"Майонезік розбрату або громадянські війни картелів" - Антон Швец

"Майонезік розбрату або громадянські війни картелів" - Антон Швец

Дещо вам подробиць про арешт голови картелю Сіналоа Ель Майо (далі Майонезіка). Про це, здається, ніхто не писав у нас, і навіть – у росіян.

Сіналоа, якщо що, найбільший у світі картель, мільярдів там як у Ескобара. Вся Мексика то просто проєкція роботи Сіналоа на офіційний уряд.

Корочі, там все набагато цікавіше. Особливо в світлі того, що нова президентка Мексики продовжує політику попереднього президента Мексики АМЛО і навіть відмовила Зеленському у візиті в Мексику, ну чутки про таке кажуть.

До суті.

Як було?

В Техасі приземлився літак в якому були одночасно голова картелю Сіналоа Майонезік і один з синів колишнього голови картелю – легендарного Ель Чапо. Інший син Ель Чапо в той самий момент веде всю операційку картелю разом з братом. Всіх пасажирів літака приймає УБН США і везе у тюрма, щоб дати довічне. Десять год там без шансів.

Всі кажуть, що Майонезік якісь там поля в Сіналоа оглядав з літака, а сів в Техасі. Буває.

Ніхто нічого не розуміє. Офіційна версія: Майонезік або син Чапо пішов на угоду зі слідством. Я відразу кажу, що це шляпа якась, яка угода (помилявся скоріш за все), яке перехоплення в літаку (мав рацію), ну камон, і пророкую війну в Сіналоа (штаті). Але я думав, що інші картелі кинуться ділити територію, і я помилився.

Адвокат Майонезіка зробив відкритий лист, в якому зазначив, що Майонезіка заманили на зустріч з губернатором Сіналоа і його політичним опонентом.

Губернатора зовуть Рубен Роча Мойя, його опонента зовуть Ектор Куен. Вони там бодаються дуже жорстко. При тому губер з партії АМЛО, тобто з партії влади, а опозиціонер просто стояковий тіп. А обидва вони поважні люде, ректори одного і того самого університету у різні часи. Педагоги, значить. Ви коли скаржитесь на те, що вчителі грають за владу на виборах, навіть не уявляєте, якими можуть бути вчителі.

Як було за версією Майонезіка?

Один з Чапітос каже голові свого картелю, що треба прибути до губернатора і якось вирішити петоня з політичним протистоянням у штаті, бо воно всім заважає. Губернатору воно ж заважає, і будуть, відповідно, губер та його опонент Ектор Куен і потрібна впливова людина, щоб побути розводящим. Ну і ми, сини Ель Чапо, славетні Чапітос, будемо на зустрічі, щоб два поважних політика свої питання вирішили поряд з такими поважними людьми, як ми. Зустріч майже офіційна, проводимо її у громадському залі зібрань за містом і навіть удень.

Ну Майонезік, такий, окей каже, я ж тут найвпливовіша людина Мексики, їде туди, його кортеж беруть штурмом, пакують у літак і відправляють в Техас, і велкам ту Юнайтід Стейтс.

Губернатор відповідно каже, що ну камон, яка зустріч, в мене алібі, я в той самий час був у США у власних рідних. І не просто був у США, а саме в цей момент сидів у літаку, який був у небі США. І тому ні на якій зустрічі присутнім бути не міг.

Ну алібі у губера здається стовідсоткове, брехати міграційці США складно.

Але проблема в тому, що в той самий час, коли Майонезік їхав на зустріч з губером та Куено, хтось (боже, яка ж таємниця хто то був) вбиває того Ектора Куено, головного ворога губера. Судячи з усього, він також їхав на зустріч, але його ніхто УБН здавати не збирався, тому вічна пам’ять.

Офіційна версія в тому, що Куено застрелили на заправці ввечері дня арешту Майонезіка якісь два тіпа, які бажали угнати його пікап. Майонезік у листі каже, що Куено його старий кент і вбили його саме тоді, коли захопили самого Майонезіка. І саме в тому місці, тобто виходить, що на зустріч вони їхали разом. Просто Куено не пощастило.

Тобто голова картелю каже, що найбільший опозиціонер штату його кент і їздить разом з ним. Ну може губер там якось з картелями боровся і тому молодець?

Та нє, ну ви шо. Це ж Мексика. Ми точно знаємо, що губер літав у США і ні на яку зустріч приходити не збирався. Але літав він на приватному літаку, який належить іншому політику від партії влади, якого всі також пов’язують з картелем Сіналоа. Цей політик то просто мийка Сіналоа, якщо що, просто від всіх кримінальних справ відскочив. Але ви зрозуміли.

Поліція, на захист губера, оприлюднила відео вбивства Куено. Але на заправці ввечері, а не разом з Майо. Здавалося б, ну точно Майонезік напиздів. Але ну що я вам буду розповідати про поліцію. У відоса були таймінги відмінні від офіційних (тобто вони як підтверджували офіційну версію, так і ламали її), до того ж там банально не видно хто був у тачці, що там була за тачка, і кого там насправді вбили. І чи вбили взагалі. Та і загалом, відос був підозрілий, як пиздець.

Губер зробив покерфейс і сказав, що федеральна поліція та генпрокуратура йому не підпорядковані, там розберуться. Ну ок, вони підпорядковані твоєму керівнику АМЛО, вони там розберуться, ага.

Ну корочі, все зрозуміло всім, хто в темі. Це тупо внутрішня справа картелю, в якій якась частина картелю опрокинула іншу. Всі дійові особи знайомі картелю, він оперує зі всіма ними вільно досить. Просто Куен грав за Майонезіка і програв, а Чапітос грали за себе, ну і чутка за губера і типу виграли. Тобто це – заколот і відповіддю на нього стане громадянська. Власне так весь цей процес у Мексиці і звуть - «Громадянська війна Сіналоа».

Звісно за таких початкових умов рівняння, син Майонезіка сказав, що сталося найбільше у світі кідалово і почав внутрішню війну в картелі Сіналоа.

Столиця Сіналоа – Кульякан – під облогою з 9 вересня. Підтверджені вже 30 вбитих, включно з двома військовими, але то таке. Кількість зниклих безвісти вже більше сотні, і це тільки ті заяви, що вже зареєстрували. Губер веде себе як мудак і змушує їздити держслужбовців на роботу, поки їх діти сидять вдома, бо не працюють дитсадки та школи. Ну і універ, з якого вони всі. Ну і губер розповідає, що він до всього цього непричетний, був у США, а тут таке сталося, ну буває.

Введення військ дещо пацифікувало конфлікт саме в Кульякані, але суттєво на проблему не впливає. Бо проблема в тому, що люди, які визначають в Мексиці хто почьом, вважають, що стався кидок. І він походу стався, але я впевнений, що мій опис навіть близько не повний. Загалом опис навіть персоналій задіяних в конфлікті зараз, то окрема стаття, бо там є родичі тих тіпів, які вбивали Кіко Камарену, з якого Наркос Мексика тільки починалась. Не готовий про це писати зараз, бо думаю, що кількість дійових осіб буде скорочуватися швидше ніж у Мартіна.

Корочі, в Сіналоа війська, але їздити на роботу все одно небезпечно. Бо воюють дві частини картелю між собою, і вбивають всіх, до кого зможуть дотягнутися, і не завжди попадають точно. Бо воює син Майонезіка з операційним директором картелю з синів Ель Чапо. І що в них там по людях не дуже зрозуміло.

 Поточному президенту АМЛО в принципі похій на все це, він вже стопудово мільярдер і його каденція закінчується. Нова президентка має на вході потужні (як би сказав Арахамія) проблеми, але вона вирішити їх не зможе, бо вона такий самий кандидат від партії влади. Ну тієї, представники якої гинуть по обидві сторони громадянської всередині картелю. Війна може поширитися і на всю іншу Мексику, тому що рано чи пізно інші картелі нанесуть удар. Що робити тут хз.

Нову президентку Мексики звуть Клаудія Шейнбаум, не треба питати її про діда, вона єврейка. Ну і лауреат Нобелівки. Поважна людина.

На місці Зеленського я б не сподівався, що з такими людьми є про щось говорити, тим більше про нашу війну. Про їх війну також не варто, там чорти власні ноги не зайдуть.

Їм саме час у БРІКС вступати. Зачекалися вже, так думаю.