"Критика командування аеророзвідником" - Олександр Карпюк

"Критика командування аеророзвідником" - Олександр Карпюк

Це буде друга частина, і тут ми покритикуємо командування. І ні, це не хейт главкома, річ тут не в Сирском, а в існуючій команді, скоріш, в побудованій системі. Цей пост я прошу не вважати призовом змінювати главкома, чи щось таке, я лише хочу вказати чого в командуванні не вистачає.

Існуюче командування не є продуктом війни останнього року. Це добірка людей які або робили карʼєру в радянській армії ще, або виросли завдяки АТО. Але вони не були ротними, взводними, не бачили сучасної війни, і не розуміють як сучасне поле бою змінилось за ці два роки. Поле бою змінилося- а вони ніт.

То що робити? Міняти їх?

Ніт, вони в багатьох речах мають рацію по армії. Але командування повинно було набирати в свій склад людей, які розуміють сучасне поле боя та їх виклики. Але для цього треба почати слухати, та пускати на посади і давати карт-бланш тим хто знає, підтримуючі їх та направляючі їх на результат. А процес пішов в зворотньому напрямку, який забетонував "старих крєпкіх хозяйствєніков".

Повільний розвиток СБС тому є прикладом, ну не розуміє командування складності, перспективності та необхідності цієї структури. Вони для них досі просто ще один рід, де можна ходити к Зеле та розповісти про успішні діпстрайки, ну і це, фпв та крила там роздати по військам, хай воюють.

СБС це великий маркер сьогодення. Ну просто як приклад, ви бачили щоб при всій успішності діпстрайків за останній час, десь підняли голову СБС та сказали: - Так, це ми!

Досі "Сили СБУ, ГУР ну і якихось там ЗСУ сьогодні вночі...". СБС як якийсь Воландеморт.

Ну хоча б закон підписали, не пройшло і півроку. Так, мені боляче дивитись на СБС, і я критикую, а в командуванні думають що це тому що я людина Сухаревського. Бо він був моїм комбрігом.

Ви бачили хоч одну бригаду де людиною комбріга був молодший сержант шарящійся постійно по полям десь? Як правило люди комбріга мають зовсім інші посади та звання, це кожен військовий підтвердить.

Я самостійна людина, яка дійсно поважає Вадима Олеговича, але за свої слова я відповідаю сам, і мої дії- самостійні. І якщо я вже пишу- це просто означає що всі непублічні методи вже використані.

Загальне нерозуміння викликів сучасного поля бою призвело до того, що ми деградували. Ну треба це вже визнати, як ми плануємо лікувати хворобу, якщо ми вперто, по генеральські ії не визнаємо? Я не буду тут писати весь список в чому посіяне нас обігнали та продовжують обганяти. Але це факт. І це досі не визначено для командування як основна загроза, як складний виклик на який треба спрямовувати ресурси, поки не стало пізно. Але цього не буде, бо генералітет не розуміє яке буде поле бою через півроку. А ті хто знає- не в фаворі.

Як приклад- підрозділи зенітних дронів. Так, ці самі фпвішки які зараз збивають Зали. Ви ж знаєте що цей процес був запущений не централізовано, а як махновщина? Не з захисту стратегічних обʼєктів, а з ЛБЗ?

Ми їх могли запустити ще півроку тому. Але система не вважала що СБС треба давати срочний карт-бланш.

З Сухаревським ми обговорювали концепцію зенітних підрозділів, причому не тільки тих, які гоняються за Залами, але й тих, що повинні збивати шахеди. Січень 2024 року ще. Концепції писали. Ну і що, дали карт-бланш СБС щоб та срочно могла переводити собі людей (ніт), організовувати учебки (ніт), ось тобі повноваження (ніт)?

Результат ми бачимо вже зараз. Удари по нашим аеродромам, базам, а все потому що хтось в командуванні не оцінив перспективи дублюючої системи навігації по маякам.

Так і зараз. Ми йдемо в зиму, зима для дронів- це час апгрейду повітряних дронів, бо частина крил працює менше, як і деякі інші підрозділи, а це час для того щоб підвищити кваліфікацію та протестувати нові засоби.

Росіяне свої дрони апгрейднуть, повірте. Я вам вже можу сказати що буде. Не все, але як приклади майбутніх викликів.

1. В них зʼявляться теж зенітні підрозділи дронів. Думаю к березню 2025 вони вже будуть відносно ефективними. Наші крила (а в нас їх менше) почнуть сипатися пачками. Ми втратимо в оперативній обізнаності, та в ефективності

2. Їх фпв апгрейднуться і РЕБ втратить в ефективності. Донаведенні машиним зором буде на більшості засобів, бо це доволі проста для масштабування технологія.

3. Ви бачили дрони на оптоволокні? Ні, я не бачу в цих дронах особистих перспектив при класичній роботі. Мультідіапазонні фпв простіше та ефективніше для постійної роботи. Але вони скоро почнуть їх ставити на дрон- матку, і тоді ця "матка" в режимі радіотиші буде заходити до нас в тил, і кружляти там, поки Зала/Суперкам не знайде ціль. Після чого оператор буде звʼязуватись з дрон-маткою, підсвічувати ціль, а та на оптоволокні буде в точку спускати баражуючий боєприпас, спочатку фпв, потім поставлять щось більш ефективне. Так як дрон буде спускатися по оптоволокні, то РЕРи будуть неефективні. Так як період між включенням дрон-матки та ураженням фпв буде займати пару хвилин, а куди прямує фпв по оптиці РЕР не бачить, ну а РЕБ може просто не встигнути задавити відеоканал "дрон-матки", то процент ураження буде на початку дуже великий. А тепер подумайте, як буде виглядати поле бою, коли над ним в режимі радіотиші літають десяток таких дронів-маток, які періодично уходять на перезарядку. Візьміть любого генерала з верхівки та спитайте як повинні воювати війська під таким вогневим ураженням, які повинні бути штатні дії бійців, як повинна бути обладнана бронетехніка, яким РЕБом та РЕРом треба обладнати лінію за 2-3 місяці. Ви здивуєтесь коли побачите як людина з генеральськими погонами буде бекати та мекати як третєкласник на екзамені.

Це тільки декільки реалізуємих зараз РФ концепцій. Але їх набагато більше.

Ми можемо цьому протидіяти. Але для цього вже треба розміщувати замовлення у виробників, вводити нові штатні структури в бубаки/рубаки, організовувати учбові центри, відбирати людей та срочно їх переводити, тестувати та впроваджувати по підрозділах. Скажіть, це все робиться? До наступної весни встигнемо?

Ну ніт так ніт.

І так, в нас є гарні ідеї та різні розробки. Концепції. Вони періодично виносяться на Ставці Зеленському. Але реалізовувати їх в стислі строки нема кому. Бо нам треба було максимально залучати та давати карт-бланш Тоні Старкам, а ми залучили Жукових. І коли розрив між реальним фронтом та кабінетами став космічним, на це закрили очі.

Так, я розумію що любий ГШ та МО по своїй суті, в кожній країні, навіть в країнах НАТО- найбільш консервативні структури які не терплять критику. Це армія, так тут заведено. Але в нас війна, нам треба почати дивитись в сторону навіть вже не еволюції, бо ми проїбали забагато часу, а вже революції, бо на наступному еволюційному вітку РФ нас просто виєбуть технологічно, і ресурсно. І навіть не треба буде мати перевагу в особовому складі, щоб досягти потрібних цілей.

Саша, шо ж ти таке пишеш, це ж можуть прочитати росіянє, навіщо ти їм підказуєш? - запитаєте ви.

Та в тому то і річ що я вже нічого не підказую. Я просто бачу тенденції (пам'ятаєте скільки я вказував на зміну тактики росіян після того як вони запровадили навігацію по маякам? І що? Виходить був правий), а щоб організувати та впровадити якийсь новий засіб чи концепцію- повинен пройти час. І коли я бачу що ворог вже зробив половину роботи по напрямку- я можу сказати до чого це призведе. І ніт, я не один такий унікальний, таких бплашників для яких дрон - це не просто літачок, ну йди там політай, а зброя, модульна, з багатим функціоналом, і що знаючі як це все працює, ти можеш модульно зібрати як з конструктора Лего під функцію любий дрон, і він буде мати своє вікно можливостей, поки йому не знайдуть протидію. Для досвідчених бплашників це все відкрита книга. Вони цей конструктор Лего та як зібрати фігурку і куди ії поставити на полі боя- розуміють. Бо вони мислять тим, як можна воювати дронами.

І моя критика в сторону командування не в тому що його треба поміняти. А в тому що вони нарешті повинні визнати що є люди які в деяких речах розуміють краще ніж вони, такими людьми повинно бути наповнене командування сучасної української армії, і вони повинні мати карт-бланш. Інакше ми завжди будемо спочатку отримувати по хлібалу, потім повільна система почне на це якось реагувати, а потім, втративши вже забагато сил та засобів ми якось організуємо протидію.

Якщо хтось зверху не хоче допустити розйобу наших сил та засобів наступного літу, то треба вже сьогодні про це казати та реагувати. Якщо удари по нашим аеродромам, патріотам, складам та іншим засобами (за які доречі ніхто не поніс покарання , всі люди яких функцією було не допустити цього- залишились на посадах), не є достатньою мотивацією змін для генералітету сьогодення- ну то просто зараз зафіксуйте хто повинен відповідати за майбутні пройоби.

Тому і критикую. Бо всі інші способи вже використані. Мене б влаштовувало абсолютно якби ти ребівці які повинні були вже зайняти свої місця з Павленко вже працювали над викликами майбутнього. Мене б влаштовувало якби Сухаревський був наближеною людиною до Сирського, з яким главком би постійно консультувався по викликам сьогодення. Сам Сухаревський- не є великим експертом по дронам. Але в нього є чудовий дар слухати людей з технічним складом розуму, делегувати обов'язки, та підтримувати робочі процеси. Це талант, якого немає у більшості генералів. І саме ці його властивості дозволили йому бути дуже успішним при будівництві як 503 ОбМП (доречі самий прогресивний та технологічний батальон морської піхоти був), так і з 59 бригадою.

Бо повинен бути баланс в командуванні, згідно функцій сучасного поля бою.

Але нажаль сучасна команда відповідальна за війну зараз...інша. І саме погане, що ми продовжуємо вперто ігнорувати реальність, відмахуватись від обʼєктивних факторів, та формувати неправдиву картинку.

Тому і критикую. Бо часу залишається все менше.