Напряму довше, ніж в обхід

Напряму довше, ніж в обхід

15 січня 2015 року на брифінгу, який був організований ГО «Центр дослідження суспільства» в Українському кризовому медіа-центрі, Перший заступник Міністра освіти і науки України І. Совсун роз’яснювала деталі нового освітнього бюджету. Зокрема, пояснювала ідею фінансування школи.

Раніше школи фінансувалися з місцевих бюджетів. Після того, як Уряд і Президент України заявили курс на децентралізацію, фінансування шкіл виведено на державний рівень і буде здійснюватись через освітню субвенцію. Тобто, всі кошти на загальноосвітні заклади напряму йтимуть від Міністерства освіти і науки України до областей, а далі розподілятимуть за відповідною формулою.

В реальності справа виглядає так. Раніше, коли школи підпорядковувалися місцевим органам влади, зарплату сплачували вчасно (5 та 20 числа). Тепер, коли гроші йдуть напряму, її не видно і не чутно. Сьогодні вже 26 число, а окрім чуток, нічого немає. Та й чутки - невтішні. З а принципом «одна баба казала»: «Виплатять можливо 5-го, а можливо через місяць.

Все пояснила Перший заступник Міністра освіти і науки України. Але незрозумілого залишилось теж багато. Наприклад, якщо загальноосвітні заклади (школи, гімназії, ліцеї тощо) тепер підпорядковані МОН України, яку функцію виконують районні управління освіти? Чи може це підготовка до виконання пункту 5.1.4 Концепції розвитку освіти, в якому йдеться про реорганізацію районних управлінь освіти до 2017 року?