Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.10.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 07.10.2024

1. росія збільшить витрати на держпропаганду до нового історичного рекорду.  

- У проект бюджету-2025 уряд рф заклав збільшення фінансування державних телеканалів, ЗМІ та пропагандистських проектів в інтернеті до нового історичного рекорду - 137,2 млрд рублів.  

- У порівнянні з поточним роком витрати збільшать на 13%.  

- У середньому держпропаганда коштуватиме російському бюджету 11,4 млрд рублів на місяць, або 2,6 млрд рублів на тиждень, а головними одержувачами коштів залишаться державні ТВ-канали.

2. У росії обсяг Фонду національного добробуту (ФНД) на 1 жовтня становив 12,787 трлн. рублів або 6,7% прогнозованого на 2024 рік розміру російського ВВП, повідомив у п'ятницю Мінфін рф.

- У доларовому еквіваленті обсяг фонду становив $137,9 млрд. Ліквідна частина ФНД на 1 жовтня складалася з 222 млрд китайських юанів, 293 тонн золота та 1,6 млрд руб.

- Усього обсяг ліквідної частини фонду станом на 1 жовтня дорівнював 5,255 трлн руб. або $56,7 млрд.  

- За 2023 обсяг ліквідних активів скоротився в рублях на 18%, з 6,133 трлн до 5,012 трлн руб, а в доларах - вдвічі сильніше, на 36%, з $ 87,19 млрд до $ 55,88 млрд руб.  

- Таке значне зниження відбулося з допомогою використання валютних накопичень ФНД, передусім закриття дефіциту федерального бюджету минулого року її.

- Усього з фонду тоді було вилучено коштів у сумі 3,461 трлн руб.  

3. Експорт російського трубопровідного газу до Європи виріс на 17%.  

- За січень–вересень 2024 року експорт російського газу до Європи та Молдови збільшився на 17% і становив 23,7 млрд куб. м.

- У вересні постачання склали 2,7 млрд куб. м, що відповідає рівню 2023 року.  

- Основний приріст припав на газопровід «Турецький потік», де постачання зросло на 27%, досягнувши 12,2 млрд куб. м.

- Транзит через Україну за цей період збільшився на 7%, склавши 11,5 млрд. куб. м.  

- Незважаючи на високий рівень заповнення європейських газосховищ (94%), попит на російський газ залишається високим.

- За прогнозами, у жовтні-грудні 2024 року постачання становитимуть близько 2,8 млрд куб. м на місяць, а за підсумками року – 30–33 млрд. куб. м.

4. росія прагне збільшити експорт вугілля до Індії.  

- Китай залишається найбільшим покупцем російського вугілля, але Москва заявила, що Індія може обігнати його на початку наступного десятиліття, оскільки Пекін планує скоротити використання вугілля для виробництва електроенергії.  

- Індія все більше покладається на вугілля для задоволення рекордного попиту на електроенергію, а зростання виробництва електроенергії на вугільних електростанціях на початку цього року випередило зростання відновлюваної енергетики вперше щонайменше з 2019 року.  

- У 2023 році Індія імпортувала 176 мільйонів тонн енергетичного вугілля, в основному на електростанції.

- Російський експорт до Індії минулого року досяг 26,2 мільйона тонн у порівнянні з 20 мільйонами тонн у 2022 році, за даними російського міністерства енергетики.  

- Росія вже є найбільшим постачальником сирої нафти до Індії завдяки диверсифікації торгівельних зв'язків з Європою.

5. ЄС наростив імпорт газу з Азербайджану.  

- У перші сім місяців цього року країни ЄС збільшили імпорт природного газу з Азербайджану на 5,5 відсотків порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Загальний обсяг постачання досяг 297,77 тис ТДж.

- Вартість газу з Азербайджану, поставленого до країн ЄС за цей період, знизилася на 35,5 відсотка, склавши €2,48 млрд.  

- Зокрема, постачання до Болгарії збільшилося на 0,3 відсотка, досягнувши 21,95 тис ТДж, при цьому вартість знизився на 15,5 відсотків. У Грецію було поставлено 46,44 тис. ТДж при зниженні на 6,7 відсотків, а до Італії - 229,38 тис. ТДж, збільшившись на 9 відсотків, але зі зменшенням вартості в 1,6 раза.  

