститутів буде відсторонено від роботи в організації. Серед наукових установ, що співпрацюють із ЦЕРН, - Курчатовський інститут, МДУ, МІФІ, СПбГУ, Томський державний університет та Новосибірський інститут ядерної фізики. Загалом 1100 фахівців. Рішення про припинення співпраці з російськими вченими було ухвалено ЦЕРН ще у листопаді 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України. Тоді російським вченим дали два роки на завершення розпочатих проектів.
Голова Курчатівського інституту Михайло Ковальчук назвав рішення про усунення російських учених «подарунком для країни», оскільки багато фізиків повернуться до Росії. Проте петербурзький фізик, колишній науковий співробітник СПбДУ Андрій Серяков із цим не згоден.
«Це не треба сприймати як повернення мізків. Є колеги, які взагалі не приїжджають сюди, все роблять. А є ті, що цілий рік сидять. Залежно від того, яку роботу виконуєш», — пояснює він.
Серяков із самого початку вторгнення Росії в Україну виступав проти війни. Він був спостерігачем на президентських виборах і був присутнім на похороні політика Олексія Навального. За політичну позицію Серякова звільнили із СПбДУ. За його словами, за цим звільненням, як і за звільненням десятків інших співробітників університету через схожі причини, стоїть вказівка ​​від ФСБ.
«Наука в Росії – капут. Наука може будуватися лише у міжнародній колаборації. Коли можна обмінюватися ідеями з колегами з інших країн. В ізоляції науки не може бути. Це просто виживання», - вважає Серяков.
Створити аналог ЦЕРН у Росії не вдасться, тому що для цього потрібно залучити «сто країн з усіма ультрасучасними технологіями, можливостями, компаніями тощо», упевнений запрошений ЦЕРН російський фізик Анатолій Романюк: «Те, що російські вчені брали участь у ЦЕРН, дозволяло працювати на передньому краї сучасної науки. Більше просунутої організації у сфері фізики високих енергій ніде немає».
ЦЕРН – найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій. 2008 року вона запустила Великий адронний колайдер — прискорювач, що потужністю в тисячу разів перевищує радянський. Експерименти на ВАК привели до відкриття в 2012 році бозона Хіггса, так званої «частки Бога» — останнього елемента Стандартної моделі фізики частинок, що бракує, передбаченого британським фізиком-теоретиком Пітером Хіггсом в 1964 році.
*
Газпром виведе постачання до Китаю по "Сила Сибіру" на максимум з грудня 2024 р.
*
США для стримування Китаю почали відновлювати військову базу, з якої відбувалися атомні бомбардування Японії
*
Запаси золота ЦБР до 1 вересня знизилися до 75,0 млн. тройських унцій
*
Глава ЦБР змінила голову департаменту грошово-кредитної політики
*
У Держдумі заявили про перетворення російської армії на «банду карних злочинців» через вербування підсудних та засуджених
*
Влада РФ обговорює "значне підвищення" податку на вихід для іноземного бізнесу - РБК
*
Влада планує забирати до бюджету 40% від вартості компаній, що йдуть з Росії
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім