"БЮДЖЕТНІ ВИКРУТАСИ" - Ростислав Павленко

"БЮДЖЕТНІ ВИКРУТАСИ" - Ростислав Павленко

Нині з усіх прасок несеться, ніби влада вболіває за фінансування Армії. От навіть до бюджету правки внесено - щоправда, до того, як під них остаточно проголосовані податкові зміни.

Але якими насправді є пріоритети влади? Часто найчесніша відповідь - у грошах, які виділяються на різні потреби.

У проекті Державного бюджету на 2025 рік витрати на Міноборони формально вищі, ніж закладалися на 2024 рік (1,568 трлн грн проти 1,164 трлн грн відповідно).

Але вони все ж нижчі фактично здійснених витрат Міноборони за 2023 рік (2,066 трлн).

При цьому різниця підозріло нагадує ті самі 500 млрд грн, які влада заходилася шукати влітку цього року - і протиснула через Раду. Урядовці пояснювали, що минулого року заклали недостатньо коштів, бо буцімто вирішили, що війна закінчиться до IV кварталу. А чим пояснять повторення помилки?

... для пояснення варто глянути на інші статті витрат. І з них починають проглядати дуже цікаві пріоритети і підвищення.

Витрати на МВС планують підвищити на 114,065 млрд або 35,2%; на прокуратуру - на 3,562 млрд або 24,4 %; на податківців - на 3,159 млрд або 26 %... тощо і тощо.

Суддям от передбачається виплата премій у 40% окладу - і в незрозумілий спосіб.

Такі дії вкладаються в логіку, знайому з часів януковича.

Постійне збільшення фінансування органів, покликаних захищати владу і "кошмарити" опонентів. От тільки результат такої політики відомий.