- У липні країни ЄС збільшили імпорт газу з Азербайджану на 7,2 відсотка до 43,24 тис. ТДж, витративши €398,47 млн, що на 17,5 відсотка більше. Греція отримала 6,76 тис. ТДж на €57,37 млн, Болгарія - 3,2 тис. ТДж на €24,3 млн., а Італія - ​​33,28 тис. ТДж на €316,76 млн.  

- Італія, Греція, Болгарія, Румунія, Угорщина, Сербія, Словенія та Хорватія мають контракти з Азербайджаном.

- Цього року експорт азербайджанського газу прогнозується в обсязі 25 млрд. куб. м, до Європи планується поставити половину цього обсягу.

6. ЄС шукає шлях подолання вето Угорщини на фінансування України.

- Чиновники Європейського союзу розглядають способи обійти вето Угорщини на фінансування України на тлі розчарування блокуванням Будапештом допомоги на суму понад 6 млрд євро.  

- Дипломатичний підрозділ ЄС, Служба зовнішніх зв'язків розглядає можливість дозволити країнам робити добровільні внески до Європейського фонду миру.

- Це дозволило б у майбутньому спрямовувати кошти на основі згоди вкладників, а не одноголосної підтримки. Угорщина вже більше року використовує свій голос для припинення виплат, що спонукає країни шукати інші шляхи.

- Неясно, чи отримає план підтримку, адже багато ключових рішень блоку мають ухвалюватися одноголосно.  

- У вівторок посли ЄС зустрінуться, щоб уточнити деталі.

7. Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо звинуватив Захід у затягуванні воєнного конфлікту в Україні.  

- На його думку, Захід хоче «поставити росіян на коліна» та «підтримує вбивство слов'ян».  

- За словами Фіцо, бойові дії між рф та Україною – це «військовий конфлікт, де насправді вбивають слов'ян, а Європа підтримує це вбивство».  

- Він додав, що проти вступу України до НАТО, але не проти ухвалення країни до Євросоюзу.  

- Фіцо також заявив, що у 2025 році хоче відвідати Москву з нагоди 80-х роковин закінчення Другої світової війни. Він закликав «не страждати на русофобію», пояснивши, що хоче «подякувати визволителям», адже «свобода до Словаччини прийшла зі сходу».

8. КНДР пригрозила НАТО "трагічними наслідками" через засудження співпраці з росією.

- НАТО загрожуватимуть "трагічні наслідки", якщо військово-політичний блок продовжуватиме "посягати на гідність, суверенітет, безпеку та інтереси КНДР".

- Північна Корея продовжить докладати зусиль, щоб захистити себе від загроз з боку США,- неназваний спікер МЗС КНДР, якого цитує північнокорейське державне інформагентство KCNA.  

- За словами речника, критика щодо співпраці Північної Кореї та росії нібито свідчить про те, що НАТО "збирається вийти на першу лінію протистояння з КНДР.

- У тому ж числі Пхеньян "глибоко занепокоєний" тим, що Альянс "обмовляє законну співпрацю між незалежними суверенними державами, спотворюючи суть української кризи".  

- Зокрема МЗС звинуватило НАТО у "розпалюванні ворожнечі", а також "протяганні щупальців" до Корейського півострова та Азійсько-Тихоокеанського регіону.

9. Президент України Володимир Зеленський підписав укази, якими ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкції щодо осіб з Ірану, Китаю та росії.

- Обмеження торкнулись шістьох фізичних осіб та 43 компаній цих країн. Обмежувальні заходи застосовані до громадянина Німеччини Олександра Акста, власника поштового оператора “Преміум пакет”.  

- Також санкції застосовані до двох громадян України Валерія Фальковського, який раніше обіймав посаду начальника відділу митного оформлення №3 митного поста “Одеса-вантажний”, і Владислава Студенця, який пов’язаний із кількома компаніями в різних регіонах України.  

- Також санкції накладені на 18 товариств з обмеженою відповідальністю, що зареєстровані в Україні.

Більше на https://t.me/Omelyan_News